Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ο ζωγράφος που φιλοτέχνησε το "μπλέντερ" του βιβλίου της Ε' Δημοτικού

Ο Άιντα Μακότο, Ιάπωνας ζωγράφου, φημίζεται για την ικανότητά του να προκαλεί τα ήθη. Κάτι ανάλογο συνέβη και με το έργο του, “μπλέντερ”, το οποίο συμπεριελήφθη σε κεφάλαιο του βιβλίου Φυσικής της πέμπτης δημοτικού και το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε στη συνέχεια να αφαιρέσει.
Ειδικεύεται σε έργα της τεχνικής manga, σε πίνακες με τη χρήση βίντεο, στη φωτογραφία, αλλά και στον τομέα της γλυπτικής. Παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερο γνωστός από τον Τακάσι Μουρακάμι ή τον Γιοσιτόμο Νάρα, αναγνωρίζεται στην Ιαπωνία ως μία από τις εξέχουσες μορφές της σύγχρονης τέχνης.
Ο Μακότι γεννήθηκε στην Νιγκάτα της Ιαπωνίας. Το 1991 έλαβε το πτυχίο του από την σχολή καλών τεχνών του Τόκιο. Κινείται στα όρια μεταξύ της κοινωνίας και της ιστορίας, και ξεπερνάει εκείνα μεταξύ του σύγχρονου και του προ-μοντέρνου, του ανατολικού και του δυτικού. Συνήθως απεικονίζει όμορφα νεαρά κορίτσια, εικόνες πολέμου, ανθρώπους του μόχθου. Η ζωγραφική του βασίζεται στο κυνήγι των αντιθέσεων.
Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στο μουσείο αμερικανικής τέχνης Whitney της Νέας Υόρκης το 2003. Επίσης στο μουσείο Μόρι το 2004, στη Μπιενάλε της Σιγκαπούρης το 2006, στη Μπιενάλε σύγχρονης τέχνης στο Κίεβο της Ουκρανίας το 2013. Οι καλλιτεχνικές του δραστηριότητες, εντάσσονται στο κίνημα “Group 1965”, τα μέλη του οποίου έχουν γεννηθεί το 1965. Η γυναίκα του Οκάντα Χιρόκο είναι σχεδιάστρια κόμικ και συγγραφέας.
«Οφείλαμε να ελέγξουμε καλύτερα τις εικόνες που μπήκαν στο βιβλίο» σημείωσε ο κ. Σωτήρης Γκλαβάς, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τη φωτογραφία με το μπλέντερ, στο οποίο περιέχονται άνθρωποι και η οποία διαπιστώθηκε ότι υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια στο βιβλίο της Ε' Δημοτικού.
Ο κ. Γκλαβάς σημείωσε ότι έχει δώσει εντολή από χθες να φύγει η επίμαχη φωτογραφία από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου.
«Η φωτογραφία ήταν πολύ μικρή, χρειάζεται κάποιος να χρησιμοποιήσει μεγεθυντικό φακό για να αντιληφθεί ότι το περιεχόμενο του μπλέντερ είναι άνθρωποι» σημείωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, υπογραμμίζοντας ότι ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δέκα χρόνια κανείς δεν είχε αντιληφθεί την εικόνα.
«Ήταν ένα τεράστιο λάθος, ηλεκτρονικά έχει ήδη διορθωθεί» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι το εν λόγω εγχειρίδιο έχει πάρει πάρα πολύ καλές κριτικές.
Blender 2001
Space shit 1998
Harakiri School Girls 2002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου