Τρίτη 9 Μαΐου 2017

1ο Ενημερωτικό Μαΐου 2017 του αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων Λιόντου Βασιλείου



Λιόντος Βασίλειος
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων με τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου
Τηλέφωνο 6946260184
Ιωάννινα, 09.05.2017
1ο Ενημερωτικό Μαΐου 2017
Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,
Με το παρόν ενημερωτικό σας ενημερώνω για το εξής:
1.        Υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, ΣΜΕΑΕ και ΕΕΕΕΚ, ΚΕΔΔΥ, Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία και σε υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για το σχολικό έτος   2017-2018
Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε χθες τη φετινή εγκύκλιο των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, σε ΣΜΕΑΕ και ΕΕΕΕΚ, ΚΕΔΔΥ, Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία  και σε υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για το σχολικό έτος 2017-2018. Θεωρώ συνετό, όσοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες υποβάλλετε αίτηση απόσπασης, να προβείτε αρχικά στην εξονυχιστική μελέτη της εγκυκλίου. Θεωρώ σκόπιμο, ωστόσο, να σας αναφέρω τα εξής:
            Προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται: από 09-05-2017 μέχρι 15-05-2017 και ώρα 15:00. Η προθεσμία είναι αποκλειστική και ουδεμία παράταση θα δοθεί.
            Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να υποβάλουν την αίτηση απόσπασης ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή πύλη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ) του ΥΠ.Π.Ε.Θ. (ιστοσελίδα: https://opsyd.sch.gr/). Πριν την πρώτη υποβολή αίτησης απόσπασης, θα πρέπει να εγγραφούν στο ΟΠΣΥΔ, ώστε να αποκτήσουν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του. Οδηγίες για την εγγραφή και για την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης απόσπασης περιγράφονται στο εγχειρίδιο χρήσης στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση.
            Για την ιστορία, εντελώς πληροφοριακά σας αναφέρω ότι πέρυσι οι συνάδελφοι υπέβαλαν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά τις αιτήσεις απόσπασης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ   από 21-04-2016 μέχρι 12-05-2016.
            Ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω το μικρό χρονικό διάστημα στο οποίο οι συνάδελφοι μας καλούνται να υποβάλλουν την αίτηση απόσπασης φέτος. Το Υπουργείο οφείλει να δώσει τουλάχιστον μια εβδομάδα παράταση ώστε οι συνάδελφοι να μην πιεστούν χρονικά.
Επίσης μην συγχέεται την εγκύκλιο των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ με τις εσωτερικές αποσπάσεις (εντός). Αυτές θα λάβουν χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο.


2. Υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης στη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων
Όπως ήδη σας έχω ενημερώσει σε προηγούμενο ενημερωτικό μου, έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων 5 αιτήσεις συνταξιοδότησης (4 δασκάλων και 1 νηπιαγωγού). Μέχρι και την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, δύνανται οι συνάδελφοί μας να ανακαλέσουν την αρχική τους αίτηση για συνταξιοδότηση. Θα σας ενημερώσω αν έχει προκύψει κάτι μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής. Ωστόσο τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά σε πανελλαδικό επίπεδο. Υποβλήθηκαν μόλις  227 οι αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε. το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου με τους συναδέλφους ακόμα να έχουν το δικαίωμα της ανάκλησης της αίτησης. Πρόκειται για ανησυχητικό στοιχείο που θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στους διορισμούς, στις μεταθέσεις και γενικότερα στο χώρο της εκπαίδευσης.
 
3. Θέματα αρμοδιότητας ΠΥΣΠΕ στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2017
Στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2017 το ΠΥΣΠΕ θα απασχολήσουν τα εξής ζητήματα:
·        Αναγνώριση προϋπηρεσίας εκπαιδευτικού αρμοδιότητας Π.Ε Ιωαννίνων
·        Μετακινήσεις-Τροποποιήσεις τοποθέτησης εκπαιδευτικών αρμοδιότητας Π.Ε Ιωαννίνων

4. Μισθοδοσία μηνός Μαΐου 2017
Στις 12 Μαΐου  (απόγευμα Πέμπτης 11 Μαΐου 2017) θα καταβληθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο της Μισθοδοσίας του μηνός Μαΐου 2017.


5. Κάρτα ελεύθερης εισόδου εκπαιδευτικών στα κρατικά μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, τριετούς διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης.
Ορμώμενος από τα ερωτήματά σας και με δεδομένο ότι κατά το μήνα Μάιο και Ιούνιο πολλά σχολεία προβαίνουν σε ημερήσιες  -και όχι μόνο- σχολικές εκδρομές σας ενημερώνω για την κάρτα ελεύθερης εισόδου στα κρατικά μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους.
Όλοι οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, Γ΄ βάθμιας, Β΄ βάθμιας και Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης (ημεδαποί και αλλοδαποί, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα) δικαιούνται κάρτα ελεύθερης εισόδου στα κρατικά μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους.
Στην περίπτωση των αναπληρωτών και ωρομισθίων, η έκδοση δελτίου ελευθέρας εισόδου είναι δυνατή για το διάστημα που ασκούν το εκπαιδευτικό λειτούργημα. Η κάρτα εκδίδεται από τις κατά τόπους Αρχαιολογικές Εφορίες ή Μουσεία σε όλη την Ελλάδα.
Απαραίτητα δικαιολογητικά:
Α. Εάν η κάρτα εκδίδεται για πρώτη φορά και αφορά μεμονωμένους εκπαιδευτικούς:
-Δύο φωτογραφίες και αίτηση εκπ/κού
-Βεβαίωση από τη Διεύθυνση του σχολείου που να αναφέρει το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτικού, ότι είναι εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ……, το σχολείο που υπηρετεί και αν είναι μόνιμος ή αναπληρωτής.
Β. Εάν η κάρτα επανεκδίδεται και αφορά μεμονωμένους εκπαιδευτικούς:
-Μία φωτογραφία και αίτηση εκπ/κού
-Η παλιά κάρτα
-Βεβαίωση από τη Διεύθυνση του σχολείου που να αναφέρει το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτικού, ότι είναι εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ…, το σχολείο που υπηρετεί και αν είναι μόνιμος ή αναπληρωτής.
Γ. Εάν σε ένα σχολείο είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί για έκδοση κάρτας, εκτός των παραπάνω χρειάζεται και ένα διαβιβαστικό από τη Διεύθυνση του σχολείου, που θα αναφέρει: «Σας διαβιβάζουμε τα δικαιολογητικά των παρακάτω εκπαιδευτικών - τα ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας και τηλέφωνα- και σας παρακαλούμε για την έκδοση…).
Σε ό, τι έχει να κάνει με το νομό Ιωαννίνων, η κάρτα εκδίδεται ή επανεκδίδεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων που βρίσκεται στο πάρκο Λιθαρίτσια, Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Τ.Κ. 45221, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 26510 01089
Φαξ: 26510 01052
Ώρες λειτουργίας 08:30-15:00, ενώ κάθε Δευτέρα παραμένει κλειστό.  

6. Επικύρωση και έλεγχος γνησιότητας τίτλων γλωσσομάθειας Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας
Επειδή πολλά είναι τα ερωτήματά σας σχετικά με την επικύρωση και τον έλεγχο γνησιότητας των τίτλων Γλωσσομάθειας σας αναφέρω ότι όντως η Διεύθυνση  Π.Ε. Ιωαννίνων κάποια στιγμή μέσα στο Μάρτιο ενημέρωσε όλες τις σχολικές μονάδες σχετικά με το προαναφερθέν θέμα. Σημειώστε βέβαια τα εξής:
·        Η ενημέρωση αφορούσε μόνο στο Βρετανικό Συμβούλιο και στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Εν ολίγοις έλεγε ότι όσοι συνάδελφοι επιθυμούσαν να επικυρώσουν τίτλους ξένων γλωσσών ΜΟΝΟ στους παραπάνω φορείς ώστε να προσμετρώνται όταν οι διατάξεις το προβλέπουν, ότι θα έπρεπε να αποστείλουν με courier ή ιδιοχείρως να παραδώσουν το πρωτότυπο με μια αίτηση και μια φωτοτυπία στους άνωθι φορείς. Ωστόσο πολλοί συνάδελφοί μας εκφράζουν την ανησυχία και το φόβο τους σε σχέση με την αποστολή του πρωτότυπου τίτλου.
·        Για τους τίτλους άλλων φορέων ισχύει η πεπατημένη της επικύρωσης και μετάφρασης του πρωτοτύπου σε επικυρωμένο αντίγραφο από έναν δικηγόρο.

7. Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων αναπληρωτών
Εξέπνευσε στις 28 Απριλίου 2017 η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των αναπληρωτών μέσω του ΟΠΣΥΔ. Δυστυχώς κάποιοι συνάδελφοί μας δεν προέβησαν στην υποβολή της αίτησης  ιδιαίτερα όσοι υπηρετούν κυρίως  σε απομακρυσμένες περιοχές αφού δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα σχετικά με  τις ημερομηνίες κατάθεσης των αιτήσεων για την πρόσληψή τους για  το σχολικό έτος 2017 – 2018  καθώς και συνάδελφοι που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία είτε έχουν λόγους υγείας. Το θέμα ανέδειξε ορθώς η ΔΟΕ.

8. Τακτική Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων
Την 1η Ιουνίου 2017 ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει την τακτική γενική συνέλευση από τις 08:15 μέχρι τις 13:15  στην αίθουσα «ΔΩΔΩΝΗ» (δίπλα από τη reception) του ξενοδοχείου Du Lac.
Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων - Μαρούτσειο, Χρ, Κάτσαρη 11 (απέναντι από τη ΔΕΗ) από τις 14:00 έως τις 19:00.
Από τις εκλογές θα αναδειχθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και η Ε.Ε του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων καθώς και οι  αντιπρόσωποι για την 86η Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Ε.  


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Λιόντος Βασίλειος

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

                Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου