Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Αιθαλομίχλη στα «πάνω της»

Από χτες το πρωί, το υπουργείο Περιβάλλοντος συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουντη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, καθώς η άπνοια ευνοεί τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα. Γιατί; Μα φυσικά γιατί όσο το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβό όπως φέτος ή δενυπάρχει επίδομα (που και η επιδοματική πολιτική είναι λάθος και ομολογίααποτυχίας της καταπολέμησης εμπορίας των λαθραίων καυσίμων), θα καίμε ο,τι βρούμε.
Τα όρια στα Γιάννενα έχουν ξεπεραστεί. Ο καθηγητής του Φυσικού Ιωαννίνων Παύλος Κασσωμένος λέει στον «Τύπο» χαρακτηριστικά: «Έχουμε διπλάσιες συγκεντρώσεις απότο όριο, το οποίο είναι στα 50 μικρογραμμάρια ενώ οι καταγραφές δείχνουν 96.Είμαστε αρκετά ψηλά». 
Κοινώς, είναι ώρα για μέτρα, τα οποία πάντα όμως δεν πετυχαίνουν το σκοπό τους,αφενός γιατί παραμένουν στο επίπεδο συστάσεων, αφετέρου γιατί τη διαχρονική σχεδόν πολιτική αποτυχία των τελευταίων κυβερνήσεων που κατέστησαν τη θέρμανση αγαθό πολυτελείας, δεν τη διορθώνει μια συμβουλή.
 «Με βάση τις προβλέψεις της ΕθνικήςΜετεωρολογικής Υπηρεσίας, για σήμερα 11.12.16 θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα. Συνιστάται στους πολίτες η αποφυγήτης χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας καιπαρακαλούμε θερμά για τη θετική τους ανταπόκριση στη σύσταση αυτή» επισημαίνειτο υπουργείο Περιβάλλοντος στην ανακοίνωσή του, που αναμένεται να αναπαραχθείκαι κατά τόπους...
Ένα ακόμα σημείο των καιρών είναι οι πυρκαγιές σε καμινάδες. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η πυροσβεστική στην πόλη δέχεται κλήσεις για τέτοια περιστατικά, όπως για παράδειγμα το περασμένο Σάββατο στον Πλάτανο. Το πρόβλημα των Ιωαννίνων, όπως και κάθε αστικής περιοχής, είναι ότι όσο η θέρμανση υποκαθίσταται με καύση σε τζάκια και σόμπες, η αιθαλομίχλη κατακάθεται πιο χαμηλάστην ατμόσφαιρα και φυσικά, είναι και διαφορετική η σύστασή της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου