Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΕΚΘΕΣΗ-ΣΟΚ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Πτώση μισθών 10% το 2012 και 9% το 2013

Οι πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων μειώνονται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά και το 2013 θα κλείσουν μία τετραετία σταθερής υποχώρησης. Το 2010 υποχώρησαν κατά 9,1%, πέρυσι κατά 6,4% και φέτος 9,3% - 10,1%

 
Ο διοικητής της ΤτΕ θα δώσει έμφαση στις συγχωνεύσεις των τραπεζών και στην ανακεφαλαιοποίηση
Τον... κατήφορο παίρνουν οι μισθοί το τρέχον έτος. Οι μέσες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας αναμένεται να μειωθούν κατά 10% περίπου.
Η τάση αυτή προβλέπεται πως θα διατηρηθεί και το 2013, κατά τη διάρκεια του οποίου θα λήξουν πολλές συλλογικές συμβάσεις. Ως αποτέλεσμα θα προκύψει νέα μείωση των μισθών κατά 9% στον ιδιωτικό τομέα. Προκύπτει, δηλαδή, σωρευτική μείωση η οποία αγγίζει στη διετία το 20%.
Οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώνονται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία παρουσιάζει σήμερα ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος στη γενική συνέλευση των μετόχων της.
Οι πραγματικές αποδοχές (προσμετράται και η αρνητική επίδραση του πληθωρισμού) των εργαζομένων μειώνονται εφέτος για τρίτη στη σειρά χρονιά και το 2013 θα κλείσουν μία τετραετία σταθερής υποχώρησης. Το 2010 υποχώρησαν κατά 9,1%, πέρυσι κατά 6,4% και εφέτος μεταξύ 9,3% και 10,1% σε μέσα επίπεδα.
Πτώση μισθών 10% το 2012 και 9% το 2013
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας, η σωρευτική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στη διετία 2012?2013 θα φθάσει έως το 12,6% στο σύνολο της οικονομίας και έως το 16,3% στον ιδιωτικό τομέα. Επιτυγχάνεται, έτσι, από το 2013 κιόλας ο στόχος του Μνημονίου για μείωση κατά 15% έως το 2014.
Επίσης, κατά πληροφορίες, στην έκθεση ο κ. Προβόπουλος αναμένεται να επισημαίνει ότι το διακύβευμα για την Ελλάδα παραμένει το εάν θέλει να βρίσκεται εντός του ευρώ ή όχι, τονίζοντας πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Προσθέτει πως είναι απαραίτητη η τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο, στέλνοντας μήνυμα προς τα πολιτικά κόμματα.
Πάντως, ο κ. Προβόπουλος δεν θα θελήσει να κάνει ανοιχτή πολιτική παρέμβαση εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην έκθεση επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο καθυστερήσεων στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στην εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής.
Γιώργος Προβόπουλος
Προβλέπει ύφεση κοντά στο 5%
Βαθύτερη ύφεση, που θα προσεγγίσει το 5% «βλέπει» για φέτος ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος στην ετήσια έκθεσή του, την οποία θα παρουσιάσει σήμερα στη γενική συνέλευση της ΤτΕ. Και θα υπογραμμίσει πως: Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, και η υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι βασικές παράμετροι που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να βγει γρηγορότερα από την ύφεση. Ο διοικητής της ΤτΕ θα υπογραμμίζει μεταξύ των άλλων ότι η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος μέσω της ανακεφαλαιοποίησής του, αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για να επανέλθει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Συγχωνεύσεις
Και θα επαναλάβει τη θέση της ΤτΕ για δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων. Ο κεντρικός τραπεζίτης θα ζητήσει για άλλη μια φορά την υιοθέτηση ενός απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος, που θα «στηρίζει» την επιχειρηματική δραστηριότητα και θα «μπλοκάρει» τη φοροδιαφυγή.
Η απορρόφηση και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ είναι καθοριστικής σημασίας ενέργεια για τη γρηγορότερη έξοδο της χώρας από την ύφεση. Απαραίτητη επίσης είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς εκτός από την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων, μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για ξένες άμεσες επενδύσεις (π.χ. στους τομείς της ενέργειας, των λιμενικών υποδομών, της παραθεριστικής κατοικίας) και για μεταφορά τεχνολογίας.
Κώστας Τσαχάκης - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου