Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Αποδείξεις: Τι θα γίνει με το αφορολόγητο των συζύγων και ποιες δαπάνες θα υπολογίζονται

- Ποιές αποδείξεις θα εξαιρούνται για το χτίσιμο του αφορολόγητου
- Παζάρια με την τρόικα για να δεχτεί να μπαίνουν στις δαπάνες οι λογαριασμοί κινητών και σταθερών, ασφάλιστρα και διόδια
- Πως θα υπολογίζεται το αφορολόγητο για τα ζευγάρια
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν διευκρινιστικοί εγκύκλιοι για την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος.
Οι πιο σημαντικές είναι εκείνες που αφορούν στις αποδείξεις που συμπεριλαμβάνονται στη δημιουργία του αφορολόγητου, καθώς και τι θα γίνει με τις αποδείξεις των ζευγαριών.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχηματισμό του αφορολόγητου θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι αποδείξεις με εξαίρεση το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα, τις δόσεις δανείων, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (για τους τελευταίους λένε οι πληροφορίες γίνεται μία ύστατη προσπάθεια να δεχτούν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να γίνονται αποδεκτοί και να συμπεριλαμβάνονται στις δαπάνες για το αφορολόγητο), τους λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, τα ασφάλιστρα και τα διόδια.
Ειδικά για τους λογαριασμούς του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος και των τηλεφώνων ο προβληματισμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος, αφού μπορεί να πληρωθούν σε ένα σούπερ μάρκετ με χρέωση της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, χωρίς ωστόσο η απόδειξη της κάρτας να αναφέρει ότι πρόκειται, για πληρωμή του νερού ή του ηλεκτρικού ρεύματος και όχι και αγορά τροφίμων.
Αντίστοιχα, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και για τα εκατοντάδες άλλα μικρά εμπορικά καταστήματα, πολλά από τα οποία έχουν τοποθετήσει τερματικά POS και δέχονται όλες τις συναλλαγές, χωρίς να μπορεί να γίνει διάκριση σε τι αφορά η ηλεκτρονική πληρωμή.
Όσον αφορά στις αποδείξεις των ζευγαριών η λύση που προκρίνεται ως τώρα είναι το ποσό της δαπάνης με πλαστικό χρήμα να κατανέμεται στους δύο συζύγους ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνουν στη φορολογική δήλωση.
Ετσι για παράδειγμα αν ο σύζυγος δηλώνει 16.000 ευρώ και η σύζυγος 8.000 ευρώ, οι δαπάνες που θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν για να έχουν το αφορολόγητο δεν θα υπολογίζονται με βάση το άθροισμα των εισοδημάτων των δύο συζύγων, αλλά ξεχωριστά, ενώ τα ποσά θα κατανέμονται κατά το ένα τρίτο στη σύζυγο και κατά τα δύο τρίτα στο σύζυγο.
Υπάρχει και η πρόταση να προστίθενται τα εισοδήματα για να υπολογιστεί το αφορολόγητο, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απορρίφθηκε με το επιχείρημα ότι το εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για να φορολογηθεί είναι το ατομικό και όχι το οικογενειακό. Αν η πρόταση αυτή γινόταν αποδεκτή, τότε το ζευγάρι θα ήταν υποχρεωμένο να συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις με πλαστικό χρήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου