Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ποιες εξέδρες και ποια μπαλκόνια… “Κρυφό Σχολειό” οι προεκλογικές ομιλίες!

«Μυστικές» προεκλογικές συγκεντρώσεις σε καφενεία, ίντερνετ καφέ, απόμερα εστιατόρια καθώς και σε φιλικά σπίτια καταστρώνουν πυρετωδώς αυτές τις ημέρες τα επιτελεία των υποψήφιων βουλευτών.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες δεν γίνονται πλέον από τα μπαλκόνια και τις πλατείες αλλά κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου οι πολιτευτές να αποφύγουν την λαϊκή δυσαρέσκεια που έχει επιφέρει στο σύνολο του εκλογικού σώματος η μνημονιακή πολιτική.

Τόσο το “κούρεμα” των προεκλογικών δαπανών που ουσιαστικά επέβαλε η Τρόικα για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές αλλά πολύ περισσότερο η απροθυμία για δημόσια έκθεση, φοβούμενοι την λαϊκή κατακραυγή, έχουν επιβάλει νέα ήθη στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο.

Πολυπληθείς συγκεντρώσεις, ανοιχτές ομιλίες των υποψηφίων σε πλατείες, σε πολυτελής αίθουσες κεντρικών ξενοδοχείων και σε μεγάλα εκλογικά κέντρα αποτελούν πρόκληση για τους ψηφοφόρους και έχουν εκλείψει παντελώς στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο.

Ο αγώνας των υποψηφίων δίνεται πλέον στα «κρυφά» παρέχοντας όσο το δυνατό περισσότερη ασφάλεια στους υποψηφίους καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που η δημόσια έκθεση τους σημαδεύτηκε από «έκτροπα» και που οι ίδιοι αναγκάστηκαν να φυγαδευτούν προκειμένου να γλιτώσουν από την αγανάκτηση του κόσμου.

Όπως εξηγεί στο www.protothema.gr ιδιοκτήτης συνοικιακού καφενείου στο κέντρο της Αθήνας, οι διοργανωτές έχουν ζητήσει απόλυτη εχεμύθεια από τους θαμώνες του χώρου για την επίσκεψη του υποψηφίου βουλευτή, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα! Το φαινόμενο να οργανώνονται φιλικά γεύματα σε απομακρυσμένες ταβέρνες, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, με την παρουσία κάποιου υποψηφίου συναντάται όλο και συχνότερα όσο πλησιάζει η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Παράλληλα, με άκρα μυστικότητα και προσκλήσεις από στόμα σε στόμα  διοργανώνονται προεκλογικές συναθροίσεις σε σπίτια έμπιστων προσώπων των υποψηφίων παρέχοντας από το σαλόνι της οικίας τους βήμα για να εξαγγείλουν το πρόγραμμά τους.

Κούρεμα στις “δαπάνες”

Εκτός όμως από το φόβο του γιουχαΐσματος, οι υποψήφιοι καλούνται να δώσουν τον  προεκλογικό τους αγώνα με χαμηλό budget.

Η Τρόικα έχει επιβάλει περικοπές στις προεκλογικές δαπάνες ύψους 40 εκατ. ευρώ από τα 118 εκ ευρώ που είχαν κοστίσει οι κάλπες το 2009. Ακόμη, “μαχαίρι” στα εκλογικά επιδόματα των υπαλλήλων των ΟΤΑ και των δικαστικών υπαλλήλων τα οποία έφταναν ακόμα και τα 1.500 ευρώ αναμένεται να βάλει το υπουργείο Εσωτερικών. Έτσι, με τα απολύτως απαραίτητα όσον αφορά το λεγόμενο «προεκλογικό υλικό» -φυλλάδια, αφίσες, προεκλογικά κέντρα, πληρωμή τηλεοπτικού χρόνου -  καλούνται τα επιτελεία των κομμάτων να επικοινωνήσουν τα προγράμματά τους.

Ήδη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν ότι δεν θα λειτουργήσουν προεκλογικά κέντρα, προσαρμόζοντας την προεκλογική τους δραστηριότητα στις απαιτήσεις της δύσκολης οικονομικά εποχής…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου