Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ.- ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Προς νέα δοκιμασία οδηγούνται οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αφορμή την εκλογή του νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων που θα γίνει από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας στις 25 Ιουνίου.
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αλλά και πολλοί μητροπολίτες έχουν εκφραστεί θετικά για τον 46χρονο αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη , πρωτοσύγκελο της αρχιεπισκοπής , ενώ το Φανάρι εμμέσως έχει προτείνει τον αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Στεργίου ,μοναχό της Μονής της Αγίας Παρασκευής Μαζίου στα Μέγαρα.
Στην συνεδρίαση της Συνόδου θα εκλεγούν επίσης τρεις νέοι  μητροπολίτες σε Καρδίτσα, Φωκίδα και Ελασσόνας. Εδώ όμως η εκλογή  δεν φαίνεται να προκαλεί τριβές.
Η εκλογή του αντικαταστάτη του μακαριστού Θεόκλητου –ενός δυναμικού ιεράρχη- είναι από τις δύσκολες περιπτώσεις γιατί η μητρόπολη Ιωαννίνων είναι εκ των σημαντικότερων στην Ελλάδα , λόγω της συμμετοχής του επικεφαλής της στο Δ.Σ της Εθνικής Τράπεζας και της διαχείρισης πολλών ιδρυμάτων  και κληροδοτημάτων .
Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας  οι εκάστοτε μητροπολίτες Ιωαννίνων είχαν ηγετικό ρόλο στην Εκκλησία της Ελλάδος και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από τη συγκεκριμένη Μητρόπολη εξελέγησαν αρχιεπίσκοποι οι μακαριστοί Σπυρίδων και Σεραφείμ.
228431021.jpg
Ακόμη η Μητρόπολη Ιωαννίνων θεωρείται «η ναυαρχίδα» των λεγόμενων Νέων Χωρών (δηλαδή των μητροπόλεων των περιοχών οι οποίες ελευθερώθηκαν μετά το 1912) με βαρύνουσα γνώμη για την συνεργασία Φαναρίου-Αθηνών.
Τις τελευταίες μέρες – αν και κάτι τέτοιο πρόκειται να αποφασιστεί την τελευταία στιγμή- έχει έρθει στο προσκήνιο   η πλήρωση της θέσης  με μετάθεση σε αυτή εν ενεργεία μητροπολίτη που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Ναύπακτου Ιερόθεος Βλάχος ο οποίος κατάγεται από τα Γιάννινα.
Όμως το μεταθετό έχει ισχύσει ελάχιστες φορές τις τελευταίες δεκαετίες.  Η τελευταία έγινε το 2004 όταν  για την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης επιλέχτηκε ο τότε Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.
Όλο αυτό το διάστημα το Φανάρι φρόντισε να μεταφέρει σε μητροπολίτες που επηρεάζονται από  τη θέληση του κ.Βαρθολομαίου, την θέληση του Πατριάρχη για τον Αμφιλόχιο στη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Η γνωστοποίηση των προθέσεων του Θρόνου δεν έγινε δεκτή με «ενθουσιασμό» από μητροπολίτες της «Παλαιάς Ελλάδας» ενώ προκάλεσε και εκνευρισμό στην Αρχιεπισκοπή.
Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστούν για να καταλήξουμε στο κλασικό : «κάποιος κάτι θα πάρει και κάποιος κάτι θα δώσει».Το πιο πιθανό είναι ο εκλεκτός του Φαναρίου να προκριθεί για άλλη μητρόπολη.

Τα ονόματα.

Αυτή τη στιγμή επικρατέστερος για τη θέση του μητροπολίτη Ιωαννίνων είναι ο Μάξιμος ο  οποίος για πολλά χρόνια υπηρέτησε στην μητρόπολη της Γερμανίας. Θεωρείται από τους πιο σημαντικούς κληρικούς  της Εκκλησίας μας ο οποίος σε περίπτωση που εκλεγεί αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.
Υποψήφιος ,πάντα εκτός απροόπτου, θα είναι ο Αμφιλόχιος Στεργίου, παλιός συνεργάτης του Ιερώνυμου , του οποίου το όνομα δεν είναι άγνωστο στους κόλπους της Ιεραρχίας.
Επίσης ενδιαφέρον για την θέση του νέου μητροπολίτη έχουν εκδηλώσει ο σχολάρχης της σχολής Βελλά Δημήτριος Αργυρός, ο αρχιμανδρίτης  της Μητρόπολης Ιωαννίνων που έχει ως χώρο ευθύνης το Μέτσοβο Σεραφείμ Καχριμάνης,  και ο αρχιμανδρίτης υπεύθυνος για θέματα εκκλησιαστικού τουρισμού Σπυρίδων Κατραμάδος, με καταγωγή από τα Γιάννινα. 
  Ενδιαφέρον υπάρχει και από τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Συμεωνιδη   διευθυντού του φιλόπτωχου ταμείου της Αρχιεπισκοπής.
Πάντα  υπάρχει και η λύση έκπληξη που αυτή τη φορά έχει να κάνει με τον επίσκοπο Διαυλείας Γαβριήλ , ο οποίος όμως έχει τις επιφυλάξεις του για την συγκεκριμένη Μητρόπολη.
Για τις άλλες τρεις μητροπόλεις Φωκίδος, Ελασσόνος και Θεσσαλιώτιδος (Καρδίτσας) η κατάσταση είναι πιο απλή. Για τη Φωκίδα ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για τον επίσκοπο Μαραθώνος Μελίτωνα αλλά και τον βοηθό αρχιεπισκοπής Αθηνών και επίσκοπο Ανδρούσης Θεόκτιστο.
Για την Ελασσόνα προωθείται ο συνεργάτης του μακαριστού Βασιλείου Χαρίτων.

Για την μητρόπολη θεσσαλιώτιδος αναμένεται να εκλεγεί ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ανθης , γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου.

Το who is who του Μαξιμου Παπαγιάννη
Ο  Αρχιμανδρίτης  Μάξιμος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968 από γονείς Ελληνες μετανάστες. Το 1988 μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών του στην Ελλάδα επέστρεψε στη Γερμανία όπου και υπηρέτησε σε ναό της Στουτγκάρδης.
Συμμετείχε σε ειδικά προγράμματα για τους μετανάστες και έχει συνεργαστεί με δήμους γερμανικών πόλεων, με βουλευτές, με τον ακαδημαϊκό χώρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και για πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων.
Στις 30 Δεκεμβρίου του 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρετεί από τότε ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 2009 ανέλαβε προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών. τΟ 2011 ανέλαβε καθήκοντα πρωτοσύγγελου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
ALL NEWS EPIRUS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου