Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Μέτρα με αντάλλαγμα χρήματα – Δεν βλέπει συνολική συμφωνία το ΔΝΤ – Δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος λέει ο Τόμσεν

- Μόνο μερική εκταμίευση χρηματικής βοήθειας με αντάλλαγμα μέτρα θα υπάρξει
- Υπάρχει πρόοδος μόνο στα διαδικαστικά είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου
- Συμφωνία ως τις 19 Μαϊου “βλέπει” η κυβέρνηση
- Συμφωνία σε ΦΠΑ, τα κόκκινα δάνεια, τη φορολογική διοίκηση και τις ιδιωτικοποιήσεις
- Ανοιχτά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό όπου δεν υπάρχει καμία πρόοδος σύμφωνα με το ΔΝΤ

Μόνο προβλήματα είχε να αναφέρει ο Πολ Τόμσεν κατά την ενημέρωση του ΔΝΤ που έγινε πίσω από κλειστές πόρτες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν βλέπει ουσιαστική πρόοδο σε κανένα από τα ζητήματα που απασχολούν τη διαπραγμάτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόοδος υπάρχει μόνο σε ό,τι αφορά σε διαδικαστικά ζητήματα, αλλά και πάλι εξέφρασε τον προβληματισμό του καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν απευθείας επαφή με τους υπουργούς και έτσι δεν γνωρίζουν εάν αυτά που λένε οι υπάλληλοι των υπουργείων αντικατοπτρίζουν και τις πολιτικές αποφάσεις.

Σαφής ήταν η αιχμή του και κατά του Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας πως είναι σημαντικό το ότι ο συντονισμός της διαπραγμάτευσης έχει αναληφθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ως προς το άμεσο μέλλον ο κ. Τόμσεν φαίρεται να είπε πως δεν βλέπει συνολική συμφωνία, παρά τις προβλέψεις Δραγασάκη ότι θα υπάρξει συμφωνία ως τις 19 του μήνα, ενώ ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε χαρακτηριστικά ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ίσως καταλήξουν με την Ελλάδα σε κάποια συμφωνία για μερική χρηματοδότηση έναντι συγκεκριμένων μέτρων.

Το ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα μέτρα φαίνεται από τα σημεία σύγκλισης που ανέφερε το Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Τόμσεν έχουν κλειδώσει η αναθεώρηση του ΦΠΑ, οι αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και τα κόκκινα δάνεια, ενώ παραμένουν τα αγκάθια στα εργατικά και συντάξεις, στη δημοσιονομική πολιτική για το 2015 και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Όπως αναφέρει ο Μ. Ιγνατίου σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να μειώσει τον στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%, χωρίς να αναφέρει τον μαγικό αριθμό. Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, είπε στα μέλη του Δ.Σ., διότι δεν έχω τα στοιχεία που χρειάζομαι από την Αθήνα.

Δεν μας δίνουν στοιχεία, τόνισε. Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι τη Δευτέρα θα συνέλθει το Brussels Group και θα υπάρξει πρόοδος. Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη αλλά έδωσε μία εικόνα αισιοδοξίας χωρίς να την στηρίξει σε στοιχεία, και χωρίς να πεί ότι έχει αλλάξει δραματικά η κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου