Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

7 μπαχαρικά για πρώτες βοήθειες

Άρθρο της σεφ και συγγραφέως βιβλίων μαγειρικής Phoebe Lapine
Έχω φτιάξει μια λίστα με μερικά από τα αγαπημένα μου μπαχαρικά και τις ιδιότητες του καθενός, καθώς και τρόπους για να τα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα προκειμένου να θεραπεύσετε το σώμα και το πνεύμα σας. Είναι ωφέλιμο να δώσετε ένα χρηματικό ποσό για να αγοράσετε μπαχαρικά. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα παραμείνουν στο ντουλάπι σας για περισσότερο από 6 μήνες αφού έτσι τα φρέσκα μπαχαρικά, όπως και οτιδήποτε άλλο, θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά τους.
1. Πιπέρι καγιέν για το κρυολόγημα.
Το πιπέρι καγιέν βοηθά να καθαρίσουν τα ιγμόρεια και προκαλεί εφίδρωση. Με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και την τόνωση της κυκλοφορίας, βοηθά τη βλέννα να βγει καθιστώντας το έτσι μια πολύ καλή λύση για όσους έχουν κοινό κρυολόγημα. Αποτελεί επίσης μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Δοκιμάστε να το χρησιμοποιήσετε μαζί με σκόρδο σε σούπες για διπλή αντιιική δράση.
2. Κουρκούμη για να καταπραΰνετε τους πόνους στις αρθρώσεις και τις φλεγμονές.
Η κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό της κουρκούμης το οποίο της δίνει το ζωηρό κίτρινο χρώμα της, είναι μια από τις καλύτερες αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Είναι αποτελεσματική για τις πρησμένες αρθρώσεις, την αρθρίτιδα και τους πονοκεφάλους. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει προστατεύουν το συκώτι από τις τοξίνες και ανακουφίζουν από τον πονοκέφαλο ύστερα από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού στο τσάι σας αντί να πάρετε παυσίπονο. Το Advil, για παράδειγμα, μπορεί να βλάψει το συκώτι σας όταν συνδυάζεται με αλκοόλ ενώ η κουρκούμη το βοηθά. Μπορείτε να βρείτε κουρκούμη και κουρκουμίνη σε μορφή κάψουλας, αλλά προσωπικά μου αρέσει να τη χρησιμοποιώ στο Μαροκινό στιφάδο ή στις παέγιες αντί για σαφράν.
3. Αποξηραμένο τζίντζερ για τη ναυτία.
Το τζίντζερ έχει μακρά ιστορία στην ασιατική παράδοση ως μέσον για την ανακούφιση από τα γαστρεντερικά προβλήματα και τη ναυτία. Έχει χρησιμοποιηθεί σε πειράματα για την αντιμετώπιση της ναυτίας στους ναυτικούς. Ενώ η προσθήκη τζίντζερ στο φαγητό σας μπορεί να μην είναι τόσο πρακτική όσο το να πάρετε μια δραμαμίνη (αν και μπορείτε να βρείτε κάψουλες τζίντζερ) έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα του ότι δεν προκαλεί υπνηλία. Το τζίντζερ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην αντιμετώπιση του εμετού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς τις βλαβερές συνέπειες των φαρμάκων κατά της ναυτίας, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες. Το αποξηραμένο τζίντζερ χρησιμοποιείται στα αρτοσκευάσματα, τη γκρανόλα και τα σνακ από φρούτα και ξηρούς καρπούς και μπορείτε να τα παίρνετε μαζί σας όταν ταξιδεύετε.
4. Κανέλα για τις κράμπες.
Το Midol είναι ένα χάπι από το οποίο απαλλάχτηκα με μεγάλη ευχαρίστηση. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν φλοιό κανέλας, μαζί με άλλα βότανα για τις κράμπες περιόδου. Όπως και πολλά άλλα μπαχαρικά σε αυτή τη λίστα, η κανέλα μειώνει τη φλεγμονή και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Όπως και το πιπέρι καγιέν, αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, γεγονός που θα σας χαλαρώσει ακόμη περισσότερο όταν πονάτε.
Ο φλοιός διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικός από την κανέλα σε αλεσμένη μορφή. Μου αρέσει πολύ να τη χρησιμοποιώ το πρωί ρίχνοντας λίγη στο πλιγούρι βρώμης, το φρουτοποτό
ή το τσάι. Είναι επίσης απαραίτητο καρύκευμα για συνταγές με κολοκύθα και για τις τηγανίτες!
5. Κύμινο, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και κάρδαμο για πεπτικά προβλήματα που σχετίζονται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αν κουβαλάτε το Lactaid πάντοτε μέσα στην τσάντα σας, αυτά τα μπαχαρικά θα σας φανούν χρήσιμα. Τα συστατικά τους βοηθούν πολύ στα πεπτικά προβλήματα και ειδικά με τη βλέννα που σχηματίζεται από την κατανάλωση τροφίμων όπως το γάλα, το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Προσθέστε απλώς ½ κουταλάκι του γλυκού από αυτά τα μπαχαρικά σε κρεμώδεις σούπες, φρουτοποτά ή μιλκσέικ. Σκεφτείτε ότι αποτελεί μια καλή δικαιολογία για να προσθέσετε αρκετά μπαχαρικά στη μηλόπιτά σας και στη συνέχεια να βάλετε και μια κουταλιά παγωτό βανίλια στην κορυφή της. Ειδικότερα το κύμινο, είναι εξαιρετικό για στομαχικές διαταραχές κάθε αιτίας.
6. Αποξηραμένο θυμάρι για τον βήχα και τη βρογχίτιδα.
Το θυμάρι χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια στη φυσική ιατρική και η χρήση του χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα. Στα γραπτά του, ο Ιπποκράτης αναφέρει τις θεραπευτικές χρήσεις του θυμαριού στις αναπνευστικές παθήσεις. Οι φυσικοπαθητικοί το χρησιμοποιούν για τον βήχα, τη βρογχίτιδα και τη συμφόρηση στον θώρακα. Μπορείτε βέβαια να αγοράσετε φρέσκο θυμάρι και να το προσθέσετε στα ψητά και τα βραστά σας – πηγαίνει πολύ με το κρέας. Και το αποξηραμένο θυμάρι όμως είναι εξίσου αποτελεσματικό. Συνήθως το προσθέτω σε υγιεινά σνακ από ρεβίθια και το σπιτικό ποπ κορν.
7. Πιπέρι ως φυσικό αποσυμφορητικό.
Όπως και το πιπέρι καγιέν, το πιπέρι είναι ιδανικό για την αποσυμφόρηση των ρινικών διόδων. Το μαύρο πιπέρι ειδικότερα περιέχει χημικές ουσίες που διασπούν τη βλέννα, δηλαδή την αραιώνει με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε κι ένα φάρμακο. Το πιπέρι βοηθά στην αποσυμφόρηση και του εντέρου. Βράστε μια χούφτα μέσα σε νερό και φτιάξτε πικάντικο τσάι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ολόκληρους κόκκους πιπεριού σε ζωμό κρέατος από κόκκαλα, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι απαραίτητος όταν έχουμε κρυολόγημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου