Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

5.750 καθηγητές έκαναν αίτηση για να μεταταχθούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση


Συνολικά 5.750 καθηγητές έκαναν αίτηση για να μεταταχθούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στις 4.600 θέσεις που ορίσθηκαν απ το υπουργείο Παιδείας.
 Η υποβολή αιτήσεων έληξε σήμερα Παρασκευή και όπως πληροφορήθηκε το esos, δόθηκε εντολή στην Μηχανογράφηση του υπουργείου Παιδείας να εκδώσει τα αποτελέσματα των μετατάξεων τη Δευτέρα.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας μιλώντας στο esos εξέφρασε την ικανοποίηση από τον αριθμό των καθηγητών που κατέθεσαν αίτηση για μετάταξη , δεδομένου ότι συνδικαλιστές επικαλούμενοι συγκεκριμένα επιχειρήματα επιχείρησαν να αποτρέψουν τους εκπαιδευτικούς να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργείου να υποβάλουν αίτηση για μετάταξη.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δίνονται οι παρακάτω διευκρινήσεις υπό τη μορφή ενημερωτικού σημειώματος ερωτήσεων – απαντήσεων:
1. Όταν έχω οργανική θέση, επειδή δεν έχω στο σχολείο μου πλήρες ωράριο (πάνω από 12 ώρες) και θεωρούμαι υπεράριθμος, χρειάζεται να κάνω αίτηση μετάταξης;
Απάντηση: ΟΧΙ, εκτός εάν θέλεις να μεταταχθείς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ή σε Διοικητική θέση.
2. Εάν κάποιος αιτηθεί και τελικά δεν μεταταχθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ή σε Διοικητική θέση χάνει την οργανική του θέση ή τη θέση του ως υπεράριθμου ή στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ της Διεύθυνσης Δ.Ε που υπηρετεί;
Απάντηση: ΟΧΙ, παραμένει στο προηγούμενο υπηρεσιακό καθεστώς. Η υποβολή αίτησης προτίμησης δεν έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της υπηρεσιακής θέσης, εάν δεν μεταταχθεί.
3. Όσοι υπηρετούν σε συγκεκριμένη Διεύθυνση προηγούνται κατά τη μετάταξη, εφόσον έχουν ζητήσει μετάταξη εντός της ίδιας Διεύθυνσης σε σχέση με άλλους που υπηρετούν σε άλλη Διεύθυνση;
Απάντηση: ΝΑΙ γιατί η πολιτική βούληση είναι οι μετατάξεις να έχουν το μικρότερο κόστος για τον μετατασσόμενο καθηγητή. Άρα, πρώτα θα ικανοποιηθούν, όσοι προτιμούν μετάταξη εντός Διεύθυνσης που υπηρετούν, εφόσον φυσικά τα κενά της ειδικότητας/κλάδου τους είναι ισάριθμα των πλεονασμάτων στην οικεία τους Διεύθυνση, έπονται όσοι αιτηθούν μετάταξης εντός της οικείας Περιφέρειας, εφόσον υπάρχουν κενά και ακολουθούν όσοι αιτηθούν μετάταξης εκτός αυτής.
4. Μπορεί η μία επιλογή προτίμησης να είναι σε διαφορετική Περιφερειακή Διεύθυνση από την δεύτερη;
Απάντηση : ΝΑΙ.
5. Όσοι μεταταχθούν σε ΕΑΕΠ τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, υπάρχει κίνδυνος, εφόσον σταματήσει η χρηματοδότηση, να ακυρωθεί η θέση τους; Οι θέσεις στην Πρωτοβάθμια είναι οργανικές θέσεις ή λειτουργικά κενά;
Απάντηση: ΟΧΙ, διότι καταλαμβάνουν οργανική θέση και ως γνωστόν το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόνο θέσεις αναπληρωτών στα ΕΑΕΠ. Οι θέσεις στην Πρωτοβάθμια ή στη Διοίκηση είναι οργανικές θέσεις.

Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας & Έρευνας της ΔΗΜΑΡ για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών  από την Β΄/θμια στην Α΄/θμια Εκπαίδευση
Οι μετατάξεις καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Α/θμια Εκπαίδευση όπως και σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και σε ΙΕΚ γίνονται με τρόπο που εγείρει σοβαρά ζητήματα διαφάνειας και νομιμότητας.
Είναι ανάγκη καταρχάς να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μετατάξεων των 960 εκπαιδευτικών που είχε προηγηθεί και εκκρεμεί και στη συνέχεια να υπολογιστούν οι πραγματικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας και να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός οργανικών θέσεων με τις ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό. Αμέσως μετά να προκηρυχτούν όλες αυτές οι θέσεις και να κληθούν ανά διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι καθηγητές και οι καθηγήτριες που το επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις. 
Είναι επίσης αναγκαίο να προσδιοριστεί ο τρόπος μέσα από τον οποίο προέκυψε το πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό στη Β/θμια Εκπαίδευση. Σε ποια ωρολόγια προγράμματα και από ποια θεσμοθετημένα διοικητικά όργανα προέκυψαν οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί; 
Το Υπουργείο Παιδείας για μια ακόμα φορά αυθαιρετεί. Ακυρώνει τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας και παρακάμπτει  τη διαδικασία της διαβούλευσης για το Νέο υποτίθεται Λύκειο. Δείχνει επίσης ότι οι διαβεβαιώσεις αναφορικά με την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών δεν έγιναν σε καμία περίπτωση για την κάλυψη των κενών στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας. 
Η ΔΗΜΑΡ είχε εξαρχής εκφράσει της επιφυλάξεις της για την οριζόντια αύξηση του ωραρίου. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου