Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Το Ρολόι των Ιωαννίνων έβαλε τα γιορτινά του!

roloi plateiaΤα... γιορτινά του φόρεσε το Ρολόι των Ιωαννίνων. Ένα σημείο αναφοράς για την πόλη, έχει φωτιστεί με όμορφα χρώματα και αποτελεί πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη για όσους κάνουν την βόλτα τους στο κέντρο αλλά και για τους επισκέπτες.
Το Ρολόι στέκει εκεί δεκαετίες τώρα... Μετρά τις ώρες... Μετρά τις στιγμές.. Μάρτυρας της ιστορίας των Ιωαννίνων, της καθημερινότητας των ανθρώπων..
Εκεί Έλληνες πατριώτες κρεμάστηκαν στις 15 Φεβρουαρίου του 1913, λίγο πριν την απελευθέρωση..
Εκεί υψώθηκε η γαλανόλευκη από μέλη της ΕΠΟΝ στις 21 Φεβρουαρίου του 1944.
Ο νεοκλασικός πυργίσκος, χτισμένος στην καρδιά των Ιωαννίνων, αποτελεί σημείο συνάντησης κατοίκων κι επισκεπτών τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά και αφετηρία για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη.
Τα Ιωβηλαία του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ στάθηκαν αφορμή για την πρωτίστως χρηστική και ακολούθως διακοσμητική κατασκευή, η οποία ανεγέρθηκε το 1905 στη συμβολή της κεντρικής πλατείας με την οδό Αβέρωφ κατά παραγγελία του γενικού διοικητή Ηπείρου και Αλβανίας Οσμάν πασά.
Η τελειότητα σημαντικών δημόσιων και ιδιωτικών γιαννιώτικων κτηρίων όπως το Καπλάνειο Μέγαρο, η παλιά Ζωσιμαία Σχολή και η Παπαζόγλειος Υφαντική Σχολή ήταν ενδεικτική του ταλέντου του Περικλή Μελίρρυτου, στον οποίο και ανατέθηκε η κατασκευή του Ρολογιού.
Στον διάτρητο πυργίσκο συναντιούνται νεοκλασικά και ανατολίτικα στοιχεία, ενώ μικρές κολόνες από χυτό σίδηρο με πολυγωνικά κιονόκρανα στηρίζουν το θόλο του. Στη βενετσιάνικη καμπάνα, στις κρήνες και στα οθωμανικά σύμβολα των εντοιχισμένων πλακών που περιβάλλουν τον πύργο και από τις τέσσερις πλευρές διαφαίνεται και το πολυπολιτισμικό στοιχείο.
Ωστόσο το Ρολόι, έμελλε να υποστεί σοβαρές ζημιές από λάθος κατά τη διάρκεια παρέλασης του πυροβολικού το 1918, γεγονός που οδήγησε στην αποξήλωση και αναστήλωσή του στη σημερινή του θέση, το 1925.
Το Ρολόι στην ίδια θέση, αναστηλωμένο εκ νέου από την Εφορεία Νεότερων Μνημείων, στέκεται εκεί.. Να μετρά την ώρα, να μετρά στιγμές.... Μάρτυρας της ιστορίας και της καθημερινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου