Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Πανελλήνιες 2015: Στη μάχη από τη Δευτέρα 101.508 υποψήφιοι - Ποιοι θα δυσκολευτούν περισσότερο

101.508 υποψήφιοι ρίχνονται από τη Δευτέρα στη μάχη των πανελληνίων εξετάσεων με στόχο μία θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.
 

Σε αυτό τον αριθμό υπολογίζονται και όσοι υποψήφιοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο χωρίς νέα εξέταση για το 10% των θέσεων εισακτέων. Το υπουργείο Παιδείας μείωσε κατά περίπου 2.000 τις θέσεις στα ΑΕΙ με αποτέλεσμα να υπάρξει άνοδος στις δημοφιλείς σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα ανεβασμένος αναμένεται ο πήχης στις «καλές» σχολές των κεντρικών Πανεπιστημίων, αφού σε αυτές μειώθηκαν, σε αντίθεση με τις θέσεις στην περιφέρεια και σε κάποια ΤΕΙ που αυξήθηκαν.

Φέτος αναμένεται να είναι δυσκολότερη η “μάχη” για την εισαγωγή σε ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα, στα οποία μειώθηκαν οι θέσεις εισακτέων. Ευνοημένοι αναμένεται να είναι ορισμένοι υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν ως στόχο να εισαχθούν στα υψηλόβαθμα ΤΕΙ, καθώς σε αρκετά από αυτά έχει παρατηρηθεί μία μικρή αύξηση. 

Τουλάχιστον 25.000 υποψήφιοι επέλεξαν πέρυσι στην κορυφή του µηχανογραφικού µόλις 40 τµήµατα των πανεπιστηµίων και ΤΕΙ, µε αποτέλεσµα η πλειοψηφία των αριστούχων να µείνει εκτός σχολής πρώτης προτίµησης.

Είναι ενδεικτικό ότι από τους 24.356 υποψηφίους -αρκετοί εκ των οποίων ήταν αριστούχοι- κατάφερε να εισαχθεί στη σχολή πρώτης προτίµησης µόλις το 22,3%, µε το ποσοστό επιτυχίας να είναι ακόµη µικρότερο στα πανεπιστηµιακά τµήµατα και ελαφρώς µεγαλύτερο στα τεχνολογικά ιδρύµατα. Πιο συγκεκριµένα, τα 20 πανεπιστηµιακά τµήµατα, στα οποία «χτύπησε κόκκινο» ο ανταγωνισµός, επιλέχθηκαν στην κορυφή του µηχανογραφικού από 19.661 υποψηφίους, όταν οι διαθέσιµες θέσεις εισακτέων για την κατηγορία του 90% έφτασαν πέρυσι τις 3.803. Το ποσοστό επιτυχίας µεσοσταθµικά στα 20 δηµοφιλέστερα τµήµατα ανήλθε σε 19,3%, ενώ υπήρξαν και τµήµατα µε ακόµη χαµηλότερο, έως και το 5,2%.

Αναφορικά µε τα τεχνολογικά ιδρύµατα, τα 20 πιο περιζήτητα τµήµατα επιλέχθηκαν ως πρώτη προτίµηση από 4.695 υποψηφίους, µε τις διαθέσιµες θέσεις να φτάνουν τις 1.645 (ποσοστό επιτυχίας 35%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου