ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙ ΑΛΛΕΣ 5 ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΗΚΑΝ ΣΕ ΜΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ενός νόμου και μιας υπουργικής απόφασης, η Ελλάδα εξελίχθηκε από... Αφγανιστάν με πρόνοια για τη διάθεση 500 θέσεων ΑΕΙ σε παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας σε Μονακό με... καμία θέση για παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας. Το άλμα πέτυχε ο πιο απίθανος υφυπουργός Παιδείας που είχε ποτέ η χώρα. Επιβεβαιώνοντας πλήρως τον Ε.Τ. που είχε καταγράψει αναλυτικά όλα τα προβλήματα εφαρμογής του νέου νόμου για την εισαγωγή των ειδικών κατηγοριών (πολυτέκνων, τριτέκνων κ.λπ.) στην ανώτατη εκπαίδευση, ο κ. Πανάρετος που τον εμπνεύστηκε από το άλφα ως το ωμέγα, απλώς, τον παραβίασε. Η κατανομή των 8.040 θέσεων που διατίθενται για πρώτη φορά φέτος στους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών έγινε αυθαίρετα χωρίς κριτήρια.
Κοινωνικά κριτήρια
Όπως προκύπτει από τη σχετική υπουργική απόφαση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε ανασύνθεση των ειδικών κατηγοριών. Τα παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας δεν αποτελούν πια αυτοτελή κατηγορία, αλλά αθροίστηκαν μαζί με τα αδέλφια φοιτητών, τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, τους συγγενείς πασχόντων και τους ορφανούς.
Από επτά στο νόμο οι ειδικές κατηγορίες έγιναν αίφνης στην υπουργική απόφαση τρεις: Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και μία γενική που επιγράφεται κοινωνικά κριτήρια , από τα οποία όμως απουσιάζει εντελώς το πιο κοινωνικό απ' όλα τα άλλα, η φτώχεια.
Ούτε ο νόμος ούτε βεβαίως η υπουργική απόφαση προνόησε για τα παιδιά των απόρων οικογενειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυθαίρετης κατανομής των θέσεων στις ειδικές κατηγορίες αποτελούν οι μοιρασιές στα κεντρικά και τα μικρότερα ΑΕΙ. Ενώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η αναλογία θέσεων μεταξύ πολυτέκνων και άλλων κοινωνικών κριτηρίων είναι σχεδόν 5 προς 1, στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Πελοποννήσου, Αιγαίου και Ιόνιο η αναλογία γίνεται 1 προς 1.
Συνολικά διατίθενται στα πανεπιστήμια 4.175 ειδικές θέσεις, εκ των οποίων οι 1.901 σε πολυτέκνους, 1.605 σε τριτέκνους και 669 στις λοιπές κατηγορίες και στα ΤΕΙ 3.865 ειδικές θέσεις, εκ των οποίων 1.853 σε πολυτέκνους, 1.567 σε τριτέκνους και 445 στις λοιπές κατηγορίες. Τίποτε δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη για τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι και τη διαδικασία αξιολόγησης τους.
ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΝΩΛΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 10/6
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου