Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

3ο Ενημερωτικό Ιανουαρίου 2019 του Λιόντου Βασιλείου, αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων


Λιόντος Βασίλειος
Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων με τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Δάσκαλος Αγγλικών στο 6/θ Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου
Τηλέφωνο 6946260184
Ιωάννινα, 25.01.2019

3ο Ενημερωτικό Ιανουαρίου 2019
Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,
Στο τρέχον ενημερωτικό θα σας ενημερώσω για τα εξής θέματα:

1. Ανακοίνωση Δ.Ο.Ε. και Γνωμοδοτικό Σημείωμα Νομικής Συμβούλου για Διεκδίκηση αναδρομικών 13ου και 14ου μισθού
             Η ΔΟΕ με χθεσινή ανακοίνωση της  στην οποία επισυνάπτεται και Γνωμοδοτικό Σημείωμα της Νομικής Συμβούλου αναφέρει μεταξύ των άλλων τα εξής:
Η δυνατότητα της άσκησης αγωγής, που σε αυτή τη φάση, σύμφωνα και με την ενημέρωση της νομικής συμβούλου, φαίνεται να συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες θετικής εξέλιξης, αποτελεί ατομική απόφαση του κάθε συναδέλφου. Στην περίπτωση που επιλεγεί και αυτή η κίνηση, οι συνάδελφοι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα (και πάντως όχι αργότερα από τα μέσα Φεβρουαρίου) στην κατάθεση της σχετικής αγωγής ώστε να αποφύγουν δυσάρεστους αιφνιδιασμούς από, τυχόν, εσπευσμένη έκδοση της απόφασης του ΣτΕ που θα καταστήσει τις αγωγές τους άνευ αντικειμένου, εξαιτίας της, πιθανότατης, εφαρμογής περιορισμένης αναδρομικότητας σε αυτούς μόνον που θα έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευσή της.  Οι αγωγές μπορούν να ασκηθούν σε ομάδες μέχρι και 49 μόνιμων συναδέλφων ενώ για τους αναπληρωτές δεν τίθεται αριθμητικός περιορισμός.
Στο Γνωμοδοτικό Σημείωμα αναφέρονται ενδεικτικά τα παρακάτω:
Σε συνέχεια των ως άνω αποφάσεως έχουν ήδη εκδοθεί σειρά αποφάσεων της Επταμελούς Συνθέσεως του ΣΤ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίθηκε, ότι η κατάργηση των δώρων και επιδομάτων εορτών είναι αντίθετη προς του Σύνταγμα και συνακόλουθα παραπέμφθηκε το θέμα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ενώπιον της οποίας εκδικάζεται την 1-2-2019.
            Η εξέλιξη αυτή θέτει νέα δεδομένα στη διεκδίκηση των οφειλομένων στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους δώρων, αφού σύμφωνα με την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ, σε αντίστοιχες περιπτώσεις [αναδρομικά συνταξιούχων, αναδρομικά ειδικών μισθολογίων κλπ], δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει, σε περίπτωση θετικής αποφάσεως, την πρόβλεψη περιορισμένης αναδρομικότητας. Τούτο σημαίνει, ότι όσοι υπάλληλοι, δεν έχουν ασκήσει αγωγές, διεκδικώντας τα οφειλόμενα, πριν την έκδοση της απόφασης της Ολομελείας, δεν θα είναι σε θέση μετά από αυτήν να διεκδικήσουν την καταβολή επιδομάτων εορτών και αδείας για το διάστημα από 2013 και μετά. Με το δεδομένο αυτό, φαίνεται να είναι πλέον σημαντική η άσκηση αγωγών, προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, αναφορικά με την αναδρομικότητα της αποφάσεως, που θα εκδοθεί. 
            Και βεβαίως, πρέπει να τονιστεί, ότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, τον χρόνο κατά τον οποίο θα εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας. Ένα, ωστόσο, είναι βέβαιο: Από την εκδίκαση των υποθέσεων την 1η -2-2019 και εφεξής, οι αποφάσεις μπορούν να εκδοθούν ανά πάσα στιγμή βάζοντας φραγμό στις διεκδικήσεις όσων δεν έχουν υποβάλλει μέχρι τον χρόνο εκείνο αγωγές. Πρέπει να τονιστεί, ότι το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται με την υποβολή αιτήσεων διακοπής της παραγραφής.
            Οι αποφάσεις της Επταμελούς Συνθέσεως του ΣΤ Τμήματος του ΣτΕ και η παραπομπή του θέματος στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ενώπιον της οποίας εκδικάζεται την 1η -2-2019, καθιστούν πλέον σημαντική την άσκηση αγωγών, προς αποφυγή του κινδύνου θέσπισης περιορισμένης αναδρομικότητας από το Ανώτατο Δικαστήριο, με αποτέλεσμα την απώλεια αναδρομικών από το έτος 2013 και μετά.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ü    Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο Γνωμοδοτικό Σημείωμα της Νομικής Συμβούλου της ΔΟΕ και της Νομικής Συμβούλου της ΑΔΕΔΥ ως προς το πότε θα πρέπει οι συνάδελφοι να προβούν σε κατάθεση της σχετικής αγωγής.
Η ΔΟΕ αναφέρει ότι οι συνάδελφοι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα (και πάντως όχι αργότερα από τα μέσα Φεβρουαρίου) στην κατάθεση της σχετικής αγωγής.
Η ΑΔΕΔΥ από την άλλη αναφέρει ότι οι αγωγές των ενδιαφερομένων θα πρέπει να έχουν ασκηθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου 2019 (το αργότερο μέχρι τέλη Μαρτίου 2019), χρόνος που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για να δημοσιευθεί η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
ü    Θεωρώ ότι οι αγωγές θα πρέπει να είναι άμεσες, συλλογικές και μαζικές. Το παραπάνω θέμα τέθηκε και στο χθεσινό ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων. Μάλιστα μας απασχόλησε το αν θα έπρεπε ο Σύλλογος να υποδείξει δικηγόρους ή να ανατρέξει σε αναζήτηση προσφορών από δικηγορικά γραφεία. Η απόφαση που ελήφθη ήταν να κοινοποιηθεί η ανακοίνωση της ΔΟΕ μαζί με το Γνωμοδοτικό Σημείωμα στις σχολικές μονάδες και οι συνάδελφοί μας από μόνοι τους να κινηθούν σε εύρεση δικηγόρων για την  άσκηση αγωγής.
ü    Πιστεύω ότι είναι συνετή η άσκηση ομαδικής αγωγής που προφανώς θα είναι και οικονομικά πιο συμφέρουσα όσο πιο σύντομα και όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αναφέρω εδώ και τη σημείωση της ΔΟΕ ότι οι αγωγές μπορούν να ασκηθούν σε ομάδες μέχρι και 49 μόνιμων συναδέλφων ενώ για τους αναπληρωτές δεν τίθεται αριθμητικός περιορισμός.

2. Τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 ξεκινά η 5η περίοδος επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο e-pimorfosi.cti.gr έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της κλήρωσης για τα Κ.Σ.Ε  που υπέβαλαν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να υλοποιήσουν προγράμματα επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η ημερομηνία έναρξης υλοποίησης των επιμορφωτικών προγραμμάτων, τα οποία είναι διάρκειας 36 διδακτικών ωρών και διεξάγονται εκτός σχολικού ωραρίου, προβλέπεται να είναι η Δευτέρα 1 Απριλίου 2019.
            Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ:
https://e-pimorfosi.cti.gr/anakoinoseis/paradosiako-montelo/307-kse-programms-submission-5th-prd

3. Σχετικά με το Πιστοποιητικό Ολοκλήρωσης Σπουδών και
την αναγνώριση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών
            Τα Πιστοποιητικά Ολοκλήρωσης Σπουδών (αντί Πτυχίων) που χορηγούν οι Γραμματείες των Πανεπιστημίων ή των Τ.Ε.Ι., δύνανται να ληφθούν υπόψη για αναγνώριση από τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια αρκεί σε αυτά να εμφανίζονται:
ü  ο βαθμός του πτυχίου,
ü  η αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων του μεταπτυχιακού φοιτητή υπογεγραμμένο από τον Καθηγητή του Προγράμματος των Μεταπτυχιακών Σπουδών
Θυμίζω ότι τα παραπάνω αναφέρει η Εγκύκλιος 128433/Ε3/27-07-2018 (Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Ε. & Δ.Ε.) του ΥΠ.Π.Ε.Θ., με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στην Υπηρεσία αυτή, από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αναφορικά με το εάν το Πιστοποιητικό Ολοκλήρωσης Σπουδών συνιστά μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, προκειμένου να αναγνωριστεί από τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια (Π.Υ.Σ.Π.Ε./Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) για μισθολογική εξέλιξη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν.4354/2015 (ΦΕΚ 176/Α/16-12-2015).
Μάλιστα σας επισημαίνω και την εξής παράγραφο:
Τα Πιστοποιητικά Ολοκλήρωσης Σπουδών (αντί Πτυχίων) που χορηγούν οι Γραμματείες των Πανεπιστημίων ή των Τ.Ε.Ι., εάν δεν έχουν την ως άνω μορφή, δηλαδή τη μορφή των γνήσιων τίτλων σπουδών, δεν μπορεί να ληφθούν υπόψη για αναγνώριση από τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια.
Σας αναφέρω τα παραπάνω, καθώς πολλές φορές υποβάλλονται για αναγνώριση στο υπηρεσιακό συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ) βεβαιώσεις-Πιστοποιητικά Ολοκλήρωσης Σπουδών για την αναγνώριση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στα οποία δεν παρουσιάζονται ή εμφανίζονται μερικώς τα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω (ο βαθμός του πτυχίου και η αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων του μεταπτυχιακού φοιτητή υπογεγραμμένο από τον Καθηγητή του Προγράμματος των Μεταπτυχιακών Σπουδών) με αποτέλεσμα το συμβούλιο να μην λαμβάνει υπόψη τις παραπάνω βεβαιώσεις-πιστοποιητικά. Έτσι οι συνάδελφοι καλούνται εκ νέου να προσκομίσουν τη βεβαίωση-πιστοποιητικό με τα πλήρη στοιχεία που απαιτούνται.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Λιόντος Βασίλειος

Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου