Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Απόλυση χωρίς προειδοποίηση: Ποιά είναι η αποζημίωση

Φθηνότερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και περαιτέρω μείωση των κατώτατων μισθών, αλλά και ελαστικό ωράριο με συλλογική σύμβαση και όχι με ατομική συμφωνία προβλέπει η τελική συμφωνία του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα, που επέδωσε χθες, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.
 
Εκτός από τις περικοπές και τις ανατροπές που έγιναν μέχρι τώρα στους κατώτατους μισθούς, αλλά και εν γένει στην αγορά εργασίας, η νέα μεγάλη απώλεια είναι το κούρεμα στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης αλλά και η μείωση του χρόνου προειδοποίησης της απόλυσης. Οριστικά χάνεται, όπως αναμενόταν, το επίδομα γάμου από τον κατώτατο μισθό, ενώ στο πεδίο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ακόμη και αν καταλήξουν σε συμφωνία οι κοινωνικοί εταίροι (π.χ. για ένα επιπλέον ποσό ως επίδομα), δεν θα είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.
Το σχέδιο συμφωνίας που έδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Βρούτσης προβλέπει τα εξής:
 
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΛΥΣΗΣ: Το πρόβλημα που υπήρχε στην έξτρα αποζημίωση πάνω από τους 12 μισθούς, δηλαδή για εργαζομένους πάνω από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη, λύθηκε για τους ήδη απασχολουμένους. Το υπουργείο Εργασίας υπαναχώρησε και πρότεινε όριο τουλάχιστον έως 1.800 ευρώ (από τα 2.000 ευρώ που ήταν η αρχική του πρόταση) με κάλυψη όμως όλων των ετών υπηρεσίας έως και τα 28. Σημειώνεται πως αρχικά η τρόικα είχε προτείνει για τα έτη μετά τα 16 χρόνια δουλειάς να δίνεται ένα επιπλέον ποσό που θα έφθανε έως και τα 3.516 ευρώ (δηλαδή έξι κατώτατοι μισθοί). Συμφωνία υπήρξε και για τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης της απόλυσης στους 3 μήνες κατ' ανώτατο όριο, από τους 6 σήμερα (διευκολύνοντας την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης) ενώ για τις απροειδοποίητες αποζημιώσεις λόγω απόλυσης τίθεται όριο τα 12 μηνιάτικα για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
 
ΤΡΙΕΤΙΕΣ: Καταργείται το επίδομα γάμου στα κατώτατα όρια ύψους 10% (σ.σ.: έτσι κι αλλιώς το επίδομα έχει καταργηθεί και για τους κλαδικούς μισθούς μετά τη λήξη της μετενέργειας) ενώ συμφωνία έχει επέλθει στο θέμα της μη κατάργησης των τριετιών που έχει θέσει επιτακτικά η τρόικα, ζητώντας να αφαιρεθούν από τον βασικό μισθό οι προσαυξήσεις που προβλέπονται με τη συμπλήρωση τριών ετών συνεχούς εργασίας. Ετσι τελικά διατηρούνται παγωμένες τις τριετίες, όπως είναι σήμερα.
 
ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Για την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων γίνεται αποδεκτό από την τρόικα υποχρεωτικά να υπάρχει συλλογική σύμβαση, κλαδική ή επιχειρησιακή, ή συμφωνία με ένωση προσώπων στις μικρές επιχειρήσεις, όπου δεν μπορεί να συσταθεί σωματείο. Σημειώνεται πως η αρχική πρόταση της τρόικας προέβλεπε πως το ωράριο εργασίας θα μπορεί να ρυθμίζεται με ατομικές συμβάσεις, ωστόσο υπήρξε διαφωνία από την ελληνική πλευρά.
 
ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: Η κυβέρνηση θα πρέπει να καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για να προσαρμόσει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα. Με βάση το νέο πλαίσιο, ο βασικός κατώτατος μισθός και το επίδομα γάμου - που καθορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση - θα αντικατασταθούν από έναν ελάχιστο μισθό που θα νομοθετηθεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό το σύστημα, που θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Μάρτιο του 2013, θα περιλαμβάνει έναν ενιαίο ελάχιστο μισθό ως νομικά δεσμευτικό κατώτατο μισθολογικό όριο. Σημειώνεται ότι με τα ισχύοντα υπάρχει θέμα κατάργησης της υποχρεωτικότητας εφαρμογής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), δηλαδή η Εθνική Σύμβαση να αφορά τα μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που την υπογράφουν. Στόχος της τρόικας με τη σχεδιαζόμενη εφαρμογή του νέου συστήματος καθορισμού του κατώτατου μισθού είναι να διευρυνθεί ο κύκλος των εργοδοτικών οργανώσεων που θα υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ.
 
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου