Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Τι δίνουν οι τράπεζες για να «μαζέψουν» πίσω τις καταθέσεις

Κίνητρα προκειμένου να προσελκύσουν νέο χρήμα -  το λεγόμενο και χρήμα κκάτω απο τα στρώματα -  δίνουν οι τράπεζες σε παλαιούς τους καταθέτες
Στο μεγάλο κύμα φυγής και αναλήψεων το 2012, οι καταθέτες έκρυβαν τις αναλήψεις κυρίως στις θυρίδες και στα σπίτια. Τώρα οι περισσότεροι προτιμούν μόνον τα σπίτια, καθώς το θεσμικό πλαίσιο άλλαξε και έτσι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως σε περίπτωση οποιασδήποτε κατάσχεσης, αυτή δεν θα καταλήξει και στη θυρίδα του ιδιώτη.
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την «Ημερησία» οι τράπεζες προσπαθούν να πείσουν με «σύμμαχο» την τεράστια εγκληματικότητα αλλά και την θολή ακόμη υπόσχεση πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο μονοπάτι της ανάκαμψης πως τα σκόρπια κομποδέματα πρέπει να επιστρέψουν στα γκισέ και πως σταδιακά τα capital controls θα αρθούν.
Τι προσφέρουν οι τράπεζες
Επιτόκια που ξεπερνούν το 1% και φθάνουν μέχρι 1,20% για μεγαλύτερα ποσά προσφέρουν οι τράπεζες για επιστροφές μετρητών από 10.000 και πάνω, ενώ κάθε επιστροφή μετρητού μπορεί εκτός πλαισίου περιορισμών να γίνει ανάληψη, είτε και να μεταφερθεί στο εξωτερικό.
Έτσι για μία κατάθεση μετρητού ύψους 10.000 ευρώ το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1%, ενώ για μία κατάθεση 100.000 ευρώ το αντίστοιχο επιτόκιο διαμορφώνεται σε 1,20%.
Την ίδια στιγμή για τα αντίστοιχα ποσά προθεσμιακής που ήδη βρίσκονται κατατεθειμένα σε λογαριασμούς για τα μεν πρώτα 10.000 ευρώ το επιτόκιο κινείται μεταξύ 0,60% -0,65% ενώ για μεγαλύτερα ποσά το ανώτερο που μπορεί να φθάσει είναι το 0,80% και πάντως αυστηρά κάτω από 1%.
Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί πως η προσέγγιση αυτή τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κλεινόν άστυ δεν πολυβγαίνει.
Οι λόγοι είναι γνωστοί: Οι μεγάλες δαπάνες που συχνά μειώνονται με τη χρήση μετρητών και χωρίς την έκδοση απόδειξης, είναι ένα αντικίνητρο για την επιστροφή των μετρητών στα ταμεία των τραπεζών.
Οι δεσμεύσεις λογαριασμών για χρέη προς το Δημόσιο, την εφορία και τις ίδιες τις τράπεζες, επίσης αποτρέπουν την επιστροφή των μετρητών τα ταμεία των τραπεζών.
Τέλος αντικίνητρο αποτελούν και τα ίδια τα capital controls, μολονότι το φρέσκο χρήμα εξαιρείται πλήρως από τους περιορισμούς.
Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στην Αθήνα και αλλιώτικη στην επαρχία. Τα επαρχιακά καταστήματα κάνουν μεγαλύτερη υποδοχή φρέσκου χρήματος ή αλλιώς μετρητών από εκείνη που διενεργείται στην Αθήνα και τούτο διότι στην επαρχία οι άνθρωποι είναι πιο γνωστοί, φοβούνται περισσότερο να κρατήσουν χρήματα στο σπίτι, εμπιστεύονται τον τραπεζικό καλύτερα απ’ ό,τι στο κέντρο και τέλος τα χρέη τους είναι πολύ πιο περιορισμένα, από εκείνα των κατοίκων στην Αθήνα. Οι τράπεζες πάντως αν δεν καταφέρουν να αυξήσουν τις καταθέσεις κατά 20 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο εξάμηνο, πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου