Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στα σχολεία όλα τα προσφυγόπουλα τον Σεπτέμβριο

“Στο  σχεδιασμό του υπουργείου είναι τον Σεπτέμβριο να ενταχθούν όλα τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας στο δημόσιο σχολικό σύστημα με πολλούς τρόπους. Με τάξεις υποδοχής στα σχολεία και στα κέντρα φιλοξενίας με ιδιαίτερες σχολικές δομές”.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε  ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, κατά την επίσκεψή του στο  51ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, που λειτουργεί ως «Ανοιχτό Σχολείο» και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας (Ακονιμάτου 40, Μεταξουργείο)  
Ο Ν. Φίλης υπογράμμισε επίσης ότι «είμαστε σίγουροι ότι το ελληνικό δημόσιο σχολείο έχει κουλτούρα και η ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στην κοινωνία και αυτή τη φορά θα αποδείξει ότι το σχολείο στη χώρα μας είναι ένα θεμέλιο δημοκρατίας και αλληλεγγύης.
Ο κ. υπουργός συνεχάρει τους εκπαιδευτικούς για το χρόνο που αφιερώνουν για να λειτουργήσει το πρόγραμμα τονίζοντας ότι «το ανοικτό σχολείο είναι αυτό που δεν κλείνει όταν τελειώνει το μάθημα αλλά μπορεί να λειτουργεί και το απόγευμα σε συνεργασία με τους δήμους κάθε περιοχής, είναι ένα πρότυπο που πρέπει να προωθήσουμε σε ολόκληρη τη χώρα. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει από εκεί και πέρα πρέπει να σχεδιάσουμε πως θα γίνει με πιλοτικό τρόπο και μετά να το γενικεύσουμε σε όλα τα σχολεία».
Παράλληλα, ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε και στην πρόσληψη 800 αναπληρωτών εκπαιδευτικών με επιμόρφωση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Η προκήρυξη για την πρόσληψή τους αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.
Ο υπουργός επισκέφτηκε τις τάξεις, μίλησε με τα παιδιά αλλά κυρίως με τους εκπαιδευτικούς που είναι η «ψυχή» της εθελοντικής δράσης.
«Ήρθαμε εδώ σήμερα να μάθουμε. Είναι μία εμπειρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς» ανέφερε ο Νίκος Φίλης κατά την έναρξη της συζήτησης με τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Η Μυρσίνη Ζορμπά πρόεδρος του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού» ενημέρωσε τον Νίκο Φίλη για το πρόγραμμα, προβάλλοντας το γεγονός ότι ένα από τα πιο δυναμικά στοιχεία του προγράμματος, είναι η καθημερινή σύσκεψη των εκπαιδευτικών οι οποίοι καταθέτουν την εμπειρία τους.
«Ευελπιστούμε στο τέλος να έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα ορίσει πως θα συμπεριφερόμαστε σε αυτά τα παιδία. Πως πρέπει να στοιχειοθετηθεί το σεμινάριο όσων ασχοληθούν με τα παιδιά» δήλωσε μεταξύ των άλλων η Μυρσίνη Ζορμπά παρουσιάζοντας και τις δραστηριότητες που είχαν τα παιδιά όπως οι επισκέψεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, η παρακολούθηση κινηματογράφου και οι συναντήσεις με συγγραφείς παιδικών βιβλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου