Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Μεταβατική περίοδος Πανελλαδικών Εξετάσεων

Οι μαθητές που φέτος φοιτούν στη Γ Λυκείου , καθώς και απόφοιτοι προηγούμενων ετών, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές του 2016 που θα ισχύει το νέο σύστημα ,θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν με το σημερινό σύστημα.
« Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος ενός χρόνου όπου τα παιδιά θα δώσουν με δυο τρόπους: Με το καινούργιο Λύκειο και το αντίστοιχο εξεταστικό σύστημα που έγινε το 2013 ή μ’ αυτό που είναι σήμερα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος
Για την πρόταση την αρμοδιότητα του καθορισμού του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τις μετεγγραφές των φοιτητών να την έχουν τα ίδια τα Ιδρύματα, ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε τα εξής:
-Το πρόβλημα υπήρχε προ της εφαρμογής του νέου καθεστώτος των μετεγγραφών που ψηφίστηκε στις 4 Μαΐου, που είναι γενναιόδωρο και οδηγεί 10.000 φοιτητές από τους 77.000 φοιτητές ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, να μετεγγράφονται. Υπήρχε και πριν από αυτό, διότι ο αριθμός εισαγομένων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ είναι πολύ παραπάνω απ’ αυτά που τα ίδια τα Ιδρύματα μπορούν ν’ αντέξουν κατά τη δική τους γνώμη.
-Ήρθε και το καθεστώς των μετεγγραφών και υπάρχει διαμαρτυρία από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ότι δεν αντέχουν αυτό τον αριθμό, ειδικά το ΤΕΙ Αθηνών. Εμείς ως πολιτεία έχουμε τρεις ανάγκες να εξυπηρετήσουμε με μια απόφαση. Πρώτη ανάγκη να λειτουργούν τα Ιδρύματα αυτά, δεύτερη ανάγκη να ικανοποιηθούν κάποιες από τις επιδιώξεις της οικογένειας και των ίδιων των παιδιών και τρίτη ανάγκη, να μη φύγουν φοιτητές στο εξωτερικό, Βουλγαρία, Ρουμανία, αυξάνοντας το ΑΕΠ άλλων χωρών και μειώνοντας το δικό μας. Τρία πράγματα με μια απόφαση.
-Μέχρι τώρα υπήρξε μια συμφωνία πολιτικών ηγεσιών στην Ελλάδα με τις ελληνικές οικογένειες, το ελληνικό Πανεπιστήμιο να είναι μαζικό. Και ορισμένα Πανεπιστήμια, ειδικά τα περιφερειακά χρειάζονται τη μαζικότητα για να επιβιώσουν, ειδάλλως θα κλείσουν. Τα κεντρικά αντιθέτως, χρειάζονται λιγότερους, γιατί με περισσότερους κι αυτά κινδυνεύουν με έλλειψη δυνατότητας λειτουργίας.
-Εδώ στην Αθήνα έχουμε πιο οξείες αντιδράσεις. Και λέμε ότι αν είναι τόσο μεγάλη η αντίδρασή σας γιατί δεν αναλαμβάνετε εσείς να καθορίζετε τον αριθμό; Δηλαδή δεν το θέλετε τόσα χρόνια τώρα; Χθες είχαμε Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας στο Υπουργείο, ήταν οι Πρυτάνεις και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ στους οποίους το πρότεινα αυτό.
-Δεν το δέχτηκαν. Μου απάντησαν: «ναι, αλλά να γίνει ένας γενικότερος σχεδιασμός». Εμείς λέμε «κοιτάξτε, να πάρετε την αρμοδιότητα τώρα και να πάρετε και την αρμοδιότητα των μετεγγραφών. Και αυτές τις ανάγκες που η πολιτεία έχει, να τις πάρετε εσείς στις πλάτες σας». -Υπήρξαν ρητές αρνήσεις του ύφους ότι «εμείς δεν είμαστε πολιτεία, δεν είμαστε πολιτικοί, εσείς είστε πολιτικοί για να ζυγίζετε και τη φτώχια και την ανάγκη να μη φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό αυξάνοντας το ΑΕΠ της Βουλγαρίας και να εκπληρώνονται τα όνειρα των παιδιών κτλ». «Δικό σας θέμα είναι αυτό», λένε. Τινές εξ αυτών, όχι όλοι.
-Η πλειοψηφία φαίνεται να διαμορφώνει άποψη ότι πρέπει η πολιτεία να κάνει σχεδιασμό τετραετή όπως ο νόμος απαιτεί και μέσα σ’ αυτό το σχεδιασμό να ξέρουμε ποια είναι η χρηματοδότηση. Πώς να ξέρω αν θα μπορέσουμε του χρόνου; Προγραμματίζουμε να έχουμε 2,9% ανάπτυξη του χρόνου. Αν έχουμε εκλογές, θα έχουμε 2,9%; Τι προγραμματισμό να κάνω;
-Αλλά αν είναι ο προγραμματισμός ως προγραμματισμός, να γίνει με αυτά τα ρίσκα, υπόσχομαι να τον κάνω. Ζήτησα να συμφωνήσουν μέχρι 15 Δεκεμβρίου και να το ψηφίσουμε το Γενάρη».
-Για την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ: «Αυτά μας αναστατώνουν. Κι αυτή τη στιγμή δε θέλω να μιλήσω για τον κ. Παπανδρέου μόνο, αλλά να πω ότι έχουμε τόσο πολύ μεγάλη πίεση αυτές τις μέρες. Δεν ξέρω τι να συγκρατήσω απ’ αυτό το κείμενο που δημοσιεύθηκε. Κατ' αρχάς είδε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Είναι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην Πρωθυπουργός πριν από λίγα χρόνια. Το ίδιο έκανε και ο κ. Σημίτης, παλαιότερος Πρωθυπουργός και παλαιότερος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και οι δυο έβγαλαν ανακοίνωση. Το θέμα είναι ότι η μία δε δημιουργούσε προβλήματα και η άλλη μας δημιούργησε ανησυχίες. Και αυτό δεν είναι καλό. Δεν είναι της στιγμής, δεν είναι της ώρας. Εμείς πρέπει να κάνουμε συνέδριο, το βάλαμε για τέλος Ιανουαρίου να είναι έξω από την εμβέλεια των γεγονότων που σχετίζονται με την κατάληξη στο πρόγραμμα. Δεν είναι ώρα αυτή τη στιγμή ο καθένας μας να λέει όσο και αν είναι σπουδαίος αυτός ο καθένας, όπως είναι ένας πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
-Είναι σπουδαίος, αναντίρρητα, αλλά δεν είναι η ώρα. Αυτή τη στιγμή κάθε εσωτερικός κλυδωνισμός μεταφέρεται στην κυβέρνηση και στη χώρα. Δεν έχει κανένας μας το δικαίωμα. Και το λέω και στον εαυτό μου γιατί κι εγώ συγκρούστηκα με τη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά έχουμε βρει έναν τρόπο να λειτουργούμε αυτή τη στιγμή και έχουμε μονιάσει. Και αυτό συμβάλλει στη σταθερότητας της χώρας. Δε λέω ότι ο Παπανδρέου θέλει ν’ αποσταθεροποιήσει τη χώρα σε καμία περίπτωση, λέω όμως ότι οι εσωτερικές μας διενέξεις και συγκρούσεις, όσο πολιτικές κι αν είναι, αυτή τη στιγμή δε βοηθάνε. Έχουμε καιρό μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ν’ ανοίξουν οι σχετικές διαδικασίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου