Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ρύθμιση για τις αναρρωτικές άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

«Αυτό το οποίο πράγματι εξετάζεται, αλλά χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και είμαι απόλυτος σ’ αυτό, παράλληλα με την διατήρηση μισθοδοσίας των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε επαπειλούμενη άδεια, το δεδομένο να υπάρξει και η εξίσωση του χρόνου προϋπηρεσίας για την ομάδα αυτών των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε επαπειλούμενη κύηση ή σε αναρρωτική άδεια λόγω επαπειλούμενης κύησης».
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υφυπουργλός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού   Μαρίας Γιαννακάκη ,σχετικά με τον υπολογισμό της αναρρωτικής άδειας των αναπληρωτών καθηγητών στη διδακτική τους προϋπηρεσία.
Παράλληλα ο  υφυπουργός Παιδείας σημείωσε τα εξής:
Α.Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν νομίζω κάποιες παρερμηνείες που ενέσπειραν ανησυχίες στους εκπαιδευτικούς και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα ως προς την ουσία της ερώτησής σας. Όπως συνάγεται από το νόμο του 1985 αλλά και τη σχετική υπουργική απόφαση του 2003, οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι  εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης –το περιγράψατε αλλά αφήστε με απλώς να τοποθετήσω τα στοιχεία το ένα μετά το άλλο- προσλαμβάνονται και υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1998 το οποίο αφορά σε προσωπικό το οποίο καλύπτει παροδικές ανάγκες. Ωστόσο το θέμα των αδειών του προσωπικού αυτού δεν ορίζεται και δεν ρυθμίζεται από το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα αλλά από τα άρθρα 658 και 657 του Αστικού Κώδικα. Βάσει αυτών γίνεται και η εφαρμογή των διατάξεων για τις άδειες.
Β. Δεδομένου λοιπόν του γεγονότος ότι η ασθένεια αποτελεί σπουδαίο λόγο κατά το άρθρο 658 ο οποίος εμποδίζει την παροχή εργασίας χωρίς την υπαιτιότητα του εργαζομένου και με δεδομένη σύμφωνα με το νόμο διάρκεια της σύμβασής τους η οποία είναι εννέα μηνών, όσο περίπου η διάρκεια του διδακτικού έτους, η άδεια λόγω ασθενείας δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισό μήνα.
 ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Εδώ , είπε ο κ. Παπαθεοδώρου,υπάρχουν τέσσερα στοιχεία, τα οποία θέλω να σας παραθέσω.
1.    Πρώτον, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, ανεξαρτήτως αν έχουν συμπληρώσει δεκαήμερη παροχή εργασίας, εφόσον δεν μπορούν να εργαστούν λόγω σπουδαίου λόγου –ασθένεια, επιπλοκές κύησης- δικαιούνται πάντοτε αδείας εφόσον υπάρχουν τα απαιτούμενα ιατρικά πιστοποιητικά.
2.    Δεύτερον, οι παραπάνω εκπαιδευτικοί δικαιούνται αναρρωτικής άδειας διάρκειας μέχρι του μισού μήνα χωρίς περικοπή μισθού.
3.    Τρίτον, θέλω να διευκρινίσω προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας –νομίζω πως το είπατε και εσείς- ότι δεν είναι δυνατή η καταγγελία σύμβασης ορισμένου χρόνου των αναπληρωτών εκπαιδευτικών τόσο για τις περιπτώσεις των αδειών κύησης και λοχείας όσο και για την περίπτωση της επαπειλούμενης κύησης.
4.    Επιπλέον, κατά τη χρονική διάρκεια αυτών των περιπτώσεων, αναγνωρίζεται ο χρόνος της άδειας ως χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας.
Άρα, είπε ο κ. υφυπουργός,  οι άδειες κύησης και λοχείας, οι οποίες είναι και νομοθετικά κατοχυρωμένες από τις διατάξεις του άρθρου 11 του νόμου του 2000, αναγνωρίζονται κανονικά ως χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας.
Ο Παπαθεοδώρου υπογράμμισε:
ΠΡΩΤΟΝ:Οι παραπάνω εκπαιδευτικοί κι αν ακόμη στερούνται βιβλιαρίου υγείας, δικαιούνται αναρρωτικής αδείας μέχρι μισού μήνα χωρίς περικοπή μισθού. Αντί δε της βεβαίωσης ιατρού του οικείου ασφαλιστικού οργανισμού, μπορεί να υποβληθεί στην υπηρεσία βεβαίωση ιατρού δημόσιου νοσοκομείου. Σε περίπτωση δε που η απουσία του αναπληρωτή εκπαιδευτικού υπερβαίνει την παραπάνω περίοδο, εφαρμόζονται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που προβλέπονται για τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ:Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε πως οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και το νομοθετικό τους καθεστώς εφαρμόζονται κατά τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από τον φορέα πρόσληψης. Όμως, σε κάθε περίπτωση η υπηρεσία -και εννοώ την υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας- οφείλει να αιτιολογήσει επαρκώς και ειδικώς τους λόγους ενδεχόμενης καταγγελίας -εκτός των παραπάνω λόγων που ανέφερα- της σύμβασης αφού συνεκτιμηθεί ο σοβαρός λόγος απουσίας και η ανάγκη της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων. Αυτό δεν αποτελεί κάποια νεωτερικότητα –στη δευτερολογία μου θα αναφέρω κάποια πρόταση- αλλά είναι πάγια εφαρμογή της νομοθεσίας, η οποία συμπεριλήφθη και σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με ημερομηνία έκδοσης το 2008 και η οποία έγινε αποδεκτή από την αρμόδιο Υπουργό το 2011 όπου ερμήνευσε το συγκεκριμένο ζήτημα.
ΤΡΙΤΟΝ:Σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης η εκπαιδευτικός συνεχίζει να πληρώνεται κανονικά κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής, εφόσον βρίσκεται η επαπειλούμενη κύηση κατά την περίοδο κατά την οποία έχει σύμβαση ορισμένου χρόνου. Η σύμβαση αυτή έχει ορίζοντα λήξης τη  λήξη του σχολικού έτους. Επομένως, η μόνη διαφορά στην οποία αναφερθήκατε είναι αν ο χρόνος αυτός κατά τον οποίο συνεχίζει να πληρώνεται μπορεί να αναγνωριστεί και ως χρόνος προϋπηρεσίας.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Θα σας έλεγα ότι από τον ν. 3848/2010 η προϋπηρεσία των αναπληρωτών έχει περιοριστεί και το γνωρίζετε αυτό. Αυτό όμως το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι δε θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους εκπαιδευτικούς μεταξύ αυτών που κάνουν κατάχρηση ενός δικαιώματος. Δεν θα έλεγα ότι έχουμε πάρα πολλές επαπειλούμενες κυήσεις στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Θα ξεκαθαρίσουμε ότι οι αναρρωτικές άδειες και οι άδειες για λόγους μητρότητας είναι ένα αναφαίρετο εργασιακό δικαίωμα. Η καταστρατήγηση του νόμου δεν είναι αποτελεί δικαίωμα.
ΠΕΜΠΤΟΝ:Από την άλλη πλευρά θα σας πω ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος του Υπουργείου δεν είχε σκοπό παρά μόνο να υπενθυμίσει την κείμενη νομοθεσία. Δεν κομίζει τίποτα καινούριο. Απλά επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου από τη μία πλευρά οι πιστώσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι πολύ συρρικνωμένες και από την άλλη θέλουμε να εξορθολογήσουμε το σύστημα, γι’ αυτό υπενθυμίσαμε ποιο είναι το νομοθετικό καθεστώς.
ΕΚΤΟΝ:  Η μεγαλύτερη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων απαιτούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να εξετάζουν με απόλυτη σύνεση και απόλυτη φειδώ τις ελάχιστες εκείνες περιπτώσεις -δεν είναι μεταξύ αυτών η επαπειλούμενη κύηση- αναρρωτικών αδειών οι οποίες θα οδηγήσουν σε καταγγελία συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου