Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Οι 5 φόροι που μειώνονται

Βασικός στόχος είναι η άρση φορολογικών βαρών που θα έρθει ως συνέχεια στη μείωση κατά 30% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τη διατήρηση του μειωμένου 13% ΦΠΑ στην εστίαση και το 2015, τη διόρθωση του πόθεν έσχες στις μεταβιβάσεις ακινήτων και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 100 μηνιαίες δόσεις. 

Η κυβέρνηση, έχοντας το βλέμμα στραμμένο σης εκλογές όποτε αυτές γίνουν επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία προς μια αισιόδοξη κατεύθυνση, δίνοντας πραγματικές φορολογικές ανάσες στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 

Ήδη διερευνά τις προθέσεις της τρόικας για να σχεδιάσει ένα μεγάλο πακέτο μείωσης φόρων. Το δεύτερο πακέτο φοροελαφρύνσεων που θέλει να ανοίξει σταδιακά από το 2015 η κυβέρνηση περιλαμβάνει κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, μείωση φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα επιχειρηματικά κέρδη, κούρεμα στα πρόσημα και ης προσαυξήσεις που επιβάλλονται μετά τον φορολογικό έλεγχο και κατάργηση της ποινικής δίωξης για τους οφειλέτες του Δημοσίου που δεν βαρύνονται με φορολογικές παραβάσεις.

Σε πρώτη φάση προωθείται η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από τα εισοδήματα του 2015 και οι αλλαγές στα πρόστιμα. Αργότερα και εφόσον όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρ δοϋβελης η οικονομία πραγματικά συνεχίσει να τρέχει με ρυθμούς 3%, 3,5% και 4% θα έχουμε το περιθώριο να κάνουμε φοροελαφρύνσεις. Και αυτές οι φοροελαφρύνσεις θα είναι στοχευμένες, έτσι που και να βοηθήσουν αυτόν που έχει υπερφορολογηθεί, αλλά και να βοηθήσουν και την οικονομία, να φέρουν περισσότερη ανάπτυξη . 

Μείωση φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις 

Το σχέδιο για τις φοροελαφρύνσεις των επόμενων ετών προβλέπει: Σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα υποχωρήσει σταδιακά από το 42% στο 32% και ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων θα περιοριστεί σταδιακά από το 26% στο 15%. Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων θα μειωθεί σταδιακά από 26% 33% οτο 15%.

Μείωση φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα θα γίνει σε βάθος πενταετίας με ρυθμό δύο ποσοστιαίων μονάδων ανά έτος.

Έτσι, σε πρώτη φάση οι συντελεστές φορολόγησης για μισθωτούς και συνταξιούχους θα μειωθούν από τα επίπεδα του 22%, του 32% και του 42%, στα επίπεδα του 20%, του 30% και του 40%. Παράλληλα, η έκπτωση φόρου χωρίς δικαιολογητικά, η οποία προβλέπεται για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, θα αυξηθεί από τα 2.100 στα 2.300 ευρώ, με αποτέλεσμα το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και των συνταξιούχων να αυξηθεί από τα 9 550 στα 11.500 ευρώ. 

Από την εφαρμογή των παραπάνω αλλαγών αναμένεται αρχικά να προκύψουν μειώσεις στα ποσά του φόρου εισοδήματος που θα παρακρατούνται από τους μισθούς και ης συντάξεις άνω των 833 ευρώ. Οι μειώσεις αυτές θα κυμαίνονται: 

• Από 8,21 έως 49,25 ευρώ για όσους εργαζόμενους και συνταξιούχους λαμβάνουν μισθούς ή συντάξεις πάνω από 833 έως 1.666 ευρώ τον μήνα.

• Από 49,25 έως 85,37 ευρώ τον μήνα για όσους λαμβάνουν μισθούς ή συντάξεις από 1.666 έως 4.166 ευρώ τον μήνα 

• Για όσους λαμβάνουν ποσά μισθών και συντάξεων μέχρι 833 ευρώ δεν θα υπάρξει κανένα όφελος, δεδομένου ότι ήδη τα ποσά αυτά είναι αφορολόγητα (δεν υπερβαίνουν σε ετήσια βάση το ισχύον σήμερα αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ). 

Τέλος στα τεκμήρια διαβίωσης 

Το 2014, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η τελευταία χρονιά που θα ισχύσουν τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των φορολογουμένων. 

«Ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ 

Τον 2015 αναμένεται να επανεξεταστεί το πλαίσιο φορολόγησης των ακινήτων με στόχο τη σταδιακή μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων έτσι ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43%. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ, καθώς και ο συμπληρωματικός φόρος θα μειωθούν κατά 750 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και τον συμπληρωματικό φόρο θα ειοτιραχθουν φέτος περίπου 2,65 δισ. ευρώ. Σταδιακά, το ποσό αυτό θα μειωθεί στα 1,9 δισ. ευρώ. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι εάν θα είναι οριζόντια η μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου ή εάν θα γίνουν μειώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων. 

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης 

Η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης δεν σημαίνει ότι αυτομάτως θα καταργηθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σήμερα στα Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών και άνω, ης πισίνες και τα αεροσκάφη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια που ξεκινούν από μείωση του φόρου, αύξηση του ορίου πάνω από το οποίο επιβάλλεται για τα αυτοκίνητα μέχρι και την πλήρη κατάργησή του. 

Σημειώνεται ότι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή: 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης (επί του τεκμηρίου διαβίωσης) για IX αυτοκίνητα πάνω από 1.928 και μέχρι 2.500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι δέκα ετών. 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι δέκα ετών, για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ανεμόπτερα. Οι ελεγκτές όταν διαπιστώσουν περιπτώσεις απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας που δεν δικαιολογούνται, θα προχωρούν στην επιβολή πρόσθετων φόρων. 


ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου