Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Μία επταετία για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Μεγάλες διακυμάνσεις παρατηρούνται στον χρόνο έκδοσης του εφάπαξ, με τους δημοσίους υπαλλήλους να είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Μεγάλες διακυμάνσεις παρατηρούνται στον χρόνο έκδοσης του εφάπαξ, με τους δημοσίους υπαλλήλους να είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Είναι χαρακτηριστικό πως σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου, όσοι υποβάλουν τώρα αίτηση θα πάρουν το βοήθημα ύστερα από επτά χρόνια!
Στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων εκδίδεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση στο τέλος του 2009
Στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων εκδίδεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση στο τέλος του 2009
Στα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις, με τον χρόνο έκδοσης του βοηθήματος να ξεκινά από τον έναν μήνα και να ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις τον έναν χρόνο. Μεγάλοι χαμένοι στην κούρσα είναι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στη μεταλλουργία, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι υγειονομικοί.
Σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά στελέχη, το «τοπίο» όσον αφορά τα εφάπαξ διαμορφώνεται ως εξής:
  • Δημόσιοι Υπάλληλοι. Αυτήν τη στιγμή στο Ταμείο Πρόνοιας εκδίδεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση στο τέλος του 2009. Περίπου 50.000 αιτήσεις στοιβάζονται στα συρτάρια του φορέα, ο οποίος έχει ξεμείνει από ρευστό, με αποτέλεσμα να καθυστερεί την καταβολή του βοηθήματος.
Σημειώνεται πως λόγω του οικονομικού αδιεξόδου, τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 20% το καταβαλλόμενο εφάπαξ. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων και ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, όπως είναι η αύξηση της εισφοράς και ο συμψηφισμός των δανείων προς τράπεζες.
  • Εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά την έκδοση του εφάπαξ από το ΤΑΥΕΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας).
Για παράδειγμα, στο ΤΕΑΠΑΠ - ΔΕΗ επικρατεί «έμφραγμα», αφού περιμένουν περίπου 2.900 πρώην υπάλληλοι. Η αναμονή για το εφάπαξ διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, καθώς περιμένουν στην ουρά εργαζόμενοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον Απρίλιο του 2010.
Στον ΟΣΕ
Στον Τομέα Πρόνοιας ΟΣΕ περιμένουν περίπου 270 άτομα και η αναμονή αγγίζει τους 5 μήνες. Αντιθέτως, στον Τομέα Πρόνοιας του ΟΤΕ η πληρωμή δεν καθυστερεί και δεν υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες.
  • Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που υπάγονται στο ΤΑΠΙΤ. Σε δεινή κατάσταση είναι οι εργαζόμενοι στο μέταλλο (ΤΑΠΕΜ), οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν έναν χρόνο για το «εφάπαξ» τους, αφού 1.800 αιτήσεις συσσωρεύονται προς πληρωμή.
Ιδια κατάσταση επικρατεί και στο ΤΑΞΥ των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η αναμονή αγγίζει τους 10 με 12 μήνες, αφού περίπου 1.500 φάκελοι συνταξιοδοτημένων υπαλλήλων με θεμελιωμένο δικαίωμα αναμένουν εκκαθάριση.
Παράλληλα οι εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) περιμένουν 3 μήνες και υπάρχουν 300 φάκελοι προς πληρωμή. Αντιθέτως, εκκρεμότητες δεν υπάρχουν στους φαρμακοϋπαλλήλους (ΤΕΑΥΦΕ), στους κλάδους των λιπασμάτων και των τσιμέντων.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τους τελευταίους μήνες «έμφραγμα» παρατηρείται και στο πρώην ΤΣΑΥ, που είναι τομέας του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων) και χορηγεί εφάπαξ σε γιατρούς, φαρμακοποιούς, οδοντίατρους και κτηνίατρους. Ο χρόνος αναμονής έχει εκτοξευθεί στους 16 με 18 μήνες και εκατοντάδες δικαιούχοι αναμένουν πληρωμή, αφού μετά το οριζόντιο «κούρεμα» του προσωπικού έχει απομείνει μια υπάλληλος για τα εφάπαξ όλων των υγειονομικών.
  • Τραπεζικοί Υπάλληλοι. Πολύ μικρότερες είναι οι αναμονές στις τράπεζες, που σε γενικές γραμμές κυμαίνονται από ένα έως έξι μήνες. Για παράδειγμα στην Εθνική Τράπεζα οι υπάλληλοι περιμένουν 3 έως 6 μήνες, στην ΤτΕ μέχρι και έξι μήνες, στην Αγροτική 1 με 2 μήνες, ομοίως και στην Alpha.
  • Ενστολοι. Στην ουρά για την είσπραξη του εφάπαξ βρίσκονται περίπου 700 αστυνομικοί του πρώην Σώματος Χωροφυλακής, καθώς ο χρόνος αναμονής για την πληρωμή του βοηθήματος από το ΤΕΑΠΑΣΑ αγγίζει τους 6 μήνες. Πολύ λιγότερο χρόνο αναμονής (1 με 2 μήνες) έχουν για το εφάπαξ τους οι αστυφύλακες που υπάγονται στο πρώην Σώμα της Αστυνομίας Πόλεων, καθώς και οι πυροσβέστες.
Στους 6 μήνες έχει φτάσει η αναμονή για το εφάπαξ και στο Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος, ενώ λίγο μικρότερη (από 4 έως 5 μήνες) είναι η αναμονή από τον ΕΛΟΑΝ (Ειδικός Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας Ναυτικού) του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και από τον ΕΛΟΑΣ (Ειδικός Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας Στρατού) του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ - Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ / ΕΘΝΟΣ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου