Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ

Καθώς πρόκειται να προκαλέσουμε μια χημική αντίδραση, είναι απαραίτητο να προφυλαχτούμε, διότι μπορεί να προκαλέσουμε σοβαρά εγκαύματα. Απομάκρίνουμε τα παιδιά, καλύπτουμε τις επιφάνειες και φόράμε φόρμα, χοντρά γάντια από καουτσούκ και προστατευτικά γυαλιά σε όλη τη διαδικασία.
Υλικά για 6 σαπούνια των 100 γρ. περίπου το καθένα
500 γρ. ελαιόλαδο ή μούργα
150 γρ. αποσταγμένο νερό
65 γρ. καυστική σόδα, τη βρίσκουμε σε μαγαζιά με χρώματα
Παρασκευή με τη θερμή μέθοδο
Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να γίνει χλιαρό. Ρίχνουμε σιγά σιγά την καυστική σόδα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά. Όταν το μείγμα αρχίσει να πήζει ελαφρώς, κλείνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να πάρει λίγες ακόμα βράσεις. Στη συνέχεια, το αποσύρουμε, το αφήνουμε να σταθεί λίγη ώρα και το βάζουμε σε καλούπια. Αφού κρυώσει εντελώς, το αποθηκεύουμε σε χώρο μακριά από παιδιά. Το φρέσκο σαπούνι δεν είναι κατάλληλο για χρήση, επειδή διατηρεί ακόμη τον αλκαλικό του χαρακτήρα· χρειάζεται 4-6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση. Τότε θα έχουμε υπόλευκα σαπουνάκια με pH γύρω στο 7
Φυλάμε τα χρησιμοποιημένα σκεύη για μελλοντικές παρασκευές σαπουνιού και δεν τα επαναφέρουμε στην κουζίνα για μαγείρεμα.
*** Το “Πράσινο σαπούνι” γίνεται από ακατέργαστο πυρηνέλαιο ελιάς. Το πυρηνέλαιο φτιάχνεται από σπασμένες ολόκληρες ελιές (σάρκα και κουκούτσι και περιέχει χλωροφύλλη η οποία δίνει το πράσινο χρώμα στο φρέσκο σαπούνι. Το χρώμα αυτό ξεθωριάζει σιγά σιγά καθώς το σαπούνι στεγνώνει και ωριμάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου