Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Capital controls: Τι αλλάζει στο όριο ανάληψης

Η αύξηση των αναλήψεων από το λεγόμενο “νέο χρήμα” αλλά και του ορίου αναλήψεων από τους καταθετικούς λογαριασμούς φαίνεται ότι θα είναι οι επόμενες αλλαγές στα capital controls που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες.

Οι προτάσεις των τραπεζών συμφωνήθηκαν προχθές στην ΕΕΤ και έχουν αποσταλεί στην ΤτΕ προκειμένου να τις αξιολογήσει και να κινηθεί αναλόγως στο πλαίσιο του μη δεσμευτικού οδικού χάρτη που έχει καταρτίσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.
Οι τράπεζες θέλουν να “δελεάσουν” όσους έχουν χρήματα στο εξωτερικό και έτσι προτείνουν να επιτραπεί η ανάληψη μετρητών στο 60% από 30% που ισχύει σήμερα, από ποσά που πιστώνονται σε λογαριασμούς δικαιούχων στις ελληνικές τράπεζες από τράπεζες του εξωτερικού.
Παράλληλα προτείνουν και αύξηση στο εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών στα 450 από 420 σήμερα. Ειδικότερα, προτείνουν να τροποποιηθεί ο περιορισμός που ισχύει σήμερα για αναλήψεις 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες και να επιτραπεί σωρευτική ανάληψη έως 1.800 ευρώ μέσα σε διάστημα ενός ημερολογιακού μήνα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζητείται επίσης να επιτραπεί η ανάληψη μετρητών μέχρι του 10% του πιστωτικού ορίου λογαριασμού που συνδέεται με την "Κάρτα του Αγρότη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου