Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Μπορεί το αλκοόλ να προκαλέσει ψυχικά προβλήματα;

Οι Διαταραχές Συννοσηρότητας περιγράφουν μία κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει μία ψυχική διαταραχή και ένα πρόβλημα χρήσης ουσιών. Ο όρος είναι γενικός, αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών και εθισμών.Για παράδειγμα, κάποιος που πάσχει από σχιζοφρένεια και είναι χρήστης ινδικής κάνναβης πάσχει από διαταραχή συννοσηρότητας, όπως και κάποιος που πάσχει από χρόνια κατάθλιψη ενώ ταυτόχρονα είναι αλκοολικός.

Από την επιστημονική ομάδα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κλίμακα 
Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές για την κάθε περίπτωση.
Οι Διαταραχές Συννοσηρότητας περιγράφουν μία κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει μία ψυχική διαταραχή και ένα πρόβλημα χρήσης ουσιών. Ο όρος είναι γενικός, αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών και εθισμών. Για παράδειγμα, κάποιος που πάσχει από σχιζοφρένεια και είναι χρήστης ινδικής κάνναβης πάσχει από διαταραχή συννοσηρότητας, όπως και κάποιος που πάσχει από χρόνια κατάθλιψη ενώ ταυτόχρονα είναι αλκοολικός. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές για την κάθε περίπτωση.
Ο οριστικός καθορισμός του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από συννοσηρότητα αποτελεί πρόκληση για την διεθνήεπιστημονική κοινότητα διότι οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν γίνει σε διαφορετικούς πληθυσμούς και χρησιμοποιούν διαφορετική μεθοδολογία. Επιπροσθέτως, οι πάσχοντες από διαταραχές συννοσηρότητας συχνά δεν διαγιγνώσκονται από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας διότι η διάγνωση τους είναι δυσκολότερη, μία διαταραχή «μιμείται» μια άλλη.
Το ποσοστό υποτροπών ανάμεσα στους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών που πάσχουν ταυτόχρονα από μια ψυχική διαταραχή, είναι μεγαλύτερο όπως είναι μεγαλύτερη και η πιθανότητα υποτροπής για όσους πάσχουν από ψυχική διαταραχή ενώ «συν — νοσούν » με διαταραχή εξάρτησης ουσιών. Διαφορετικά θεραπευτικά πλαίσια έχουν διαφορετικά ποσοστά συννοσηρότητας στον πληθυσμό των πασχόντων που κυμαίνονται μεταξύ 20 – 80%. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι άτομα που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν και από διαταραχές εξαρτήσεων σε σχέση με άτομα του γενικού πληθυσμού. Ομοίως, άτομα με κάποια εξάρτηση έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν και ψυχική διαταραχή σε σχέση με άτομα του γενικού πληθυσμού. Έρευνες, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν καταδείξει ότι περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με ψυχικό νόσημα ή αλκοολισμό είχε και συννοσηρότητα ενώ οι μισοί από τους εξαρτημένους από ναρκωτικά είχαν και ψυχικό νόσημα. Τις ίδιες έρευνες, περίπου το ένα τρίτο των ψυχικά πασχόντων αντιμετώπιζε και ένα πρόβλημα χρήσης ουσιών, σχεδόν το ένα τρίτο των αλκοολικών είχε κάποια ψυχιατρική διάγνωση ενώ σχεδόν οι μισοί από τους χρήστες παρανόμων ουσιών είχαν και ψυχικό νόσημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου