Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Περισσότεροι στη διαθεσιμότητα ως "μαξιλάρι" ασφαλείας!

Γαλανοπούλου Μ.
   
Στη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών με τη διαθεσιμότητα ακόμη και υπαλλήλων υψηλής εξειδίκευσης και πολυετούς υπηρεσιακής εμπειρίας προχωρά ολοταχώς η κυβέρνηση, η οποία ανεβάζει στροφές στο "πογκρόμ" που έχει εξαπολύσει για να δείξει έργο στους δανειστές μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ήδη οι "μαύρες λίστες" με τους υπαλλήλους προς κινητικότητα βρίσκονται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για τα κριτήρια και τη μοριοδότηση όσων ενταχθούν στο καθεστώς αυτό. Οι δηλώσεις δε του Κυρ. Μητσοτάκη για την "ανειλημμένη υποχρέωση της κυβέρνησης" για 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2014 δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνειών σε ό,τι αφορά το μέλλον των υπαλλήλων αυτών.
    Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, τα υπουργεία και οι φορείς τους θα πρέπει να είναι έτοιμα να υποδείξουν τους 8.300 υπαλλήλους που θα θέσουν σε διαθεσιμότητα. Το δεύτερο κύμα για άλλους 12.500 θα έρθει έως τα τέλη Δεκεμβρίου
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης "μετράνε κεφάλια" στις λίστες με τους 9.820 υπαλλήλους που έλαβαν από τα υπουργεία - τουλάχιστον 1.500 περισσότερους από αυτούς που θα βγουν σ' αυτή τη φάση σε διαθεσιμότητα ως "μαξιλαράκι" ασφαλείας για να προληφθούν προβλήματα με τις εξαιρέσεις. Επόμενο βήμα είναι η εξειδίκευση των θέσεων, κλάδων ή διευθύνσεων που καταργούνται και η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για την κινητικότητα μέχρι τις 22 Αυγούστου. Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, τα υπουργεία και οι φορείς τους θα πρέπει να είναι έτοιμα να υποδείξουν τους 8.300 υπαλλήλους που θα θέσουν σε διαθεσιμότητα για να συμπληρωθεί ο μνημονιακός στόχος των 12.500 του πρώτου κύματος και στη συνέχεια να παραλάβουν υπαλλήλους, αφού προηγουμένως τους αξιολογήσουν με τη μοριοδότηση. Το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας για άλλους 12.500 θα έρθει έως τα τέλη Δεκεμβρίου.
 
 
Μπήκες με ΑΣΕΠ; Ίσως σωθείς
Στον προθάλαμο της απόλυσης βρίσκονται στο μεταξύ όσοι υπάλληλοι μπήκαν στο Δημόσιο με τρόπους εκτός ΑΣΕΠ, όπως αυτοί που προσλήφθηκαν πριν το 1994 ή έγιναν αορίστου χρόνου με τα Προεδρικά Διατάγματα της Β. Παπανδρέου το 2000 και του Πρ. Παυλόπουλου το 2004. Η υπουργική απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη για τη μοριοδότηση των υπαλλήλων σε κινητικότητα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, κάνει ξεκάθαρες τις κυβερνητικές προθέσεις, αναδεικνύοντας τον τρόπο πρόσληψης στη βασικότερη παράμετρο που θα γείρει την πλάστιγγα παραμονής ή όχι στο Δημόσιο. Εισάγει δε για πρώτη φορά και το "κούρεμα" μορίων για όσους έχουν εμπλακεί σε πειθαρχικά παραπτώματα.
Έτσι, η πρόσληψη με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μπορεί να αποτελέσει για αρκετούς δημοσίους υπαλλήλους τη "σανίδα σωτηρίας", αφού τους δίνει πριμοδότηση 30 μορίων στα 100. Σε ό,τι αφορά τα τυπικά προσόντα, με την υπουργική απόφαση δίνεται βάρος στους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών, ενώ ενισχύονται οι νεότεροι υπάλληλοι, αφού η μοριοδότηση των πρώτων χρόνων υπηρεσίας στο Δημόσιο είναι αυξημένη. Την εικόνα πάντως μπορεί να ανατρέψει η αφαίρεση έως και 30 συνολικά μορίων σε όσους υπαλλήλους έχουν υποστεί πειθαρχικές ποινές. Η διαδικασία της μοριοδότησης θα γίνει από το ΑΣΕΠ σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων.
"Οι διαδικασίες που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση θα εφαρμοστούν άμεσα και απαρέγκλιτα από το σύνολο των υπουργείων και των εμπλεκομένων φορέων", δήλωσε σχετικά ο Κ. Μητσοτάκης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε πως με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση αναδεικνύει τις αρχές στις οποίες θα στηριχθεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. "Σήμερα γίνεται κατανοητό και στον πλέον δύσπιστο ότι η αξιολόγηση όλων όσοι εισέρχονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας θα γίνει με τρόπο αντικειμενικό, δίκαιο και διαφανή, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά που έχουν εντοπιστεί στη Δημόσια Διοίκηση", ανέφερε.
Ο Κ. Μητσοτάκης άλλωστε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα είχε εκτιμήσει πως μετά το 2015 οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα ξεπερνούν τις 600.000. Για να χρυσώσει δε το χάπι σε όσους μπουν στη δεξαμενή της κινητικότητας, είχε υποστηρίξει πως όσο περισσότεροι επίορκοι βρεθούν, τόσο λιγότερο κινδυνεύουν να δουν την πόρτα της εξόδου οι υπόλοιποι.
 
Δυσκολεύουν τις εξαιρέσεις
Στο μεταξύ, με διευκρινίσεις προς τις υπηρεσίες για την υπαγωγή στη διαθεσιμότητα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί να μικρύνει τα περιθώρια εξαιρέσεων προκειμένου να μη βγει εκτός στόχου. Έτσι, όπως αναφέρεται, θα εκδίδεται διαπιστωτική πράξη κατάργησης του συνόλου των θέσεων κάθε ειδικότητας και θα δημοσιεύεται στο "Διαύγεια", ενώ στη συνέχεια θα εκδίδονται ατομικές διαπιστωτικές πράξεις ένταξης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των οποίων οι θέσεις καταργούνται, που επίσης θα αναρτώνται στο "Διαύγεια" (ήδη η διαδικασία ακολουθήθηκε για τους 2.122 εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης).
 
https://www.avgi.gr/documents/10179/0/11-diathesimotites_4_8.jpg/aa50534e-2003-48d4-9212-027996208095?t=1375554159810
 
Από εκεί και πέρα, όσοι υπάλληλοι εμπίπτουν στις εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα (πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ κ.λπ.) θα πρέπει οι ίδιοι μετά τη διαπιστωτική πράξη κατάργησης της θέσης τους να καταθέσουν τα κατάλληλα δικαιολογητικά, προκειμένου να εξαιρεθούν. Και αυτά είναι ουκ ολίγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου