Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Η «Κιβωτός του Κόσμου» στην Πωγωνιανή

Στην Πωγωνιανή, ένα χωριό 60 μόνιμων κατοίκων στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, λειτουργεί τους τελευταίους μήνες παράρτημα της «Κιβωτού του Κόσμου».
Αυτή την περίοδο η «Κιβωτός του Κόσμου» Πωγωνιανής φιλοξενεί σε ανακαινισμένο κτιριακό συγκρότημα πάνω από 30 παιδιά, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» εκτός από αυτό καθ’ αυτό το φιλανθρωπικό έργο της έχει δώσει ζωή στην ακριτική περιοχή.

Η κοινωνική λειτουργός της «Κιβωτού του Κόσμου» Πωγωνιανής Άντυ Θεοδωρακοπούλου αναφέρει για την συγκινητική προσπάθεια στις εσχατιές της Ελλάδας:

«Σε αυτό το ιδιαίτερα ευάλωτο σημείο της Ελλάδος, ήρθαμε και εγκατασταθήκαμε για να δημιουργήσουμε το πρώτο παράρτημα της «Κιβωτού» στην επαρχία.

Το όραμά μας διπλό: αφενός να δημιουργήσουμε μια καινούρια οικογένεια για όλα τα παιδιά της Ηπείρου, που αναζητούν την αγάπη και την ασφάλεια, αφετέρου να δώσουμε πνοή και ανάπτυξη σε έναν τόπο που δυστυχώς ερημώνει και που το ελληνικό στοιχείο κοντεύει να εκλείψει.

Το Σπίτι μας αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 31 παιδιά, αγόρια και κορίτσια, όλων των ηλικιών. Ο αριθμός μας όμως ολοένα και μεγαλώνει.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υποδεχθούμε νέα μέλη στην οικογένειά μας αφού το Σπίτι μας είναι σε θέση να φιλοξενήσει 120 παιδιά!

Παιδιά που δυστυχώς είδαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής από την τρυφερή τους ηλικία, αλλά και που εξοπλίστηκαν με θάρρος, δύναμη και κουράγιο για να αφήσουν πίσω τους κάθε τι στενάχωρο και να κάνουν μία νέα αρχή σε ασφαλές περιβάλλον.

Αυτό προσπαθούμε όλοι να προσφέρουμε στα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου», εδώ στην Πωγωνιανή.

Μακριά από το θόρυβο της πόλης και το καυσαέριο, μέσα στη φύση και τον καθαρό αέρα, έχουμε ενωθεί όλοι σαν μια γροθιά και στεκόμαστε ο ένας στις δυσκολίες του άλλου, αλλά και στις χαρές του.

Με τη μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων που μας προσφέρει απλόχερα η εξοχή, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής γεμάτο υγεία και ξεγνοιασιά.

Οι μέρες μας κυλάνε χωρίς να το καταλάβουμε … γεμάτες με παιχνίδι στους αγρούς και τα γήπεδα, ποδήλατο, ποδόσφαιρο, ψάρεμα στο ποτάμι, εξερευνήσεις στα δάση, ιππασία, περίπατους στη φύση, βόλτες στην πόλη των Ιωαννίνων και της Κόνιτσας και πολλά άλλα.

Όμως το παιχνίδι και η ξεγνοιασιά δεν πάνε πουθενά χωρίς την αγαπημένη τους φίλη, την εκπαίδευση.

Τα μεγάλα μας παιδιά μετεγγράφηκαν στο Γυμνάσιο της Πωγωνιανής, το οποίο ενισχύθηκε σημαντικά, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του το Δημοτικό σχολείο του χωριού, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μικρότερων παιδιών μας!

Το Δημοτικό σχολείο του χωριού ήταν κλειστό τα τελευταία χρόνια, καθώς ο αριθμός των παιδιών του χωριού δεν δικαιολογούσε τη λειτουργία του.

Παράλληλα, δημιουργήσαμε ξεχωριστές δραστηριότητες για τα παιδιά, ώστε το σχολείο τους να πάρει γεωργική μορφή.

Τα παιδιά μας τώρα ασχολούνται με την καλλιέργεια των κήπων τους και αναλαμβάνουν τη φροντίδα του κοπαδιού μας, που αποτελείται από μικρά κατσικάκια και αρνάκια.

Έχοντας το κάθε παιδί τον προσωπικό του κήπο για να καλλιεργήσει και να φροντίσει, υπό την καθοδήγηση γεωπόνου, μαθαίνει να αγαπάει τη γη, να σέβεται τη φύση, να είναι υπεύθυνο απέναντι σε αυτό που έχει αναλάβει και να διοχετεύει θετικά την ενέργειά του σε κάτι αγνό και δημιουργικό.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν χειρίζεται κρατικά χρήματα και όλα τα έσοδά μας προέρχονται από την αγάπη του κόσμου που αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προσπαθειών μας και στέκεται αρωγός δίπλα μας.

Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να ανακαινίσουμε το Σπίτι των παιδιών μας, μια τεράστια εγκατάσταση που αγγίζει τα 8.500 τετραγωνικά μέτρα.

Ένα κτιριακό συγκρότημα που δυστυχώς το παραλάβαμε σε άσχημη κατάσταση, με πολλά προβλήματα, αλλά με αγάπη και ζήλο καταφέραμε να του δώσουμε τη μορφή που αρμόζει σε ένα Σπίτι παιδιών που αναζητούν προστασία.

Και οι εργασίες μας φυσικά συνεχίζονται ακόμα!

Γι’ αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλον τον κόσμο που με τον οβολό του ενισχύει τις δράσεις της «Κιβωτού του Κόσμου» και να τον παρακινήσουμε να συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα μας για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το Σπίτι και το Γεωργικό Σχολείο των παιδιών».

Σύσκεψη για προβλήματα

Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του π. Αντωνίου Παπανικολάου, ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Περιφέρεια Ηπείρου, με αντικείμενο την εξεύρεση λύσεων για ζητήματα που αντιμετωπίζει το παράρτημά της στην Πωγωνιανή.

Τα ζητήματα που τέθηκαν είναι οι κτιριακές υποδομές, η παραχώρηση έκτασης για τις ανάγκες του Γεωργικού Σχολείου που οργανώνει η «Κιβωτός» και η ενίσχυση με διδακτικό προσωπικό των σχολείων τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, όταν και προβλέπεται αύξηση των μαθητών που θα φιλοξενούνται.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου θα εξετασθεί η δυνατότητα ανάληψης, μέσω προγραμματικής σύμβασης, του έργου ανακαίνισης - συντήρησης των υπόλοιπων κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου της Πωγωνιανής και η διάθεση, προς χρήση, δημόσιας έκτασης για την ανάπτυξη των αγροτικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά της «Κιβωτού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου