Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Αύξηση στα μηνιαία όρια αναλήψεων

Περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, με αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων και ισχυρά κίνητρα για το 'φρέσκο χρήμα' στις τράπεζες, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκονται το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών και η αναπροσαρμογή του ποσού για εμβάσματα στο εξωτερικό και εισαγωγές από επιχειρήσεις. Τα νέα μέτρα θα υλοποιηθούν μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στα 2.000 ευρώ φέρνει η νέα χαλάρωση των capital controls, την οποία σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά και από σχετική εισήγηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.
Μάλιστα το σχέδιο προβλέπει ότι οι πολίτες θα μπορούν να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη όλου του ποσού μία φορά τον μήνα και θα επιτρέπεται ελεύθερα σε όλους να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Βέβαια για να προχωρήσει η νέα χαλάρωση στην κίνηση κεφαλαίων θα πρέπει να δώσουν το 'πράσινο φως' οι δανειστές, κάτι που αναμένεται να γίνει αμέσως μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.
Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή η Ελληνική Ενωση Τραπεζών κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών πρόταση με την οποία εισηγείται νέα χαλάρωση των capital controls σε έξι σημεία.
Πιο αναλυτικά προτείνεται:
• Να επιτραπεί το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών χωρίς καμία προϋπόθεση για όλους τους πολίτες. Μέχρι τώρα το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού επιτρέπεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. για σπουδαστές στο εξωτερικό.
• Να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο ανάληψης, από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα.
• Οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη του ποσού των 2.000 ευρώ μία φορά τον μήνα. Οπως είναι γνωστό, σήμερα ισχύει σωρευτική ανάληψη ανά 15νθήμερο, με ανώτατο ποσό τα 840 ευρώ.
• Να αυξηθεί στο 50% το όριο ανάληψης για τα χρήματα που θα επαναπατριστούν. Δηλαδή όσοι φέρουν χρήματα από το εξωτερικό και τα καταθέσουν σε λογαριασμό που θα ανοίξουν σε τράπεζα στην Ελλάδα, να μπορούν να προχωρήσουν σε ανάληψη για το 50% του ποσού κατάθεσης, οποτεδήποτε το θελήσουν. Το όριο αυτό είναι σήμερα στο 30%. Το υπόλοιπο 50% της κατάθεσης θα υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls.
• Να διπλασιαστεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο για τα χρήματα που μπορεί να βγάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο εξωτερικό. Η εισήγηση της ΕΕΤ προβλέπει και διπλασιασμό του αντίστοιχου ορίου για τις τράπεζες.
• Τέλος προτείνεται να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ • από 10.000 ευρώ σήμερα• το μηνιαίο όριο για τις εισαγωγές επιχειρήσεων, ανά τραπεζικό κατάστημα.
Η νέα χαλάρωση θεωρείται ότι θα λάβει το πράσινο φως από τους θεσμούς μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο τα τραπεζικά στελέχη διατηρούν μια επιφύλαξη αν θα δοθεί το 'πράσινο φως' για το άνοιγμα νέων λογαριασμών χωρίς προϋποθέσεις.
Οπως λένε, οι δανειστές είναι επιφυλακτικοί στο συγκεκριμένο σκέλος της χαλάρωσης, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να κατευθυνθούν κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Κλίμα εμπιστοσύνης
Ωστόσο τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως η νέα χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα συμβάλει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά, καθώς στόχος σήμερα είναι και η επιστροφή καταθέσεων στα τραπεζικά γκισέ.
Θα πρέπει ακόμα να υπενθυμίσουμε ότι από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου τα ποσά που κατατίθενται στις τράπεζες θεωρούνται 'νέο' χρήμα και είναι ελεύθερη η ανάληψή τους για το σύνολο του ποσού της νέας κατάθεσης, είτε πρόκειται για 500 ευρώ, 5.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα οι πολίτες μπορούν είτε να 'σηκώνουν' 60 ευρώ τη μέρα Χ 30 μέρες = 1.800 ευρώ, ή 420 ευρώ την εβδομάδα, ή 840 ευρώ ανά 15νθήμερο.
Εφη Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου