Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Δημόσιο: απόλυση των υπαλλήλων που δεν αποδίδουν – Νέα απαίτηση από τους τροϊκανούς

- Επιστολές Μητσοτάκη σε τρία υπουργεία για απολύσεις και διαθεσιμότητα
- Νέες απειλές από τον Πολ Τόμσεν που ανοίγει θέμα νέων απολύσεων
- Ήδη η αξιολόγηση προβλέπει το 15% των υπαλλήλων να παίρνουν βαθμό κάτω από τη βάση
- Ποιοι υπάλληλοι του δημοσίου βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις

Με προαναγγελία απολύσεων στο Δημόσιο έμοιαζε η φράση του εκπροσώπου του ΔΝΤ. Ο πολύς κ. Πολ Τόμσεν μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ μίλησε για απόλυση των υπαλλήλων του Δημοσίου που δεν αποδίδουν.
Είπε μάλιστα ότι “συνεχίζουμε να πιέζουμε για τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις”, αφήνοντας έτσι ανοιχτό να ζητηθεί και νέος γύρος περικοπών.

Ήδη τα όσα είπε ο κ. Τόμσεν θυμίζουν έντονα... αξιολόγηση. Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει ότι οι άριστοι θα είναι ελάχιστοι, όμως προβλέπει και ένα ποσοστό 15% που θα πάρει βαθμό κάτω από τη βάση.

Η αξιολόγηση προβλέπει βαθμό κάτω από τη βάση για το 15% των υπαλλήλων
Ο πρώην Τσάρος της Οικονομίας είχε συνδέση την καλή απόδοση στην αξιολόγηση με μισθολογικό μπόνους, όμως δεν είχε πει το παραμικρό για όσους παίρνουν βαθμό κάτω από τη βάση.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι η κακή βαθμολογία δεν συνδέεται με απόλυση όμως η φράση του Πολ Τόμσεν φαίνεται ότι ανοίγει νέο γύρο πιέσεων από την τρόικα που πλέον συνδέει τις απολύσεις όσων δεν πιάνουν καλή απόδοση και με μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων.

Επιστολές Μητσοτάκη σε τρία υπουργεία για απολύσεις και διαθεσιμότητα
Όλα αυτά την ώρα που με επιστολή του ο Κ. Μητσοτάκης προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Μεταφορών ανοίγει το θέμα της διαθεσιμότητας και της αξιολόγησης.
Ο νέος υπουργός Εσωτερικών πρέπει να συνεχίσει το θέμα της κινητικότητας και των αλλαγών (που δεν αποκλείουν απολύσεις) σε επίπεδο δημοτικών επιχειρήσεων.
Στο υπουργείο Παιδείας "βλέπουν" την έξοδο 400 διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, ενώ πλέον τίθεται άμεσα θέμα μείωσης του προσωπικού των ΔΕΚΟ, με πρώτες τις συγκοινωνίες.


Παράθυρο για μείωση των φόρων;
Ο Πολ Τόμσεν στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε και στο θέμα της φορολογίας Είπε μάλιστα ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι οι φορολογικοί συντελεστές σε κάποιους τομείς είναι πολύ υψηλοί και ότι θα πρέπει να αποτελεί στόχο η μείωσή τους.
Όμως τόνισε πως αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη πλεονάσματος 4,5%.
“Αν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι όλοι πληρώνουν τους φόρους τους, ότι οι πλούσιοι πληρώνουν φόρους και όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που εύκολο να φορολογηθούν, αν μπορείς να εξασφαλίσεις μια διευρυμένη φορολογική βάση, τότε μπορείς να μειώσεις του φορολογικούς συντελεστές μακροπρόθεσμα” είπε.

Ερωτηθείς για το χρέος, επανέλαβε πως υπάρχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τη μείωση του χρέους στο 124% το 2020 και κάτω από τo 110% το 2022 και ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια μέτρα για να μειωθεί το χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου