Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Ανοίγει ο δρόμος για τις μετατάξεις στην εκπαίδευση

Με την πρώτη, το Υπουργείο διαπιστώνει το πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τις κενές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.Με την δεύτερη αποφασίζει τον αριθμό των υποχρεωτικών μετατάξεων εκπαιδευτικών και καταγράφει αναλυτικά τις θέσεις που πρέπει να καλύψουν. Αυτές είναι οι κενές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και θέσεις διοικητικού προσωπικού στις διευθύνσεις εκπαίδευσης και στα δημόσια ΙΕΚ. 

Η Απόφαση που υπογράφεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με ημερομηνία 13 Αυγούστου 2013, αναφέρεται καθαρά σε εκπαιδευτικούς «που μετατάσσονται υποχρεωτικά» και καταγράφει αναλυτικά τις θέσεις που πρέπει να καλυφθούν. Οι θέσεις αυτές στην Απόφαση παρουσιάζονται συγκεκριμένα ανά Περιφέρεια και Νομό, με ταυτόχρονη αναφορά στις ειδικότητες που ζητούνται.
 
Έχει προηγηθεί Απόφαση του Υπουργού, επίσης με ημερομηνία 13/8/2013, με την οποία διαπιστώνεται το πλεονάζον προσωπικό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και οι κενές θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Κι εδώ η καταγραφή γίνεται ανά κλάδο ή ειδικότητα, κατηγορία και Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Το σύνολο του πλεονάζοντος εκπαιδευτικού προσωπικού γυμνασίων και λυκείων (Δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και στις 13 περιφέρειες είναι 6.025 άτομα. Οι ειδικότητες που συμμετέχουν -όχι στον ίδιο βαθμό- στο σχηματισμό του αριθμού των πλεοναζόντων είναι η Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική Φιλολογία, η Πληροφορική, τα Καλλιτεχνικά, η Φυσική Αγωγή, η Μουσική, οι Νομικές – Πολιτικές Επιστήμες, η Οικονομία, οι Θεατρικές Σπουδές, η Διοίκηση Επιχειρήσεων αλλά και Θεολόγοι, και σε λίγες περιπτώσεις Φυσικοί και Φιλόλογοι.
 
Οι κενές θέσεις στα δημοτικά σχολεία (πρωτοβάθμια εκπαίδευση) υπολογίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και στις 13 Περιφέρειες σε 3.876, με κύριες ειδικότητες την Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική Φιλολογία, την Πληροφορική, τα Καλλιτεχνικά και τη Φυσική Αγωγή.
 
Πάνω σε αυτό τον υπολογισμό πλεοναζόντων (στη Δευτεροβάθμια) και κενών (στην Πρωτοβάθμια) θέσεων, έρχεται να βασιστεί η Απόφαση για τις υποχρεωτικές μετατάξεις. Η υπουργική απόφαση δεν ορίζει το ποιοι από τους εκπαιδευτικούς θα μετακινηθούν, ορίζει όμως τις κενές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν. Δίπλα στις 3.876 θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η υπουργική απόφαση καθορίζει και 828 θέσεις διοικητικού προσωπικού, που πρέπει να πληρωθούν. Ενας πρώτος υπολογισμός αποκαλύπτει ότι πάνω από 1.300 άτομα από το χαρακτηρισμένο ως πλεονάζον προσωπικό, δεν αντιστοιχούν σε κενές θέσεις.
 
Όπως αναφέρεται στην υπουργική Απόφαση, οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες συναφείς με τις θέσεις που προβλέπονται να καλυφθούν, καλούνται από σήμερα 14 Αυγούστου έως και την 23 Αυγούστου «να υποβάλουν σχετική αίτηση προτίμησης, προκειμένου να συνταχθούν οι αξιολογικοί πίνακες βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις».
 
Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις προτίμησης
 
Οι αιτήσεις προτίμησης θα υποβληθούν ηλεκτρονικά σε ειδικά διαμορφωμένη για τον σκοπό αυτό ηλεκτρονική σελίδα http://teachers.exams.minedu.gov.gr. Παράλληλα με την αίτηση προτίμησης, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα συμπληρώσουν και τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τη μοριοδότησή τους και την κατάταξή τους σε αξιολογικούς πίνακες. Τα μόρια αφορούν τα κάτωθι: α) τη συνολική τους προϋπηρεσία, β) τους οικογενειακούς λόγους, γ) τις συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων που υπηρέτησαν, δ) την κατοχή επιπλέον πτυχίων, ε) την κατοχή μεταπτυχιακών και στ) την κατοχή διδακτορικών. Σε περίπτωση ανακριβών στοιχείων ο εκπαιδευτικός διώκεται πειθαρχικά. Οι εκπαιδευτικοί που θα υποβάλουν αίτηση πρέπει να επισκεφθούν τη διεύθυνση εκπαίδευσης της οργανικής τους θέσης για να δηλώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της ηλεκτρονικής αιτήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου