Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Πόσους παραπάνω φόρους θα πληρώσετε για το ακινητό σας;

Τεράστιες είναι οι αποκλίσεις που καταγράφονται πλέον μεταξύ των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών των ακινήτων σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους.
Μάλιστα σε χιλιάδες περιοχές οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες των εμπορικών έως και 145% όπως φαίνεται από τα παραδείγματα που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» για τις τέσσερις μεγάλες πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα.
Αυτό σημαίνει ότι στην αγορά έχουν δημιουργηθεί τα περιθώρια δραστικής μείωσης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στον βαθμό που το υπουργείο Οικονομικών υλοποιήσει τη δέσμευση του Μνημονίου για εξομοίωση των τιμών εφορίας με τις τιμές αγοράς. Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", η πολιτική αυτή θα διορθώσει τις σημερινές μεγάλες στρεβλώσεις οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν υψηλούς φόρους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των ακινήτων τους. Με τις νέες τιμές εξάλλου θα υπολογισθεί και ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων ο οποίος, όπως συμφωνήθηκε χθες σε επίπεδο διακομματικής επιτροπής στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομιών, θα έχει αφορολόγητο όριο. Το ύψος του αναμένεται να είναι στα 50.000 ευρώ ωστόσο αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών στα ακίνητα είναι το αποτέλεσμα της κατάρρευσης των τελευταίων που ειδικά πέρυσι λόγω κρίσης μειώθηκαν έως και 40% στα παλαιά διαμερίσματα και έως 30% στα νεόδμητα ενώ η μείωση προβλέπεται να συνεχιστεί και φέτος, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Σήμερα, όσοι αγοράζουν ακίνητο ή κάνουν γονική παροχή ή δωρεά έχουν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Για παράδειγμα, στον Νέο Κόσμο δώμα 23 τ.μ. με αντικειμενική αξία 23.500 ευρώ πουλήθηκε 12.000. Ο αγοραστής πλήρωσε φόρο μεταβίβασης 2.010 ευρώ, αλλά αν η αντικειμενική είχε εξομοιωθεί με την εμπορική θα πλήρωνε μόνο 990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου