Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Σχετικά με την Εορτή των Τριών Ιεραρχών στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά Σχολεία του Λιόντου Βασιλείου, αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων


Επειδή πολλά γράφονται και διαρρέονται σχετικά με την εορτή των Τριών Ιεραρχών, μεταφέρω ορισμένες σκέψεις για τα όσα ορίζονταν, αλλά και για όσα προβλέπονται από την κείμενη Νομοθεσία
ΤΙ ΙΣΧΥΕ
Το Π.Δ. 79/2017 για την Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων προέβλεπε στο άρθρο 3 αναφορικά με την εορτή των Τριών Ιεραρχών τα εξής:
Διακοπές, Αργίες και Εορταστικές εκδηλώσεις
1. Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δεν λειτουργούν τις ακόλουθες ημέρες και περιόδους:
α) τα Σάββατα και τις Κυριακές,
β) την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή),
γ) από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων),
δ) την Καθαρά Δευτέρα,
ε) την 25η Μαρτίου (εθνική εορτή),
στ) από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα),
η) την 1η Μαΐου,
θ) την εορτή του Αγίου Πνεύματος,
ι) από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές) και
ια) την ημέρα της εορτής του Πολιούχου στην έδρα του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.
2. Εορταστικές εκδηλώσεις στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται:
α) στις 27 Οκτωβρίου για την επέτειο της εθνικής εορτής στις 28ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η ελληνική σημαία. Σε περίπτωση που η 28η Οκτωβρίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή,
β) στις 24 Μαρτίου για την επέτειο της εθνικής εορτής στις 25ης Μαρτίου. Σε περίπτωση που η 25η Μαρτίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή,
γ) στις 17 Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή,
δ) στις 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Σε περίπτωση που η 30η Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα την προηγούμενη Παρασκευή.
3. Επ’ ευκαιρία των εορτών του παρόντος άρθρου δύναται να πραγματοποιείται εκκλησιασμός κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 32 του Σχεδίου Νόμου για το Παν. Δυτικής Αττικής προβλέπονται τα εξής:
3.α) Η περίπτωση ια’ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 79/2017 (Α’ 109, διόρθ. σφάλμ. Α’ 112) αντικαθίσταται ως εξής:
«ια) την εορτή των Τριών Ιεραρχών, την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.
β) Η περίπτωση δ’ της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 79/2017 καταργείται.
Παρατήρηση
Με λίγα λόγια τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δεν λειτουργούν, μεταξύ των άλλων, την εορτή των Τριών Ιεραρχών, την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.
Παράλληλα η περίπτωση δ’ της παρ. 2 του άρθρου 3 του Π.Δ. 79/2017 που όριζε μεταξύ των άλλων ότι εορταστικές εκδηλώσεις στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται στις 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών και ότι σε περίπτωση που η 30η Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα την προηγούμενη Παρασκευή, καταργείται.

Τι ίσχυσε πέρυσι για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά
Πέρυσι με εγκύκλιο από το υπουργείο Παιδείας στην εορτή των Τριών Ιεραρχών, στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις καθώς η θέσπιση ως αργίας της εορτής των Τριών Ιεραρχών για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, (Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία), που είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, περιλαμβανόταν στο Σχέδιο Νόμου για την δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και δεν είχε ψηφιστεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.
Από τη στιγμή που το νομοσχέδιο ψηφίστηκε ήταν αναμενόμενο να τεθεί σε εφαρμογή και η σχολική αργία της Γιορτής των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου 2019.
Πιο συγκεκριμένα η περσινή εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας όριζε ότι:
Ύστερα από ερωτήματα που υποβάλλονται στην Υπηρεσία μας σχετικά με τον εορτασμό της θρησκευτικής γιορτής των Τριών Ιεραρχών, σας διευκρινίζουμε τα εξής:
α) Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με την παρ. 2δ, του άρθρου 3, του Π.Δ. 79/2018 (ΦΕΚ 109Α/1-8-2017).
β) Η χρονική διάρκεια και το περιεχόμενο εορτασμού στις σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπ/σης της χώρας θα καθοριστούν με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
γ) Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και θα αποχωρήσουν με τους άλλους μαθητές.
δ) Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων, ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο.

Εναρμόνιση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την αργία των Τριών Ιεραρχών
Πέρυσι το υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο στην επίσημη ιστοσελίδα του για εναρμόνιση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την αργία των Τριών Ιεραρχών. Πιο συγκεκριμένα:
Στην εναρμόνιση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως προς το πλαίσιο απόδοσης τιμής για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών προχωρά το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου για την δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η ημέρα των Τριών Ιεραρχών ορίζεται ως αργία για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως ισχύει και για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης [περίπτ. β΄ της παρ. 3 του άρθρου 2 του ΠΔ 104/1979 (Α΄ 23)].
Με εγκύκλιο θα ορίζεται ότι ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα θα γίνεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Παρατήρηση
Η περίπτ. β΄ της παρ. 3 του άρθρου 2 του ΠΔ 104/1979 (Α΄ 23) αναφέρει ότι:
Ημέραι αργίας των Γυμνασίων και Λυκείων ορίζονται:
α) Άπασαι αι Κυριακαί,
β) αι θρησκευτικαί εορταί των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος,
γ) αι εθνικαί επέτειοι της  28ης Οκτωβρίου και  25ης Μαρτίου,
δ) η Καθαρά Δευτέρα,
ε)  η  1η Μαΐου και
στ)  η κατά τας κειμένας διατάξεις ημέρα αργίας δια την έδραν εκάστου σχολείου λόγω τακτικής θρησκευτικής ή εθνικής εορτής .    

ΦΕΚ (120/23 Ιανουαρίου 2018)
Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το περσινό ΦΕΚ 120 τ. Β΄ (Υ.Α. 10645/ΓΔ4/23-01-2018) με θέμα: Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με την εορτή των Τριών Ιεραρχών προβλέπονταν τα εξής:
Άρθρο 2
Διακοπές - Αργίες -Εορταστικές Εκδηλώσεις
Ημέρες  αργίας  των  Γυμνασίων,  Γενικών  Λυκείων,  Επαγγελματικών Λυκείων, Γυμνασίων ΕΑΕ, Λυκείων ΕΑΕ, Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων και Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) ορίζονται:
α) όλες οι Κυριακές
β) οι θρησκευτικές εορτές του Αγίου Πνεύματος και των Τριών Ιεραρχών,
γ) οι εθνικές επέτειοι της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου
δ) η Καθαρά Δευτέρα
ε) η 1η Μαΐου
στ) οι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ημέρες αργίας για την έδρα κάθε σχολείου λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής εορτής.
Κατά την παραμονή της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, αφιερώνεται ένα δίωρο από το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα. Αν η ημέρα αυτή συμπίπτει με Σάββατο ή αργία, οι ανωτέρω εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγουμένη του Σαββάτου ή της αργίας αυτής.
Παρατήρηση
Συνεπώς, αν λάβουμε υπόψη την περσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για την εναρμόνιση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την αργία των Τριών Ιεραρχών, θεωρώ ότι η επικείμενη εγκύκλιος θα υπενθυμίζει ότι η ημέρα των Τριών Ιεραρχών ορίζεται ως αργία για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως ισχύει και για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου περί εναρμόνισης της  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την αργία των Τριών Ιεραρχών λογικά θα αναμένουμε να γίνεται αναφορά στην εγκύκλιο και σε όσα ήδη προβλέπονται για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: “ Κατά την παραμονή της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, αφιερώνεται ένα δίωρο από το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα. Αν η ημέρα αυτή συμπίπτει με Σάββατο ή αργία, οι ανωτέρω εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγουμένη του Σαββάτου ή της αργίας αυτής”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου