Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Η εγκύκλιος για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών με ημερομηνία 25.1.2019 και ημερομηνία ανάρτησης στην ιστοσελίδα του υπουργείου 28.1.2019 ορίζει τα παρακάτω:
1. Στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μνήμης των Τριών Ιεραρχών κατά την παραμονή της εορτής.
2. Για την υλοποίηση των εκδηλώσεων διατίθεται ένα διδακτικό δίωρο. Το περιεχόμενο του εορτασμού και των εκδηλώσεων καθορίζεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Προφανώς και το υπουργείο Παιδείας....... παραμένει πιστό στην περσινή του δέσμευση για εναρμόνιση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την αργία των Τριών Ιεραρχών.
Προφανώς και το υπουργείο Παιδείας απέστειλε την ύστατη στιγμή την εγκύκλιο, ώστε..... να αποφευχθούν τυχόν διευκρινιστικές που θα ζητηθούν από την πλευρά των εκπαιδευτικών.
Το υπουργείο μας αναφέρει τα της παραμονής της εορτής των Τριών Ιεραρχών. Ανήμερα τι γίνεται; Ας μην λησμονούμε ότι πλέον η 30η Ιανουαρίου εντάσσεται στις αργίες όπως προβλέπονται από το ΠΔ79/2017 και τις προσθήκες που έγιναν σε αυτό.
Διακοπές, Αργίες και Εορταστικές εκδηλώσεις
1. Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δεν λειτουργούν τις ακόλουθες ημέρες και περιόδους:
α) τα Σάββατα και τις Κυριακές,
β) την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή),
γ) από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων),
δ) την Καθαρά Δευτέρα,
ε) την 25η Μαρτίου (εθνική εορτή),
στ) από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα),
η) την 1η Μαΐου,
θ) την εορτή του Αγίου Πνεύματος,
ι) από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές) και
ια) την εορτή των Τριών Ιεραρχών, την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.
Παράλληλα η περίπτωση δ’ της παρ. 2 του άρθρου 3 του Π.Δ. 79/2017 που όριζε μεταξύ των άλλων ότι εορταστικές εκδηλώσεις στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται στις 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών και ότι σε περίπτωση που η 30η Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα την προηγούμενη Παρασκευή, καταργείται.
Αλήθεια ανήμερα της εορτής όπως ανέφερα και πιο πάνω τι γίνεται αναφορικά με τον εκκλησιασμό και τις εορταστικές εκδηλώσεις; Λειτουργούμε ως σύλλογοι διδασκόντων κατά το δοκούν; Και αν κάποιοι ή όλοι οι συνάδελφοι μιας σχολικής μονάδας δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν, ποιος μπορεί να τους υποχρεώσει να το πράξουν; Ποιος θα συνοδεύσει το σημαιοφόρο και τους παραστάτες στην εκκλησία; Στα ολιγοθέσια σχολεία; Πολλά τα ερωτήματα λοιπόν που χρήζουν άμεσων διευκρινήσεων από ...... του χρόνου πια, αφού για φέτος φαντάζει χλωμό.
Σε κάποιο σημείο του ΠΔ.79/2017 γίνεται αναφορά σε αυτό: Επ’ ευκαιρία των εορτών του παρόντος άρθρου δύναται να πραγματοποιείται εκκλησιασμός κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν. Αν λοιπόν ένας ΣΔ πάρει απόφαση για εκκλησιασμό παραμονή της παραπάνω εορτής ποιος αλήθεια ιερέας θα λειτουργήσει για δύο συνεχόμενες ημέρες (παραμονή και ανήμερα;)
Πολλά λοιπόν τα ερωτήματα που εγείρονται αφού κατά τα λοιπά για τους "καλοπροαίρετους" εκτός εκπαίδευσης άλλη μια αργιούλα προστίθεται στο ενεργητικό των ήδη υπαρχουσών, για τους εκπαιδευτικούς.
ΥΓ: Προσωπικά ανέκαθεν συμμετείχα (όταν δεν ήταν αργία) και θα συμμετάσχω και σήμερα (που είναι πλέον αργία) στον εκκλησιασμό για τους Τρεις Ιεράρχες ανήμερα της εορτής. Θεωρώ ότι είναι η κατεξοχήν σχολική εορτή που αφορά εμάς τους εκπαιδευτικούς, αφού οι Τρεις Ιεράρχες είναι οι προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων, οι δικοί μας προστάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου