Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Η κυβέρνηση αλλάζει το ψωμί! Έρχεται ο... παραδοσιακός άρτος

- Ποιες ρυθμίσεις για το ψωμί περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ίδρυση επιχειρήσεων
- Τι θα θεωρείται από εδώ και πέρα “παραδοσιακός άρτος” και “παραδοσιακός φούρνος”
- Δεν θα μπορεί να ονομάζεται “αρτοποιείο” όποιο χρησιμοποιεί προψημένη ή κατεψυγμένη ζύμη
Έρχεται ο ...παραδοσιακός άρτος, το παραδοσιακό αρτοποιείο και ο παραδοσιακός φούρνος. Τη ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.
Στην ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου επισήμανε ότι “η σημαντικότερη ρύθμιση που περιλαμβάνει το παρόν νομοσχέδιο, ως αποτέλεσμα αυτής της μελέτης, αφορά τους όρους“παραδοσιακός άρτος”, “παραδοσιακό αρτοποιείο” και “παραδοσιακός φούρνος”.
Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι η αποδοχή της χρήσης του όρου “αρτοποιείο” από εκείνες τις επιχειρήσεις που πωλούν ψωμί το οποίο βασίζεται σε προψημένη ή κατεψυγμένη ζύμη – τα λεγόμενα bake off - είχε αρνητικές συνέπειες τόσο για την ενημέρωση των καταναλωτών, όσο και για την τήρηση των αρχών του υγιούς ανταγωνισμού.
Αυτή η πραγματικότητα αναγνωρίστηκε από την μελέτη του ΚΕΠΕ, η οποία μας οδήγησε στην εισαγωγή των όρων “παραδοσιακός άρτος”, “παραδοσιακό αρτοποιείο” και “παραδοσιακός φούρνος”, προκειμένου να επιτευχθούν τρεις βασικοί στόχοι:
Πρώτον, να διακρίνονται σαφώς οι επιχειρήσεις που παράγουν ψωμί από φρέσκια ζύμη στο πλαίσιο μιας ενιαίας διαδικασίας.
Δεύτερον, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και της εμπορικής αξίας του ελληνικού άρτου, ως μέρος της εθνικής μας παραγωγής. Και τρίτον, να μην διαταραχθεί η λειτουργία επιχειρήσεων bake off από νέες ρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου