Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

«Εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι πρώην ασφαλισμένοι των Ταμείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους

Υγειονομική «ομπρέλα» για τους ανασφάλιστους πολίτες της χώρας ανοίγει το υπουργείο Υγείας μέσω της ενεργοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ για παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πρώην ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι πρώην ασφαλισμένοι των Ταμείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και παράλληλα το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ (άγαμοι) ή τις 25.000 ευρώ (έγγαμοι).
Τα στοιχεία του εισοδήματος προκύπτουν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2012 ή 2013.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» μέσω της ιστοσελίδας www.healthvoucher.gr ή να απευθύνονται για περαιτέρω λεπτομέρειες στους τηλεφωνικούς αριθμούς 213.1500812 και 213.1500819.
Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα δεν συμμετέχουν οι πρώην ασφαλισμένοι Ταμείων, που δεν εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και των Ταμείων που δεν διέθεσαν ηλεκτρονικά αρχεία για αξιοποίηση από Πρόγραμμα μέχρι σήμερα, όπως p.x. οι πρώην ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ-Τομέας Νομικών, καθώς και οι ασφαλισμένοι σε ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Ποιες υπηρεσίες υγείας προσφέρει το «εισιτήριο»

Το «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» παρέχει δικαίωμα ελεύθερης (δωρεάν) πρόσβασης σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Διακρίνεται σε health voucher γενικής κατηγορίας (ανά ηλικιακή κατηγορία και φύλο ωφελούμενου) και health voucher προγεννητικού ελέγχου για τις εγκύους δικαιούχους του Προγράμματος.
Με το health voucher γενικής κατηγορίας οι δικαιούχοι καλύπτονται για τις ακόλουθες υπηρεσίες:
- Παροχή υπηρεσιών ιατρικής εξέτασης με επισκέψεις σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό ή μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας ή νοσοκομεία).
- Δυνατότητα παραπομπής με αξιολόγηση από τον ιατρό για πραγματοποίηση συνόλου διαγνωστικών εξετάσεων, σύμφωνα με το φύλο και την ηλικιακή ομάδα στην οποία υπάγεται ο ωφελούμενος.
  - Πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, Ιατρεία ΕΟΠΥΥ ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ.
  Υπάρχει, επίσης, health voucher Ελέγχου - Παρακολούθησης Κύησης, το οποίο παρέχει μία σειρά υπηρεσιών, όπως προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων.

Οικονομική ενίσχυση στα νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή, ενισχύονται οικονομικά τα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δαπάνες νοσηλείας ανασφάλιστων και άπορων ασθενών.
Με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, κ. Πελοπίδα Καλλίρη, επιχορηγούνται με 495 εκατ. ευρώ επτά μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία δέχονται μεγάλο όγκο ασθενών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.
Ειδικότερα, διατίθενται 130 εκατ. ευρώ στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», 100 εκατ. ευρώ στο «Γ. Γεννηματάς», 90 εκατ. στο «Έλενα Βενιζέλου», 70 εκατ. ευρώ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», 60 εκατ. στο «Αγία Σοφία», 30 εκατ. στο «Ιπποκράτειο» και 15 εκατ. στο «Ελπίς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου