Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Δημόσιο: Ενιαίο μισθολόγιο έως τον Οκτώβριο, αξιολόγηση και κινητικότητα

Μεταξύ των προαπαιτουμένων περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός των μη μισθολογικών επιδομάτων (εκτός έδρας κ.λπ.), με εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Αλεξάνδρας Κασσίμη στην Καθημερινή, μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο. Αναλυτικά, η εφαρμογή του θα πρέπει να γίνει χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση και σύμφωνα με τους στόχους που έχουν ήδη τεθεί και με πλήρη εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Ακόμη, το ύψος των μισθών θα πρέπει να συνδεθεί με την ικανότητα, την απόδοση και την υπευθυνότητα των εργαζομένων. Συμφωνήθηκε ότι θα θεσπιστεί ανώτατο όριο στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου και η μείωση του κόστους αυτού σε σχέση με το ΑΕΠ, έως το 2019.
Παράλληλα, στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται οι αλλαγές στην αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, η κινητικότητα, καθώς και η μείωση της γραφειοκρατίας.
Η αποπολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα αναφέρεται μαζί με την πρόσληψη διευθυντών που θα αξιολογούν τις επιδόσεις όλων των εργαζομένων, με στόχο να ολοκληρωθεί η πρόσληψη νέων στελεχών από την 31η Δεκεμβρίου 2015 έως και τον Μάιο του 2016.
Τα κριτήρια επιλογής των στελεχών αυτών θα είναι «αξιοκρατικά και έργο τους θα είναι η αποσύνδεση της τεχνικής εφαρμογής των κανόνων του Δημοσίου από τις πολιτικές αποφάσεις».
Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, αυτή θα στοχεύει στην καλύτερη κατανομή του προσωπικού και στον εξορθολογισμό της διάθεσης των πόρων. Η ελληνική πλευρά συμφώνησε να προωθήσει την αναλυτική περιγραφή εργασίας για την κάθε θέση, όπως και τη σύνδεσή της με ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου θα περιλαμβάνονται και όλες οι τρέχουσες κενές θέσεις εργασίας. Η τελική απόφαση σχετικά με την κινητικότητα των εργαζομένων θα πρέπει να λαμβάνεται από κάθε σχετική υπηρεσία.
Οι Αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να εντοπίζουν «παράνομες προσλήψεις και προσωρινές διαταγές», καθώς και πειθαρχικά παραπτώματα, και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, όπως αναφέρεται στο κείμενο.
Παράλληλα, θα πρέπει η κυβέρνηση να διασφαλίσει τη βελτίωση της πρόσβασης του πολίτη στα κείμενα των νόμων. Οι Αρχές αναλαμβάνουν την εκπόνηση σχετικού προγράμματος, για το οποίο θα λάβουν τεχνική συνδρομή, και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κωδικοποίηση των βασικών νόμων. Θα πρέπει το σχετικό πρόγραμμα να είναι έτοιμο έως τον Μάρτιο του 2016, ώστε να εφαρμοστεί σταδιακά έως τον Ιούνιο του 2018. Προβλέπει τη δημιουργία ιστοσελίδας, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες τόσο όσον αφορά νομοσχέδια όσο και ΦΕΚ, έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2016.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην εφαρμογή μέσω νομοθετικής ρύθμισης του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου