Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

SOS. Τα λάθη στη φορολογική δήλωση που κοστίζουν

Δύσκολη η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης που κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κωδικοποίησε σε ένα φορολογικό Οδηγό, τα συνηθέστερα λάθη που καταγράφηκαν από τη στατιστική επεξεργασία των περυσινών δηλώσεων, επιχειρώντας μέσω της επισήμανσής τους να τα περιορίσει.
Της Μαρίας Βουργάνα - ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 27/3/2012
Στα σημεία της φορολογικής δήλωσης που αφορούν τους τόκους στεγαστικών δανείων, τους φόρους που παρακρατήθηκαν, τις κατοικίες, τις δαπάνες που περιορίζουν τον τελικό φόρο «σκοντάφτουν» κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι. Πρόκειται, για κωδικούς του εντύπου Ε1 όπου παρατηρούνται κατά τεκμήριο τα περισσότερα λάθη, και στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι φορολογούμενοι προκειμένου να συμπληρώσουν σωστά τη δήλωσή τους και να μην κληθούν εκ νέου από την εφορία. Η Γ.Γ. Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κωδικοποίησε σε ένα φορολογικό Οδηγό, τα συνηθέστερα λάθη που καταγράφηκαν από τη στατιστική επεξεργασία των περυσινών δηλώσεων, επιχειρώντας μέσω της επισήμανσής τους, να τα περιορίσει.
 
Πιο συγκεκριμένα:
1. Οι έγγαμοι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον ΑΦΜ της συζύγου, εφόσον αυτή διαθέτει. Σε καμιά περίπτωση προκειμένου για έγγαμη δεν θα αναγράφεται στο τετραγωνίδιο αυτό ο ΑΦΜ του συζύγου της.
2. Σε δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων δεν διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου. Η εν διαστάσει σύζυγος στη δήλωσή της πρέπει να αναγράφει μόνο τα στοιχεία που την αφορούν. Πριν από την υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από τους πρώην συζύγους λόγω της διάστασης πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή από αυτούς δήλωσης διακοπής των σχέσεων στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ.
3. Συμπληρώνονται τα στοιχεία εκπροσώπου (κηδεμόνα, αντιπροσώπου, κ.λπ.) στη δήλωση χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο της ΔΟΥ.
4. Υποβάλλεται η δήλωση από κληρονόμο του φορολογούμενου που απεβίωσε χωρίς να έχει προηγηθεί η υποβολή στο Μητρώο της εφορίας δήλωσης σχέσεων μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου.
5. Ναυτικοί δηλώνουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες χωρίς να έχουν συμπληρώσει το «Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο» προκειμένου να διενεργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης των ναυτικών.
6. Τεκμήρια διαβίωσης: 53.009 φορολογούμενοι έχουν συμπληρώσει στοιχεία κυκλοφορίας αυτοκινήτων, χωρίς αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης όπως άλλωστε και 5.897 φορολογούμενοι που δήλωσαν ότι κατέχουν σκάφος αναψυχής, έγραψαν το μήκος του αλλά όχι την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης. Επιπλέον σε 18.271δεν είχε συμπληρωθεί η επιφάνεια των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών ενώ είχαν συμπληρωθεί τα λοιπά στοιχεία.
7. Ακίνητα. Σε 78.005 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί που αφορούν στην κύρια και στις δευτερεύουσες κατοικίες εκτός από τους κωδικούς των ποσοστών συνιδιοκτησίας. Όταν η κύρια ή η δευτερεύουσα κατοικία είναι μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη, ο φορολογούμενος θεωρεί ότι δεν πρέπει να συμπληρωθεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας. Σε 74.570 δηλώσεις δεν μεταφέρονται τα στοιχεία της μισθωμένης κύριας κατοικίας στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης, σε 32.186 δηλώσεις δεν έχουν συμπληρωθεί οι μήνες ιδιοκατοίκησης της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών ενώ σε 25.859 δηλώσεις δεν συμφωνούν τα τετραγωνικά της μισθωμένης κύριας κατοικίας που συμπληρώνονται στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης με τα τετραγωνικά του πίνακα δαπάνης ενοικίου.
8. Τόκοι στεγαστικών. Σε 40.152 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας στον πίνακα δαπανών και δεν έχουν μεταφερθεί σωστά τα ποσά στους κωδικούς 727-728 του πίνακα προσδιορισμού ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης. Στους κωδικούς 727-728 συμπληρώνονται τα ποσά των τόκων και τα ποσά της αποπληρωμής του κεφαλαίου.
9. Συνταξιούχοι: Σε 21.477 δηλώσεις έχει συμπληρωθεί η ένδειξη που αφορά συνταξιούχο άνω των 65 ετών για τον υπόχρεο ή τη σύζυγο χωρίς εισόδημα από συντάξεις ενώ σε 13.619 δηλώσεις έχει καταχωρηθεί ημερομηνία θανάτου στο Μητρώο και η δήλωση υποβάλλεται χωρίς την ένδειξη του αποβιώσαντα (κωδικός 331) ή αντίστροφα υπάρχει ένδειξη αποβιώσαντα χωρίς σχέση κληρονόμου στο Μητρώο.
10. Στον πίνακα 4Δ, στον οποίο δηλώνονται τα εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα, όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί αριθμοί 501-502 (καθαρά κέρδη από ατομικό επάγγελμα) ή 511-512 (ζημιά του ίδιου οικονομικού έτους από ατομικό επάγγελμα), πρέπει απαραίτητα να συμπληρώνονται και οι κωδικοί 517-518 (ακαθάριστα έσοδα από ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος).
11. Στον πίνακα 8 δηλώνονται ποσά φόρων που παρακρατήθηκαν ή προκαταβλήθηκαν στο όνομα του φορολογουμένου στη διάρκεια του 2011. Η διαφορά μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5%.
12. Οι κωδικοί 603-604 και 605-606 συμπληρώνονται εφόσον στους σχετικούς πίνακες της δήλωσης 4Γ και 4Δ έχουν δηλωθεί εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα.
13. Ο προκαταβληθείς ή ο παρακρατηθείς φόρος στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.
14. Στην περίπτωση 2 του πίνακα 5 γράφονται τα ποσά που καταβλήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, με εξαίρεση τις δαπάνες για αγορά ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών για τις οποίες ισχύει εξαίρεση από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μέχρι τις 31-12-2013. Επίσης αναγράφονται τα ποσά που καταβλήθηκαν για την εξόφληση πάσης φύσεως δανείων ή πιστώσεων γενικά καθώς και οι δαπάνες για δωρεές χρηματικών ποσών, που θεωρούνται τεκμήρια εισοδήματος.
15. Αν κατά τη διάρκεια του έτους 2011 καταβλήθηκαν τόκοι για την εξόφληση δανείων ή πιστώσεων, καθώς και χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για την αγορά μη καταναλωτικών αγαθών, το ποσό αυτών των τόκων πρέπει να γραφεί στην περίπτωση 2ε του πίνακα 5, στους κωδικούς αριθμούς 727-728. Στο ποσό των τόκων αυτών (κωδικοί 727-728), πρέπει να προστεθούν και οι δεδουλευμένοι τόκοι με το χρεολύσιο που καταβλήθηκαν, μέσα στο έτος 2011, για την εξόφληση στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Στους ίδιους κωδικούς 727-728, πρέπει να γραφούν και οι τόκοι υπερημερίας που τυχόν καταβλήθηκαν για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων, καθώς και χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για αγορά μη καταναλωτικών αγαθών κατά το έτος 2011.
Τον ΑΦΜ
Οι έγγαμοι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον ΑΦΜ της συζύγου, εφόσον αυτή διαθέτει.
Σε δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων δεν διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου. Η εν διαστάσει σύζυγος στη δήλωσή της πρέπει να αναγράφει μόνο τα στοιχεία που την αφορούν.
Ναυτικοί δηλώνουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες χωρίς να έχουν συμπληρώσει το «Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο» προκειμένου να διενεργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης των ναυτικών.
Τόκοι στεγαστικών δανείων. Σε 40.152 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας στον πίνακα δαπανών και δεν έχουν μεταφερθεί σωστά τα ποσά στους κωδικούς 727-728 του πίνακα προσδιορισμού ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου