Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

15 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για το "The Revenant" πριν το δείτε

Διαβάστε πώς γυρίστηκε -σε ακραίες καιρικές συνθήκες στις πιο αφιλόξενες, παγωμένες περιοχές του Καναδά- η υποψήφια για 12 βραβεία Oscar ταινία "Η Επιστροφή" του Alejandro González Iñárritu, η οποία ανοίγει αυτήν την εβδομάδα στις ελληνικές αίθουσες.

Εννέα ολόκληρους μήνες διήρκησαν τα γυρίσματα του "The Revenant", της πιο δύσκολης (λόγω των συνθηκών στις οποίες πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα) ταινίας του Μεξικανού σκηνοθέτη Alejandro González Iñárritu, η οποία, σύμφωνα με όλα τα μέχρι στιγμής προγνωστικά, θα χαρίσει στον Leonardo DiCaprio το πρώτο του Oscar. Αυτά είναι 15 πράγματα που αξίζει να γνωρίζει κάποιος για την "Επιστροφή", πριν τη δει στην σκοτεινή αίθουσα (και πιστέψτε μας, μόνο εκεί αξίζει να τη δει κανείς, προκειμένου να αισθανθεί το μεγαλείο και τις δυσκολίες μιας τόσο φιλόδοξης παραγωγής):
1. Στα γυρίσματα χρησιμοποιήθηκε μόνο φυσικός φωτισμός κάτι για το οποίο επέμενε τόσο ο Iñárritu, όσο και ο Διευθυντής Φωτογραφίας Emmanuel Lubezki. Αυτό σήμαινε πως κάποιες ημέρες το συνεργείο ταξίδευε για ώρες μέχρι την προγραμματισμένη τοποθεσία, αλλά το γύρισμα δεν μπορούσε να κρατήσει παρά 90 λεπτά το πολύ.
The Reventant γυρίσματα
2. Κάποιες μέρες η θερμοκρασία έπεφτε στους -25 βαθμούς Κελσίου (αλλά η αίσθηση ήταν -40 λόγω του αέρα). Ο Lubezki φημολογείται πως φορούσε έξι στρώματα ισοθερμικών ρούχων για να μπορεί να εργαστεί, ενώ κατασκευάστηκαν ειδικά παπούτσια για να μην πάθουν ζημιά οι ηθοποιοί  στα πόδια, από τα κρυοπαγήματα.
3. Προκειμένου να μοιάζει όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική η περιβόητη σκηνή με την αρκούδα, ο Iñárritu μελέτησε δεκάδες videos με πραγματικές εξαγριωμένες αρκούδες και μίλησε με άτομα που έχουν υπάρξει θύματα επίθεσης στην πραγματικότητα. Παρόλο που ο ίδιος αστειεύεται πως ήταν ένα "πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένο ζώο", πρόκειται για ένα (τρομερά αληθοφανές) ψηφιακό δημιούργημα. Κασκαντέρ και ειδικές κατασκευές με ιμάντες χρησιμοποιήθηκαν για να είναι όσο το δυνατόν πιο πειστικές οι αντιδράσεις του DiCaprio στην επίθεση και τα τινάγματα του σώματός του σε κάθε δαγκωματιά.
4. Περίπου 4 με 5 ώρες διαρκούσε καθημερινά το μακιγιάζ του DiCaprio, ο οποίος ξεκινούσε να ετοιμάζεται στις 3 το πρωί, όταν η θερμοκρασία ήταν τόσο χαμηλή που μερικά προϊόντα πάγωναν και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Για να μοιάζουν όσο το δυνατόν πιο φριχτές οι πληγές του από την επίθεση του άγριου ζώου χρησιμοποιήθηκαν πολλαπλά στρώματα προσθετικού δέρματος.
Γυρίσματα The Revenant
5. Στις περισσότερες τοποθεσίες γυρισμάτων δεν υπήρχε σήμα, πράγμα που σημαίνει πως για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους τα μέλη της ομάδας παραγωγής αναγκάζονταν να μεταφέρουν μηνύματα, οδικώς, με χρήση snowmobiles.
6. Οι απολύσεις μελών του συνεργείου ήταν καθημερινή υπόθεση. Ο ίδιος ο Iñárritu σχολίασε σε συνεντεύξεις του σχετικά: "αν είσαι διευθυντής μιας ορχήστρας κι αντιλαμβάνεσαι πως ένα βιολί δεν παίζει σωστά, οφείλεις να το αντικαταστήσεις".
7. Οι πρόβες για την "χορογραφία" της πρώτης σκηνής της ταινίας -ένα άκρως εντυπωσιακό μονοπλάνο που παρουσιάζει μια επίθεση Ινδιάνων στον κεντρικό ήρωα Hugh Glass και τους συντρόφους του- διήρκησαν έναν ολόκληρο μήνα.
Γυρίσματα The Revenant
8. Μόνιμος συνεργάτης της ομάδας παραγωγής ήταν και ένας διάκριτος Καναδός μετεωρολόγος, ο οποίος προειδοποιούσε τον Iñárritu για την παραμικρή αλλαγή στον καιρό, ακόμα και για τις επόμενες κινήσεις των σύννεφων στον ουρανό.
9. Η σκηνή με την χιονοστιβάδα είναι αληθινή και όχι οπτικά εφέ. Ο Iñárritu έστειλε αεροπλάνα να καταρρίψουν εκρηκτικά στην περιοχή, συντόνισε όλους τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς και γύρισε τη σκηνή με μια μόνο λήψη.
Γυρίσματα The Revenant
10. Το συνολικό κόστος παραγωγής έφτασε τα 135 εκατομμύρια δολάρια, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις του σκηνοθέτη ότι δεν θα ξεπερνούσε τα 60.
11. Καθώς τα γυρίσματα βγήκαν εκτός προγράμματος και το χιόνι στον Καναδά άρχισε να λιώνει, όλο το συνεργείο αναγκάστηκε να μεταφερθεί στην Νότια Αργεντινή, προκειμένου να βρει παρόμοιες συνθήκες χιονιά, μες στο κατακαλόκαιρο και να μπορέσει να ολοκληρώσει τις τελευταίες σκηνές.
12. Λόγω της μακράς διάρκειας γυρισμάτων του "The Revenant", ο Tom Hardy αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το "Suicide Squad", ενώ ο DiCapio είπε όχι στον πρωταγωνιστικό ρόλο του "Steve Jobs".
Tom Hardy The Revenant
13. Παρόλο που οι ηθοποιοί περιέγραψαν την όλη εμπειρία τους "αληθινή κόλαση", κανένα μέλος του συνεργείου δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
14. Η ταινία βασίζεται εν μέρει στο μυθιστόρημα του Michael Punke "The Revenant: A Novel of Revenge", το οποίο με τη σειρά του είναι εμπνευσμένο από πραγματική ιστορία. Ο Hugh Glass είναι υπαρκτό πρόσωπο και όντως το 1823 πήρε μέρος σε μία αποστολή κυνηγών γούνας στην Νότια Ντακότα, εγκαταλείφθηκε από τους συντρόφους του, αφότου του επετέθη άγρια μια αρκούδα και κατάφερε να επιβιώσει, να περπατήσει για πολλά χιλιόμετρα και να τους ξανασυναντήσει.
15. Ο Leonardo DiCaprio, μεταξύ άλλων, έμεινε αξύριστος για 18 μήνες, έμαθε δύο ινδιάνικες διαλέκτους, εκπαιδεύτηκε να ανάβει φωτιά και να πυροβολεί με τουφέκι, κι επίσης, επειδή το ζελέ που του έδωσαν αρχικά δεν έμοιαζει καθόλου αληθοφανές, δέχτηκε -αν και χορτοφάγος- (και αφού συμβουλεύτηκε τον γιατρό και τον δικηγόρο του) να φάει ωμό... συκώτι... βίσονα.
Λεονάρντο Ντι Κάπριο The Revenant
πηγή: enlefko.fm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου