Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι μεταδοτικό

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το πιο γνωστό βακτηρίδιο που ευθύνεται για το έλκος στομάχου είναι μεταδοτικό, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, με πιο συχνούς τρόπους το φιλί, τη χρήση κοινών οικιακών συσκευών, την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Πρόσφατες κλινικές μελέτες επιβεβαίωσαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου σε ασθενείς με χρόνια γαστρίτιδα από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι 6 φορές μεγαλύτερος από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Η μόλυνση με το μικρόβιο είναι ασυνήθιστη στην παιδική ηλικία, γίνεται όμως πιο συχνή κατά την εφηβική και πρώιμη ενήλικη ζωή. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από το 30% του ενήλικου πληθυσμού έχει μολυνθεί με το ελικοβακτηρίδιο.
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί και επιβιώνει στο στομάχι του ανθρώπου για χρόνια, χωρίς απαραίτητα να προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, ανάλογα με τα γονίδια  και τον τρόπο ζωής του ανθρώπου (κάπνισμα, στρες, γαστρική οξύτητα, αλμυρές τροφές, κακή διατροφή, εξασθενημένο ανοσοποιητικό, χρήση φαρμάκων), το μικρόβιο αυτό μπορεί να αποτελέσει την αιτία για: Πόνο, δυσφορία, «φούσκωμα» στην κοιλιά, δυσπεψία, γαστρίτιδες, έλκος, καρκίνο του στομάχου, λέμφωμα στομάχου (MALT), αναιμία κ.ά. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων  των σοβαρών γαστρικών παθήσεων και στην πρόληψη του γαστρικού καρκίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου