Στα 60 έτη το όριο εξόδου για τους άνδρες - Εξίσωση για τις γυναίκες το 2013 - Αυξάνεται το πέναλτι για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2011
Μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών μπορούν να πάρουν οι άντρες δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ από το 2013 το ίδιο όριο ηλικίας θα ισχύει και για τις γυναίκες. Με δύο "ταχύτητες" υπολογίζεται το ποσοστό της μείωσης της σύνταξης, καθώς ισχύουν διαφορετικές ρυθμίσεις ανάλογα με το πότε θεμελιώνεται δικαίωμα. Αναλυτικά, στο Δημόσιο ισχύουν τα εξής:Ανδρες. Το όριο ηλικίας για "έξοδο" με μειωμένη σύνταξη διατηρείται στο 60ό έτος, εφόσον συμπληρωθεί 25ετία. Η μείωση της σύνταξης για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 είναι 4,5% ανά έτος για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 65.
Για όσους θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς το ποσοστό της μείωσης αυξάνεται και διαμορφώνεται στο 6% ανά έτος, με τη δυνατότητα να φτάσει στο 30%. Για τη συμπλήρωση της 25ετίας προσμετρώνται ο χρόνος τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ο στρατός, αλλά και για όσους θεμελιώνουν από φέτος και στο εξής οι πλασματικοί χρόνοι τέκνων, σπουδών κ.λπ.
-Γυναίκες. Η δυνατότητα εξόδου με μειωμένη σύνταξη δίνεται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και τη θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος. Ετσι μπορεί να συνταξιοδοτηθεί η ασφαλισμένη σε ηλικία 55 ετών εφόσον έχει θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
Για τις υπαλλήλους που θα θεμελιώσουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά το όριο ηλικίας για την έξοδο με πρόωρη σύνταξη αυξάνεται σταδιακά. Ετσι, φέτος πάει στο 56ο έτος, το 2012 στο 58ο έτος και από το 2013 και μετά στο 60ό έτος.
Και στην περίπτωση των γυναικών όσες θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται 4,5% τον χρόνο (και μέχρι 22,5% συνολικά). Αντίθετα, για τις ασφαλισμένες που θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς το ποσοστό της μείωσης εξισώνεται με εκείνο του ΙΚΑ, για να φτάσει το 6% ανά έτος (συνολικά το 30% σε περίπτωση αποχώρησης 5 έτη πριν από την πλήρη σύνταξη).
Παραδείγματα για να αποφύγετε τις παγίδες στον δρόμο της συνταξιοδότησης
Το ποσοστό της μείωσης της σύνταξής τους πριν καταφύγουν στην πρόωρη "έξοδο" θα πρέπει να υπολογίσουν οι ασφαλισμένοι, για να αποφύγουν... δυσάρεστες εκπλήξεις. Το "Εθνος - Συντάξεις" δημοσιεύει σήμερα απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα των ασφαλισμένων
Ερώτηση: Εργαζόμενος σε ιδιωτική επιχείρηση από το 1977 έχει σήμερα 10.150 ημέρες ασφάλισης. Είναι 60 ετών. Εχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα;
Απάντηση: Με τη συμπλήρωση των 10.000 ημερών ασφάλισης ο ασφαλισμένος θεμελίωσε δικαίωμα για να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη στο 60ό έτος του και με πλήρη στο 62ο. Η μείωση που έχει είναι 12% εφόσον υποβάλει την αίτηση άμεσα στο 60ό έτος. Αλλως 0,5% ανά μήνα πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας.
Ομως με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου και τις εξαγορές πλασματικών ετών, που μπορεί να πραγματοποιήσει, έχει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί και άμεσα με πλήρη σύνταξη. Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να συμπληρώσει με εξαγορές 10.800 ημέρες ασφάλισης και άμεσα θα μπορεί να υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης για το πλήρες ποσό.
Ερώτηση: Ασφαλισμένη, 54 ετών, στο ΙΚΑ από το 1981 μέχρι σήμερα, με κενά χρονικά διαστήματα, συνεχίζει να εργάζεται και έχει συμπληρώσει 6.100 ημέρες στην ασφάλιση του Φορέα. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;
Απάντηση: Η ασφαλισμένη του παραδείγματος δεν έχει θεμελιωμένο δικαίωμα ακόμη κι αν είναι πρωτοασφαλισμένη πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1983. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται πως θα επηρεαστεί από τις αλλαγές σε όλο τους το εύρος, δηλαδή θα πάρει στο 60ό έτος μειωμένη σύνταξη και στο 65ο πλήρη.
Ομως υπάρχει και η πιθανότητα να κατοχυρώσει το συνταξιοδοτικό της δικαίωμα με τα όρια που θα ισχύουν όταν θα συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας της. Πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στο 57ο έτος με μειωμένη και στο 62ο με πλήρη.
Προσοχή, καθώς στη μειωμένη θα πρέπει να έχει 100 ένσημα ανά έτος την τελευταία 5ετία πριν από την υποβολή της αίτησης. Η μείωση στην επιλογή της πρόωρης θα είναι 0,5% για κάθε μήνα πριν από το όριο της πλήρους.
Ερώτηση: Ασφαλισμένη στο Ταμείο της Αγροτικής Τράπεζας, 52 ετών σήμερα, έχει συμπληρώσει 25 έτη στην ασφάλιση. Είναι έγγαμη, χωρίς όμως τέκνα. Εχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, έστω με μειωμένη σύνταξη;
Απάντηση: Για την ασφαλισμένη του παραδείγματος μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι δεν έχει θεμελιωθεί το σχετικό δικαίωμα λόγω μη ύπαρξης του σχετικού ορίου ηλικίας. Εχει συμπληρωθεί ο χρόνος ασφάλισης των 25 ετών και κατά συνέπεια θα θεμελιώσει δικαίωμα για το έτος που θα ισχύει όταν θα φτάσει το 55ο έτος της ηλικίας της, δηλαδή το 2014. Ετσι θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 59 ετών και με πλήρη στα 64.
Ερώτηση: Ασφαλισμένη του Δημοσίου με 27 έτη ασφάλισης έκλεισε το 56ο έτος της ηλικίας της το 2010. Προκειμένου να αποφύγει την προσαύξηση της μείωσης έφυγε με παραίτηση και πρόωρη σύνταξη. Ηταν σωστή η ως άνω επιλογή;
Απάντηση: Η επιλογή της ασφαλισμένης του παραδείγματος θα μπορούσε να είναι πιο σωστή εάν υπέβαλλε αίτηση αργότερα, καθώς το ποσοστό μείωσης γι' αυτήν παραμένει στο 4,5% ανά έτος, αλλά και κάθε μήνας που περνά προς το 60ό έτος χαμηλώνει.
ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΜΕ 25 ΕΤΗ ΚΑΙ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
Για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών ισχύουν προϋποθέσεις παρόμοιες με το Δημόσιο όσον αφορά τη δυνατότητα "αποχώρησης" με πρόωρη/μειωμένη σύνταξη.
Ειδοποιός διαφορά ο τρόπος της θεμελίωσης, αφού -σε αντίθεση με το Δημόσιο που αρκεί η 25ετία- εδώ εφαρμόζεται η αρχή της αθροιστικής ισχύος και των δύο προϋποθέσεων (χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας). Ετσι μπορεί κάποιος να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης για πρόωρη με τη συμπλήρωση των 25 ετών και του αντίστοιχου ορίου.
Ειδικά οι γυναίκες ασφαλισμένες -που επιθυμούν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη- δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν για το έτος που θα ισχύει κατά την ημερομηνία συμπλήρωσης και του 55ου έτους τους. Αντίστοιχα, το δικαίωμα για πλήρη θα θεμελιώνεται για το όριο ηλικίας που κάθε φορά ισχύει και κατά συνέπεια με βάση αυτό υπολογίζεται το ποσοστό της μείωσης. Ετσι, ασφαλισμένη που έχει συμπληρώσει 25ετία και θα γίνει 55 ετών το 2012, μπορεί να πάρει μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 57 ετών και πλήρη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου