Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Δισεκατομμύρια τα οφέλη από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές - "Χτύπημα" στη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία

Σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της παραοικονομίας προτείνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών στο εβδομαδιαίο του δελτίο. Υποστηρίζει ότι πρέπει οι συναλλαγές σε ρευστό να περιοριστούν αρχικά στα 250 ευρώ και στη συνέχεια στα 75 ευρώ.

Μάλιστα για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ επιτηδευματιών το ποσό αυτό να είναι μηδενικό ή το περισσότερο 50 ευρώ.
Με την υιοθέτηση πλήρως των ηλεκτρονικών συναλλαγών και σύμφωνα με τα όρια που προαναφέρθηκαν ο ΣΕΒ εκτιμά ότι: «Oι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ορίζοντα διετίας, μπορούν να μειώσουν την έκδοση εικονικών τιμολογίων κατά 60%, να οδηγήσουν σε «άσπρισμα» της παραοικονομίας κατά 10%, να αυξήσουν την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως και να μειώσουν το κόστος των προμηθειών για το Δημόσιο κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων μπορεί να μειωθεί ετησίως κατά 1 έως 1,5 δισ. ευρώ μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης».
Τονίζει επίσης ότι η συγκυρία σήμερα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς η χώρα μας παρά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών βρίσκεται στους ουραγούς της ψηφιακής οικονομίας.
«Η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορεί να διευκολύνει την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να ελαφρυνθεί ο σύννομος πολίτης και, ενδεχομένως, να καταστεί δυνατή η μείωση των φορολογικών συντελεστών ώστε να τονωθεί η αναπτυξιακή διαδικασία στην οικονομία», προσθέτει ο ΣΕΒ. «Οι μόνοι χαμένοι θα είναι όσοι φοροδιαφεύγουν και χρησιμοποιούν τη φοροκλοπή και το λαθρεμπόριο ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να καλύψουν τη χαμηλή παραγωγικότητα της επιχειρηματικής τους δράσης ή και για να θησαυρίζουν στην παρανομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου