Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Τι φταίει για τον πονόδοντο; Όλα τα αίτια

Ο πόνος που προκαλείται γύρω και μέσα στα δόντια τις περισσότερες φορές οφείλεται στη φθορά των δοντιών. Ο πονόδοντος μπορεί να είναι ιδιαίτερα βασανιστικός και σε ορισμένες περιπτώσεις αν η βλάβη δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως να προστατεύσετε τα δόντια σας. 
 
Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
 
Ο πονόδοντος συνήθως αρχίζει ξαφνικά και μπορεί να έχει ήπια ένταση έως πολύ σοβαρή μέχρι σε σημείο να γίνεται ανυπόφορη και συχνά χειροτερεύει τη νύχτα. Η περιοχή του μάγουλου κοντά στο μολυσμένο δόντι μπορεί επίσης να είναι ερεθισμένη και επώδυνη στην αφή. Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής ή να έρχεται και να φεύγει. Τα φαγητά και τα υγρά μπορεί να τον επειδεινώσουν, ειδικά αν είναι πολύ ζεστά ή πολύ κρύα.
 
Αν ο πονόδοντος διαρκεί περισσότερο από μία ή δύο ημέρες, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατόν, γιατί αν δεν  αντιμετωπίσετε την αιτία ο πόνος θα χειροτερεύει και μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα. 
Τα παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και να αισθανθείτε λίγο καλύτερα μέχρι το ραντεβού με τον οδοντίατρο. 
 
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον πονόδοντο και άλλα προβλήματα των δοντιών είναι να κρατήσετε τα δόντια και τα ούλα όσο το δυνατόν πιο υγιή. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει:
Να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και μην παραλείπετε το βούρτσισμα των ούλων και της γλώσσας. 
Να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ανάμεσα από τα δόντια και εάν είναι απαραίτητο χρησιμοποιήστε και ένα στοματικό διάλυμα
Να περιορίσετε  την πρόσληψη των γλυκών  και άλλων ζαχαρούχων προιόντων 
Να διακόψετε το κάπνισμα 
Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας μία φορά το χρόνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου