Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η ελληνίδα μάνα έκανε delivery το ΚΤΕΛ και οι φοιτητές λαμβάνουν σπιτικό φαγητό αυθημερόν (TA NEA)

Το τάπερ ταξιδεύει για... σπουδές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ

 
Ελαιόλαδο, τυρί, μαγειρεμένα φαγητά ακόμη και... φρεσκοπλυμένα ρούχα: αυτά περιέχουν τα δέματα που φτάνουν κατά δεκάδες πλέον στους σταθμούς των ΚΤΕΛ. Αποστολέας είναι συνήθως οι γονείς ή οι παππούδες. Παραλήπτες; Τα παιδιά που έχουν φύγει από το πατρικό σπίτι κυρίως για σπουδές και τα οποία επιζητούν τη γονεϊκή φροντίδα ακόμη κι αν έρχεται από μακριά.
 
Η ελληνίδα μάνα φαίνεται πως δεν υπολογίζει τις αποστάσεις. Γι' αυτό και ετοιμάζει 4-5 διαφορετικά φαγητά, τα βάζει σε τάπερ και τα στέλνει ως ασυνόδευτο δέμα με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. «Κι αυθημερόν οι φοιτητές λαμβάνουν σπιτικό φαγητό», εξηγεί ο πρόεδρος του υπεραστικού σταθμού ΚΤΕΛ Μακεδονία, Χρήστος Λιούπας.
 
Ο Σπύρος Κάτσικας πριν από περίπου τέσσερα χρόνια άφησε τον Πειραιά, όπου μεγάλωσε, για τη Θεσσαλονίκη, όπου και σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τουλάχιστον μία φορά τον μήνα ο φοιτητής πηγαίνει στο ΚΤΕΛ για να παραλάβει μια τσάντα γεμάτη μπολ με μαγειρεμένο φαγητό, «και συνήθως το καταναλώνω μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Με αυτόν τον τρόπο δεν τρώω απ' έξω, κάνοντας παράλληλα οικονομία», λέει ο Σπύρος, ο οποίος ανάβει το μάτι της κουζίνας για να ζεστάνει το κατεψυγμένο φαγητό της μαμάς.
Η μητρική αυτή τακτική, όπως εξηγούν οι υπάλληλοι των ΚΤΕΛ και των εταιρειών ταχυμεταφοράς, έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Περίπου 15-20 ασυνόδευτα δέματα φορτώνονται σε κάθε δρομολόγιο των ΚΤΕΛ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Υπεραστικών Λεωφορείων, Σοφοκλή Φάτσιο. Πιο συγκεκριμένα, όπως προσθέτει ο κ. Λιούπας, στον σταθμό ΚΤΕΛ Μακεδονία καθημερινά μεταφέρονται 100-150 ασυνόδευτα δέματα για φοιτητές. «Μάλιστα, οι αποστολές από την Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας προς Κομοτηνή αλλά και Θεσσαλονίκη είναι πολύ πιο αυξημένες», τονίζει.
Η αποστολή φαγητού είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια κίνηση που δείχνει πως η ελληνική οικογένεια είναι πάντα δίπλα στο παιδί της, ακόμη κι όταν αυτό βρίσκεται μακριά για σπουδές ή δουλειά.
Η Νίνα Σίμου, φοιτήτρια στο δεύτερο έτος στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάθε εβδομάδα δέχεται δέματα από τους γονείς της. «Η οικογένειά μου μένει στην Αριδαία, που βρίσκεται περίπου 115 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Και τα δύο αυτά χρόνια οι γονείς μου μού στέλνουν κάθε εβδομάδα μαγειρεμένο φαγητό, το οποίο συνήθως πηγαίνω και το παίρνω στον σταθμό του ΚΤΕΛ. Τα δέματα περιέχουν τουλάχιστον τρία διαφορετικά φαγητά», εξηγεί η φοιτήτρια. Προσθέτει, δε, πως οι γονείς της το κάνουν κυρίως για να έχει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με τις σπουδές της.

Και φρεσκοπλυμένα ρούχα. Κυρίως τσάντες με φρεσκοπλυμένα ρούχα πηγαίνει και παίρνει από το ΚΤΕΛ ο Νίκος Καλυβιώτης. Ο φοιτητής φέτος θα πάρει το πτυχίο του από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Και παρόλο που οι γονείς του μένουν στην Αρναία Χαλκιδικής, όλα τα προηγούμενα χρόνια τα τάπερ με το φαγητό πηγαινοέρχονταν.
«Ολο και κάποιο συγγενή ή φίλο βρίσκουν οι δικοί μου για να μου στείλουν γεμάτα τα μπολ. Κάθε φορά, μάλιστα, υπάρχει και το αγαπημένο μου φαγητό: γεμιστά. Παρόλο που υπάρχουν εστιατόρια με μαγειρευτά, με τα οποία μπορεί να κάνει κανείς συμφωνία - για παράδειγμα να δίνει 60-80 ευρώ τον μήνα και να τρώει μία φορά την ημέρα το πιάτο της επιλογής του -, σαν το φαγητό της μαμάς δεν υπάρχει. Οσο για τα ρούχα, επειδή το δικό μου πλυντήριο είναι μικρό, συχνά ζητάω τη βοήθεια της μητέρας μου, η οποία μου στέλνει τα πλυμένα με το ΚΤΕΛ», λέει ο νεαρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου