Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Φοροκαταιγίδα σε ακίνητα - µείωση αφορολόγητου

Το πακέτο µέτρων που συµφώνησε η κυβέρνηση µε την τρόικα προβλέπει κατάργηση του χαµηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5%

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) µε χαµηλό αφορολόγητο όριο (στα επίπεδα των 100.000 ευρώ), έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, µείωση του φόρου των επιχειρήσεων, δύο συντελεστές ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, καθώς και µείωσητου αφορολόγητου ποσού εισοδή µατος (εξαιρουµένων των συνταξιούχων)

περιλαµβάνει µεταξύ των άλλων το πακέτο µέτρων που συµφώνησε η κυβέρνηση µε την τρόικα.

Πρόκειται για τα µέτρα που θα περιλαµβάνονται στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα για την οικονοµία, τα έσοδα κάποιων εκ των οποίων (ύψους 6,4 δισ. ευρώ) προορίζονται για να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων τουφετινού προϋπολογισµού και τα υπόλοιπα (22 δισ. ευρώ) για τη µείωση του ελλείµµατος την τριετία 2012-2015. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στα µέτρα για το 2011 συµφωνήθηκε να περιλαµβάνεται και η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα η οποία θα υπολογιστεί ανάλογαµε τη συνολική αξία της περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη και µε βάση την τιµή που κοστίζει το τετραγωνικό µέτρο στην περιοχή όπου βρίσκεται η ιδιοκτησία.

Σηµειώνεται ότι στοσχέδιο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος, το οποίο ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, προβλέπονταιακόµη για το 2011 αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήµατα, µείωση των φορολογικών απαλλαγών (µεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταιτόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ.), αύξηση των τελών κυκλοφορίας Ι.Χ., επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα µη αλκοολούχα ποτά και στο φυσικό αέριο και αύξηση του φόρου στα τσιγάρα που θα κάνει ακριβότερα όσα είναι φθηνά σήµερα.



Στα µέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2012, κυβέρνηση και τρόικα συµφώνησαν να περιλαµβάνονται:

1. Η ΑΛΛΑΓΗ του τρόπου υπολογισµού του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Το σηµερινό αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ (αντικειµενικής αξίας) εξετάζεταινα µειωθεί στα επίπεδα των 100.000

ευρώ. Από το όριο αυτό και πάνω θα επιβάλλεται φόρος που θα υπολογίζεται µε κλίµακα. Με το νέο καθεστώς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ανάλογα µε την αξία της περιουσίας τους.

2. Η ΜΕΙΩΣΗ του αφορολόγητου ποσού εισοδήµατος το οποίο σήµερα είναι 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογουµένους. Απότη µείωση του αφορολόγητου ορίου θα εξαιρεθούν οισυνταξιούχοι. Εξετάζεταιαν δικαιολογείται συνταγµατικά να ισχύσει διαφορετικό αφορολόγητο όριο για τους µισθωτούς και διαφορετικό για τους ελεύθερους επαγγελµατίες. Στην περίπτωση αυτή θα είναι χαµηλότερο το αφορολόγητο ποσό για τους επαγγελµατίες. Το νέο αφορολόγητο όριο θα επιφέρει αύξηση φόρου σε όλους τους φορολογουµένους.

3. Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του σηµερινού χαµηλού συντελεστή ΦΠΑ6,5% και η διατήρηση δύο µόνο συντελεστών, οι οποίοι θα είναι µειωµένοι σε σχέση µε τα σηµερινά τους επίπεδα, του 13% και του 23%, αντίστοιχα. Το υπουργείο Οικονοµίας συµφώνησε να εξετασθεί το σενάριο αυτό όσον αφορά στη δηµοσιονοµική του απόδοση. Σηµειωτέον ότι ο συντελεστής 6,5% ισχύει σήµερα για διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, όπως φάρµακα, βιβλία, εφηµερίδες, περιοδικά, κινηµατογράφοι κ.λπ. Με άλλα λόγια, τα είδη που βρίσκονται σήµερα στον χαµηλό συντελεστή θα µεταταγούν στον νέο χαµηλό αλλά πάντως υψηλότερο συντελεστή. Επίσης σύµφωνα µε το σενάριο που εξετάζεται, προβλέπεται η µετάταξη µόνο των υπηρεσιών εστίασης (από το 13% που είναι σήµερα) στον νέο υψηλό συντελεστή.

4. Η ΜΕΙΩΣΗ του φόρου των επιχειρήσεων που σήµερα βρίσκεται στο 20%. Πρόκειται για µία πρόταση που κινείται στο πνεύµα µείωσης της φορολογίας που προτείνει και η Ν.∆.,και ενδεχοµένως να αποτελέσει βάση σύγκλισης.

Στα µέτρα του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος 2012-2015περιλαµβάνονται ακόµηη εξοµοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρµανσης µε το κίνησης, καθώς και η ρύθµιση για τα αυθαίρετα.

Ερχεται ρύθµιση για τα αυθαίρετα και εξοµοιώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο


Η τρόικα θα δίνει τη γραµµή για φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ που θα επιτρέψει τη συνέχιση της χρηµατοδότησης της χώρας, αλλά µε επώδυνους όρους κατέληξε χθες η κυβέρνηση µε την τρόικα.

Οι επώδυνοι όροι, όπως προκύπτουν από τη δήλωση της τρόικας, περιλαµβάνουν «σηµαντική µείωση της απασχόλησης στον δηµόσιο τοµέα», δηλαδή απολύσεις, «αναδιάρθρωση ή κλείσιµο δηµόσιων φορέων», «εξορθολογισµό επιδοµάτων», δηλαδή περικοπές ιδίως στους υψηλόµισθους δηµοσίους υπαλλήλους, µείωση των φοροαπαλλαγών και αύξηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα, πάντως, η τρόικα µιλά για «προστασία των πλέον ευάλωτων οµάδων» και για εντατικοποίηση των προσπαθειών καταπολέµησης της φοροδιαφυγής.

Πολιτικά «επικίνδυνο» είναι εξάλλου και το θέµα των ιδιωτικοποιήσεων και ιδίως της διάθεσης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού ∆ηµοσίου ως ενέχυρο για τη συνέχιση της χρηµατοδότησης από την τρόικα. Αν και δεν αναφέρεται σε αυτό η ανακοίνωση της τρόικας, το θέµα παραµένει ανοιχτό, καθώς επιµένουν σε αυτό δύο τουλάχιστον χώρες, η Φινλανδία και η Ολλανδία. Η ανακοίνωση της τρόικας µιλά για επιτάχυνση του προγράµµατος , και για σύσταση «φορέα ιδιωτικοποίησης µε επαγγελµατική και ανεξάρτητη διαχείριση».

Ιδιαίτερη σηµασία έχει, εξάλλου, η αναφορά που κάνει η ανακοίνωση της τρόικας, αλλά και αυτή του επιτρόπου Ολι Ρεν, στην παροχή «τεχνικής βοήθειας» στην Ελλάδα για την ενίσχυση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο κ. Ρεν αναφέρεται ειδικά στην παροχή τεχνικής βοήθειας στους τοµείς της φορολογίας και των ιδιωτικοποιήσεων, προϊδεάζοντας για την εγκατάσταση στην Αθήνα συµβούλων της τρόικας που θα δίνουν γραµµή για την πολιτική στους δύο αυτούς τοµείς.

Επιπλέον, τόσο η τρόικα όσο και ο κ. Ρεν κάνουν ειδική αναφορά σε 4 τοµείς: της υγείας, της αγοράς εργασίας, των µεταφορών και της ενέργειας, που θεωρούν ότι µπορεί να αποτελέσουν παράγοντες ενίσχυσης της ανάπτυξης, εφόσον συνεχιστούν οι µεταρρυθµίσεις που άρχισαν. Η τρόικα επισηµαίνει επίσης την ανάγκη της αναζωογόνησης της τουριστικής βιοµηχανίας και της εξάλειψης των διοικητικών εµποδίων στις εξαγωγές. Για να επιταχυνθούν οι µεταρρυθµίσεις στους εν λόγω τοµείς, η τρόικα σηµειώνει ότι θα ενισχυθεί «η τεχνική συνδροµή» από το ∆ΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα δηµιουργηθούν µηχανισµοί παρακολούθησης. Στη δήλωσή της η τρόικα αναφέρει ότι η επόµενη δόση θα διατεθεί πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου.

Θα έχει προηγηθεί, ωστόσο, µια δύσκολη πολιτικά διαδικασία προκειµένου να περάσουν τα µέτρα από το Υπουργικό Συµβούλιο .

∆ΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονοµικών ανέφερε χθες ότι οι συζητήσεις αφορούσαν τη µέχρι τώρα πορεία του Μνηµονίου, το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, τα πρόσθετα µέτρα του 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας και τις διαρθρωτικές αλλαγές «µε στόχο την οικονοµική ανάκαµψη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας».

«Η ελληνική κυβέρνηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «έχει ήδη κάνει τις τελευταίες εβδοµάδες σχετικές ανακοινώσεις µε συγκεκριµένες αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη βούλησής της να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία. Τα σχετικά κείµενα θα συζητηθούν τις επόµενες ηµέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συµβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή».

Ο προϋπολογισµός των επόµενων τριών ετών σε περίληψη, µε µια εισηγητική έκθεση και πίνακες, θα περιέχεται στο νοµοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα της κυβέρνησης που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, αφού εγκριθεί πρώτα από το Υπουργικό Συµβούλιο.

Λόγω αυτής της µορφής που θα έχει, υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, το νοµοσχέδιο σχεδιάστηκε για να εχει ένα µόνο άρθρο.

Ψήφος εµπιστοσύνης

Ψήφο εµπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες έδωσε µε την ανακοίνωσή της χθες η τρόικα.
Ο τραπεζικός τοµέας παραµένει βασικά υγιής, οι δε ελληνικές Αρχές θεσπίζουν αυστηρότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέµατα ασφαλείας, δίδοντας προτεραιότητα σε λύσεις που βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία», σηµειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.


Πέφτουν τα spreads

Θετικά υποδέχτηκανοι αγορές τονέο πακέτο µέτρων που συµφωνήθηκανµεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα που θα ανοίξει τονδρόµο για τηχορήγηση νέας βοήθειας και τη χρηµατοδότηση της Ελλάδας τα επόµενα χρόνια. Το ευρώ σκαρφάλωσεστα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδοµάδων φτάνοντας τα 1,46δολάρια έπειτα από άνοδο 1%. Το ενιαίο νόµισµα αύξησε τα κέρδη του στις διεθνείς αγορές συναλλάγµατος µετά τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγκρίνει σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα. Τα spreads τωνελληνικών δεκαετών κρατικών οµολόγων υποχώρησαν κατά 40 µονάδες και κάτω από τις 1.300 µονάδες βάσης, ενώσηµαντική υποχώρηση σηµείωσε και το κόστος ασφάλισης των ελληνικών οµολόγων έναντι χρεοκοπίας (CDS). Ράλι σηµείωσαν ύστερα από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονοµικών για επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγµατεύσεων µε την τρόικα οι µετοχές στο Χρηµατιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός ∆είκτης που µέχρι εκείνη τη στιγµή ενισχυόταν 2% τελικά έκλεισε µε άνοδο 4,42%και διαµορφώθηκε στις 1.333,66 µονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου