Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

«Ψαλίδι» και στο ΕΚΑΣ του 2017

Ερχεται εντός των επόμενων ημερών η υπουργική απόφαση για το νέο 'ψαλίδι' στο ΕΚΑΣ, που για το 2017 θα φτάσει στα 421 εκατομμύρια ευρώ (έναντι 165 εκατ. που κόπηκαν φέτος).
Την ίδια στιγμή, οι δανειστές βάζουν πρόσθετα προσκόμματα στη διαπραγμάτευση, ζητώντας -κατά ορισμένες πληροφορίες- οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών και αυταπασχολούμενων να υπολογίζονται από το 2017 επί του εισοδήματος, αλλά πριν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους...
Ειδικότερα, το δεύτερο κύμα περικοπών στο ΕΚΑΣ που θα ισχύσει για όλο το 2017 μπορεί να φτάνει έως και το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης.
Κι αυτό επειδή η λογική της μείωσης είναι να μην αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια -όπως έγινε φέτος- ώστε να μη μειωθούν οι δικαιούχοι, αλλά να περιοριστούν τα ποσά του επιδόματος. Δηλαδή να συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομα όλοι οι σημερινοί 250.000 δικαιούχοι, αλλά 'κουρεμένο'. Υπενθυμίζεται πως η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ σε τέσσερα κύματα, από το 2016 έως το 2020, έχει ψηφιστεί από το καλοκαίρι του 2015 με το τρίτο μνημόνιο. Δηλαδή το ΕΚΑΣ θα σταματήσει να δίνεται σε όλους στα τέλη του 2019.
Η επικείμενη υπουργική απόφαση έρχεται προς εφαρμογή του δεύτερου κύματος περικοπών. Και για να μην υπάρχουν αναδρομικές κρατήσεις (μετά και το ζήτημα που ανέκυψε φέτος), οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να εφαρμοστούν από τις συντάξεις Ιανουαρίου, που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τις 20 έως τις 22 Δεκεμβρίου.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες, τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος το 2017 θα παραμείνουν ίδια με φέτος, αλλά αντίθετα θα μειωθούν οι κλίμακες των καταβαλλόμενων ποσών, που σήμερα ξεκινούν από τα 57,5 ευρώ και φτάνουν στα 230 ευρώ. Για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα από συντάξεις και κάθε άλλη πηγή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8.884 ευρώ τον χρόνο, ενώ το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από σύνταξη και άλλες πηγές δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ. Ο έλεγχος των εισοδημάτων αφορά στο 2015.
Τις επόμενες ημέρες, όπως συμφωνήθηκε χθες και στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, με τους επικεφαλής των θεσμών, θα εκδοθούν όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΦΚΑ από 1/1/2017. Ωστόσο για ένα κορυφαίο ζήτημα που σχετίζεται και με το μεγάλο στοίχημα της εισπραξιμότητας του νέου Υπερταμείου φαίνεται πως προκύπτει διαφωνία με τους θεσμούς. Οπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν ο υπολογισμός των εισφορών που θα γίνεται επί του πραγματικού και όχι του τεκμαρτού εισοδήματος από το 2017 να λαμβάνει υπόψη του το εισόδημα πριν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους.
Διεύρυνση
Η λογική των δανειστών είναι να διευρυνθεί η βάση υπολογισμού, ώστε να αντιμετωπιστεί η υστέρηση εσόδων. Στην άλλη πλευρά της διελκυστίνδας, η ελληνική πλευρά θέλει τα ποσοστά των εισφορών (20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για υγεία) να υπολογίζονται στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα -όπως άλλωστε ξεκάθαρα αναφέρει και ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387)- αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους, που θεωρούνται ούτως ή άλλως έξοδα. Η υπουργική απόφαση (ή εγκύκλιος) πρέπει να εκδοθεί άμεσα, ώστε το νέο σύστημα να μπει σε πλήρη λειτουργία από το νέο έτος. Οπως λέγεται, είναι σχεδόν έτοιμη και προβλέπει πως το 2017 θα είναι μεταβατικό έτος: οι εισφορές θα υπολογιστούν αρχικά με το εισόδημα του 2015 κι ακολούθως, όταν εκκαθαριστούν οι φετινές δηλώσεις, με το εισόδημα του 2016, ώστε να προκύψει συμψηφισμός.
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Τα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ είναι:
• 7.972 καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα.
• 8.884 ετήσιο ατομικό φορολογητέο.
• 11.000 ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο.
• 664 ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης.
• Για εισόδημα από συντάξεις - μισθούς μέχρι 7.216 το επίδομα είναι 230 ευρώ.
• Από 7.216 και μέχρι 7.518 - ΕΚΑΣ 172,50 ευρώ.
• Από 7.518 και μέχρι 7.720 - ΕΚΑΣ 115 ευρώ.
• Από 7.720 και μέχρι 7.972 - ΕΚΑΣ 57,50 ευρώ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου