Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Οδηγίες από την αστυνομία για το νέο ιό στο Facebook!

Οδηγίες προστασίας απέναντι στο ιό που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο Facebook εξέδωσε την Τρίτη η αστυνομία.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μολυσμένοι λογαριασμοί στο Facebook αποστέλλουν σε χρήστες μήνυμα το οποίο περιέχει κακόβουλο επισυναπτόμενο αρχείο με διαφορετικές ονομασίες κάθε φορά, συχνά πάντως το όνομα είναι «WatchThis!!!.vbs».
Μόλις το αρχείο εκτελεστεί ο ιός εγκαθίσταται στο σύστημα και αποκτά τη δυνατότητα να εκτελέσει διάφορες παράνομες ενέργειες εν αγνοία του χρήστη, όπως προβολή διαφημίσεων, υποκλοπή κωδικών και εκτέλεση κακόβουλων άλλων προγραμμάτων. Επίσης, ο ιός χρησιμοποιεί τον λογαριασμό του χρήστη στο Facebook προκειμένου να διαδοθεί με τη μορφή μηνύματος σε άλλους χρήστες του κοινωνικού δικτύου.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι χρήστες που εκτελέσει το επισυναπτόμενο αρχείο θα πρέπει: 
  1. Να ανανεώσουν το πρόγραμμα αντιικής προστασίας (antivirus) που διαθέτουν και να εκτελέσουν πλήρη σάρωση του συστήματος (full scan)
  2. Σε περίπτωση που η σάρωση δεν εντοπίσει ή αφαιρέσει το κακόβουλο λογισμικό, να εγκαταστήσουν κάποιο άλλο πρόγραμμα αντιικής προστασίας.
  3. Να εγκαταστήσουν και να εκτελέσουν ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εντοπισμού/αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού (antimalware)
  4. Για πλήρη και οριστική αφαίρεση του ιού από τον υπολογιστή πρέπει να αποθηκεύσουν τα αρχεία τους σε ασφαλές μέσο (εξωτερικό σκληρό δίσκο ή άλλο) και να επανεγκαταστήσουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή
  5. Να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης (passwords) σε όλους τους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, e-banking κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου