Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Αφορολόγητο όριο χωρίς αποδείξεις το 2016

Στον κάλαθο των αχρήστων μπορούν να πετάξουν τις αποδείξεις που συγκέντρωναν το 2016 οι φορολογούμενοι, καθώς δεν απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο. Συγκεκριμένα, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα έχουν την έκπτωση φόρου η οποία κυμαίνεται από 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και χωρίς τις αποδείξεις. Στη δήλωση που θα κατατεθεί το 2017 και θα αφορά τα εισοδήματα του 2016, δεν θα υπάρχει σχετικός κωδικός για τις αποδείξεις. Αντίθετα, για το 2017 και με βάση όσα αναφέρονται στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου, θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Με τη θεσμοθέτησή του (άγνωστο πότε), οι φορολογούμενοι προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές τους κάρτες ή να διενεργούν συναλλαγές μέσω e-banking.
Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο έχει εγκριθεί από τους πιστωτές της χώρας:
• Από το 2017 θα γίνει διασύνδεση της έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ  (αφορολόγητο) με γενικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ως ποσοστό του δηλωθέντος εισοδήματος.
• Οσοι επιτυγχάνουν ποσοστά συναλλαγών μεγαλύτερα του 80% του εισοδήματός τους, θα επιβραβεύονται με πρόσθετο αφορολόγητο ποσό.
• Οσοι ξεπερνούν τα όρια δαπανών που θα τεθούν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος μέσω τραπεζικών μέσων πληρωμής θα λαμβάνουν επιπλέον λαχνούς συμμετοχής. (Ενδεικτικά, για κάθε 1.000 επιπλέον ευρώ δαπανών, έναν επιπλέον λαχνό συμμετοχής στην κλήρωση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου