"Εμφραγμα" στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχει δημιουργήσει το κύμα φυγής του 2010
Στο περίμενε εδώ και οκτώ μήνες βρίσκονται ακόμη χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν έχουν λάβει ακόμη την πρώτη τους σύνταξη.
Το κύμα φυγής από το Δημόσιο που παρατηρήθηκε κατά το 2010 εξαιτίας του νέου ασφαλιστικού θεσμικού πλαισίου έχει δημιουργήσει "έμφραγμα" στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με αποτέλεσμα να έχει διπλασιαστεί ο χρόνος έγκρισης και καταβολής των συντάξεων.
Οπως παραδέχονται στο υπουργείο Οικονομικών, το διάστημα που μεσολαβεί από την αίτηση μέχρι και την έκδοση της σχετικής πράξης απονομής και συνταξιοδότησης, από τους 3 με 4 μήνες το πολύ κατά το παρελθόν, έχει πλέον επιμηκυνθεί σε 6 με 7 μήνες σήμερα.
Μάλιστα, για τους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους εκπαιδευτικούς, ο χρόνος αυτός φθάνει ακόμη και τους οκτώ μήνες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του ΓΛΚ, υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας (εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες που υπέβαλαν αίτηση τον Οκτώβριο του 2010 θα πάρουν την πρώτη τους σύνταξη εντός του τρέχοντα μήνα.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 48.727 άτομα που αποχώρησαν πέρυσι από τον στενό δημόσιο τομέα, οι 12.000 ήταν εκπαιδευτικοί, δηλαδή ο ένας στους τέσσερις.
Το πρόβλημα έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις και άσχετα με τις αιτίες που το δημιούργησαν, στο οικονομικό επιτελείο το αποδίδουν στην έξαρση των αποχωρήσεων - το βέβαιο είναι ότι χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι μένουν απλήρωτοι επί μήνες εν μέσω κρίσης.
Στο υπουργείο παραδέχονται πως η κατάσταση δεν θα εξομαλυνθεί πριν από τον Αύγουστο και εκτιμούν πως τότε θα αρχίσει και η σταδιακή μείωση του χρόνου έγκρισης και πληρωμής των συντάξεων.
Προσθέτουν δε ότι στο διάστημα που μεσολαβεί θα ληφθεί μέριμνα για την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των αρμόδιων Διευθύνσεων Συντάξεων.
Ομως έντονη είναι η ανησυχία για την εκδήλωση ενός δεύτερου κύματος φυγής από το Δημόσιο με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο πρέπει βάσει μνημονίου να είναι έτοιμο τον Ιούλιο και βέβαια θα περιέχει περικοπές ή και καταργήσεις επιδομάτων.
Σε μία τέτοια περίπτωση θα διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς μεγάλων καθυστερήσεων.
Σε εκκρεμότητα
Είναι χαρακτηριστικό πως στα τέλη του φετινού Φεβρουαρίου 14.717 πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου (αν υπολογιστούν και οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί και οι υπόλοιποι ένστολοι ο αριθμός προσεγγίζει τις 20.000) περίμεναν να εγκριθούν οι συντάξεις τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως στα τέλη του φετινού Φεβρουαρίου 14.717 πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου (αν υπολογιστούν και οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί και οι υπόλοιποι ένστολοι ο αριθμός προσεγγίζει τις 20.000) περίμεναν να εγκριθούν οι συντάξεις τους.
Τον Ιούλιο του 2010 στην... αναμονή ήταν μόνο 6.527 πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπηρεσίες μπορούσαν με μεγαλύτερη ευχέρεια να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις τους.
Πιο αναλυτικά, από τα στοιχεία του ΓΛΚ φαίνεται πως η αναμονή για τους υπαλλήλους των υπουργείων (εξαιρείται το υπουργείο Παιδείας), τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό ανέρχεται στους 7 μήνες καθώς όσοι κατέθεσαν αίτηση εντός του Νοεμβρίου του 2010 θα πληρωθούν την πρώτη τους σύνταξη τον Ιούνιο.
Για δημοτικούς υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς το αντίστοιχο διάστημα φθάνει τους 8 μήνες.
Οι στρατιωτικοί και οι λοιποί ένστολοι θα πρέπει να περιμένουν 4 με 5 μήνες. Οσοι κατέθεσαν αίτηση μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, θα αρχίσουν να πληρώνονται τον Ιούνιο.
Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι κληρικοί, καθώς λόγω και του περιορισμένου αριθμού των αιτήσεων εντός 3 μηνών λαμβάνουν την πρώτη τους σύνταξη.
Δυνατότητα καταβολής τριών μισθών
Τη δυνατότητα να λάβουν τρεις μισθούς από την υπηρεσία τους κατά το διάστημα που περιμένουν για να εγκριθεί η σύνταξή τους έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οπως λένε, όμως, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και στην παρούσα φάση που η αναμονή είναι τόσο μεγάλη ελάχιστοι υπάλληλοι ζητούν τους τρεις μισθούς.
Κι αυτό για δύο λόγους.
Ο πρώτος σχετίζεται με το ύψος των αποδοχών που θα λάβουν αυτούς του τρεις μήνες. Θα πάρουν μόνο τον βασικό μισθό και τα γενικά επιδόματα (π.χ. τέκνων), όχι όμως και τα ειδικά επιδόματα (π.χ. ΔΙΒΕΤ για τους εφοριακούς, επίδομα καθαριότητας για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ, ειδικών συνθηκών, πληροφορικής και άλλα).
Ο δεύτερος σχετίζεται με τον χρόνο υπολογισμού των αναδρομικών της σύνταξης.
Αν λάβουν τους τρεις μισθούς, οι οποίοι θα είναι "κουτσουρεμένοι", τα αναδρομικά θα ξεκινήσουν μετά το τρίμηνο και για τους υπόλοιπους μήνες της αναμονής. Αν δεν τους πάρουν, τα αναδρομικά ξεκινούν από την τελευταία μισθοδοσία πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης.
Ετσι προτιμούν να πάρουν για περισσότερους μήνες αναδρομικά, καθώς σύνταξη και επικουρικό ξεπερνούν βασικούς μισθούς και γενικά επιδόματα.
48.724 οι αιτήσεις για αποχώρηση
Στην "έξαρση" των αποχωρήσεων αποδίδουν στο υπουργείο Οικονομικών τη μεγάλη αργοπορία στη διαδικασία έγκρισης και καταβολής συντάξεων.
Πέρυσι αίτηση συνταξιοδότησης κατέθεσαν 48.724 άτομα, αριθμός-ρεκόρ για το Δημόσιο από το 1990. Ο μέσος όρος των αποχωρήσεων την τελευταία 20ετία ήταν 10.899 κατ' έτος με εξαίρεση το 2006, οπότε και ψηφίστηκε ασφαλιστικός νόμος επί υπουργίας της Φάνης Πετραλιά, οπότε και καταγράφηκαν 20.337 αποχωρήσεις υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα.
Πιο αναλυτικά από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει πως ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 130,23% σε σχέση με το 2009 για την 42η Διεύθυνση Συντάξεων, στην οποία υπάγονται οι υπάλληλοι των υπουργείων.
Στην 43η Διεύθυνση (γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, ιερείς, υπάλληλοι Τοπικής Αυτοδιοίκησης) ο αριθμός των αιτήσεων σημείωσε εντός του 2010 άνοδο κατά 90,7%.
Στην 44η Διεύθυνση (συνταξιοδότηση στρατιωτικών υπαλλήλων) το ποσοστό αύξησης διαμορφώθηκε στο 50,33%.
Οπως χαρακτηριστικά λένε αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου, το δυναμικό των Διευθύνσεων Συντάξεων επαρκεί για να διεκπεραιώνει κάθε χρόνο 10.000 με 15.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, έτσι ήταν επόμενο να εμφανιστούν δυσλειτουργίες με το περσινό κύμα συνταξιοδοτήσεων. Ειδικότερα, οι περισσότερες αιτήσεις (12.002) κατατέθηκαν από εκπαιδευτικούς που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις ισχύουσες ασφαλιστικές διατάξεις και ακολούθησαν οι υπάλληλοι των υπουργείων (8.052) και των ΟΤΑ (7.548). Αντίστοιχα, αποχώρησαν από την ενεργό δράση 5.385 υπάλληλοι των σωμάτων ασφαλείας και 5.355 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία.
Στην αναμονή 110.000 αιτήσεις στα άλλα ταμεία
Πάνω από 110.000 αιτήσεις για συντάξεις και 53.000 αιτήσεις για εφάπαξ εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στα ταμεία, με την υπομονή των ασφαλισμένων να δοκιμάζεται. Με βάση αποκαλυπτικά στοιχεία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ):
-Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χρειάζονται 7 έως 12 μήνες για την έκδοση της σύνταξης, ενώ αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση απαιτούνται 15 μήνες.
-Στον ΟΑΕΕ χρειάζονται 7 έως 9 μήνες, ενώ αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση απαιτούνται 12 έως 15 μήνες
-Στον ΟΓΑ η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί έως και 6 μήνες, ενώ αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση χρειάζονται 15 μήνες
-Στο ΕΤΑΑ (ανεξάρτητα απασχολούμενοι) υπάρχουν διακυμάνσεις.
Ο χρόνος για την έκδοση της σύνταξης κυμαίνεται από 3 μήνες (ταμείο νομικών) μέχρι και έναν χρόνο (ΤΣΑΥ), ενώ στη διαδοχική ασφάλιση απαιτούνται 15 μήνες (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ).
Επικουρικά
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα επικουρικά ταμεία και ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί) η έκδοση της πολυπόθητης απόφασης καθυστερεί από 15 μήνες έως και 2 χρόνια.
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα επικουρικά ταμεία και ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί) η έκδοση της πολυπόθητης απόφασης καθυστερεί από 15 μήνες έως και 2 χρόνια.
Στο ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικός τομέας) ο χρόνος αναμονής όταν υπάρχει ασφάλιση σε έναν τομέα διαμορφώνεται ως εξής:
-Στο ΤΕΑΥΦΕ (φαρμακοϋπάλληλοι) απαιτούνται 18 μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση πάνω από 24 μήνες,
-Στο ΤΕΑΥΕΚ (εμπορικά καταστήματα) ο χρόνος αναμονής για όλες τις περιπτώσεις είναι πάνω από 3 χρόνια.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
ΕΘΝΟΣ, 11/6/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου