Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΥΦ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩN: 17 εκ. για το πετρέλαιο των σχολείων

«Καλέσαμε και την Ένωση των Δήμων να μας κάνει την εκτίμησή της, έκανε την εκτίμηση για ένα ποσό περίπου δέκα πέντε εκατομμυρίων που θα χρειαστεί σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αυτό το ποσό το κοινοποιήσαμε και στο Υπουργείο Οικονομικών -στο Γενικό Λογιστήριο του
Κράτους, δηλαδή- αλλά ενημερώσαμε και το Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να ληφθούν όλα τα μέτρα προκειμένου αυτό το πρόσθετο ποσό να εξασφαλιστεί και να δοθεί στους δήμους για το πρόσθετο κόστος που θα επιβαρυνθούν».
Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Αττικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κ. Γεωργίου Πάντζα, σχετικά με την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κατέθεσα την ερώτηση αυτή με θέμα την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης όχι γιατί σήμερα το θέμα είναι επίκαιρο, αλλά γιατί ενόψει του χειμώνα, όταν θα «σκάσει» το πρόβλημα, θα είναι πολύ αργά να αντιμετωπιστεί.
Θα είναι πολύ αργά, κύριε Υπουργέ, γιατί η χρόνια αντίδραση της συγκυβέρνησής σας στα διάφορα κοινωνικά ζητήματα, είναι μηδενική.
Δεν σας κρύβω, όμως, ότι ελπίζω –και μαζί με εμένα όλη η εκπαιδευτική κοινότητα και οι μαθητές μας- πως στο μεγάλο αυτό ζήτημα η αντίδρασή σας θα αποτελέσει εξαίρεση. Εξαίρεση όμοια με αυτή που επιδεικνύετε κάθε τρεις μήνες, όταν εκπληρώνετε με υπέρμετρο ζήλο τα διάφορα παρανοϊκά αιτήματα της τρόικα και των δανειστών μας, αιτήματα που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να καταδικάζουν σε βέβαιο θάνατο την ελληνική κοινωνία.
Συγκεκριμένα, κύριε Υφυπουργέ –θα ήθελα, βέβαια, να ήταν και ο κύριος Υπουργός, ο κ. Στουρνάρας, εδώ- η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι συνεχιζόμενες περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων και η μειωμένη απόδοση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές, έχει ως αποτέλεσμα να στερούνται τα σχολεία μας τους αναγκαίους πόρους, προκειμένου να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες.
Με τις πολιτικές σας έχετε πετύχει να καταδικάσετε το μέλλον της χώρας που στηρίζεται στη νέα γενιά, στους μαθητές και στις μαθήτριες, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Αντί, λοιπόν, να επιλύετε προβλήματα, έρχεστε και προσθέτετε ακόμα ένα, όπως αυτό που αφορά στην αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 50%, πάντα, φυσικά, σε συμμόρφωση με τις επιταγές των τοκογλύφων δανειστών μας.
Έρχεστε, δηλαδή, στα ίσα και υποχρεώνετε τα σχολεία ή να λειτουργήσουν χωρίς θέρμανση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές και τους δασκάλους ενόψει του χειμώνα, ή να δαπανήσουν όλη σχεδόν την κρατική τους επιχορήγηση στην αγορά πετρελαίου σε βάρος των υπολοίπων λειτουργικών αναγκών τους.
Σας ερωτώ, λοιπόν: Θα εξαιρέσετε τις σχολικές επιτροπές από τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και από το ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και στις ΔΕΚΟ; Διότι εκτός του πετρελαίου, πολλά σχολεία χρησιμοποιούν και φυσικό αέριο, όπως, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη.
Θα εξασφαλίσετε, με άλλα λόγια, κύριε Υπουργέ, ότι θα έχουν θέρμανση οι μαθητές μας και οι δάσκαλοι σε όλα τα σχολεία, χωρίς να επηρεαστούν οι δαπάνες των υπολοίπων λειτουργικών αναγκών τους;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Θα απαντήσω στο ερώτημα για το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο ήταν και στο γραπτό κείμενο. Γι' αυτό, άλλωστε, εγώ έχω προετοιμαστεί.
Θα σας απαντήσω ότι επειδή είμαι πρακτικός άνθρωπος...
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Όχι για το ΦΠΑ δηλαδή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Στο φυσικό αέριο. Αυτό εννοείτε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Το πετρέλαιο θέρμανσης με το φυσικό αέριο νομίζω ότι έχει κάποια διαφορά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Έχει για τη Θεσσαλονίκη όπου τα σχολεία λειτουργούν με φυσικό αέριο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Παρακαλώ, μη διακόπτετε.
Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Συνεπώς, για το πετρέλαιο θέρμανσης σας λέω –επειδή είμαι πρακτικός άνθρωπος- ότι συζητήσαμε το θέμα και με τους συνεργάτες μου στην Επιτροπή και διαπιστώσαμε ότι όντως υπάρχει ένα ζήτημα με τα σχολεία τα οποία θερμαίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης.
Καλέσαμε και την Ένωση των Δήμων να μας κάνει την εκτίμησή της, έκανε την εκτίμηση για ένα ποσό περίπου δέκα πέντε εκατομμυρίων που θα χρειαστεί σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αυτό το ποσό το κοινοποιήσαμε και στο Υπουργείο Οικονομικών -στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δηλαδή- αλλά ενημερώσαμε και το Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να ληφθούν όλα τα μέτρα προκειμένου αυτό το πρόσθετο ποσό να εξασφαλιστεί και να δοθεί στους δήμους για το πρόσθετο κόστος που θα επιβαρυνθούν.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ο κ. Πάντζας έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η απάντησή σας μπορεί να έχει ένα περίπου θετικό περιεχόμενο για τους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, αλλά τα λεγόμενά σας θα πρέπει να γίνουν και πράξη, κάτι για το οποίο μέχρι τώρα δεν μας έχετε πείσει και προεκλογικά και σήμερα. Αντίθετα, μας έχετε πείσει για την ασυνέπεια των λόγων σας.
Σας υπενθυμίζω ότι προεκλογικά όλες οι εξαγγελίες με τις οποίες υφαρπάξατε την ψήφο του ελληνικού λαού πήγαν περίπατο.
Σας υπενθυμίζω, επίσης, ότι σε αυτήν την Αίθουσα, στις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησής σας ακούστηκαν εξαγγελίες, οι οποίες σύντομα μπήκαν στο συρτάρι κι αυτές κατ' εντολή της τρόικας.
Ελπίζω να μην ακολουθήσετε και σε αυτό το θέμα την ίδια τακτική, διότι πάνω απ' όλα και πάνω απ' όλα είμαστε πολιτικοί και γονείς και όλα τα παιδιά της Ελλάδας είναι παιδιά μας και οφείλουμε να τα αγκαλιάσουμε και να τα μορφώσουμε κι όχι να τα βλέπουμε καθημερινά να λιποθυμούν από την πείνα και να έχουν ψυχολογικά προβλήματα από το κλίμα που επικρατεί μέσα στα σπίτια τους λόγω των οικονομικών προβλημάτων των γονιών τους.
Πρέπει να μπει ένα τέλος στη μνημονιακή λαίλαπα την οποία ψηφίσατε και στην οποία είστε ο κύριος μοχλός εφαρμογής της. Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας και γενικότερα η υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
Δεν μπορείτε, κύριε Υπουργέ, να αποστραγγίζετε οικονομικά τη δημόσια παιδεία και να παρασύρετε στο κενό τα όνειρα κάθε μαθητή και μαθήτριας. Αυτό αποτελεί υπέρμετρη ντροπή και προσβολή στα δημοκρατικά μας ιδεώδη.
Οι μνημονιακές σας πολιτικές έχουν καταδικάσει ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα στην παρακμή. Άρα, λοιπόν, περιμένουμε η εξαγγελία σας αυτή να μετουσιωθεί σε πράξη. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα να έρθει ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα εξαιρεί τις σχολικές επιτροπές από τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Επιπλέον, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω εσάς αλλά και την Κυβέρνησή σας και κυρίως τον κ. Στουρνάρα: Ειλικρινά, το βράδυ μπορείτε και κοιμάστε καλά; Αυτό το ανάθεμα του ελληνικού λαού πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε; Η συνείδησή σας δεν αντιδρά; Δεν είστε άνθρωποι; Δεν πονάτε αυτούς τους συνανθρώπους σας; Εκτός αν είστε ρομπότ και σας βάζουν μια κασέτα από την τρόικα του εξωτερικά και λειτουργείτε χάριν αυτής της κασέτας.
Και μη μου πείτε ότι όλα αυτά –αυτό το γνωστό, το οποίο επαναλαμβάνετε συχνά- τα κάνετε για τη σωτηρία της πατρίδας. Τη σωτηρία της πατρίδας έπρεπε να την είχατε σκεφθεί πολύ νωρίτερα, όταν με τη διακυβέρνηση τη δική σας και του ΠΑΣΟΚ καταστρέψατε αυτήν τη χώρα, κοινωνικά, ηθικά, περιβαλλοντικά, πατριωτικά, την καταχρεώσατε και τη στείλατε στον πάτο. Δημιουργήσατε δεκάδες σφάλματα, ένθεν κι ένθεν και οικονομικά σκάνδαλα, για τα οποία κανένας δεν πήγε φυλακή και κανένας δεν επέστρεψε τα κλεμμένα. Μην ισχυρίζεστε, λοιπόν, ότι όλα αυτά τα κάνετε για τη σωτηρία της πατρίδας. Όχι!
Παλιά έλεγαν ότι όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών ήταν οι τσάροι της οικονομίας. Φροντίστε επί των ημερών σας αντί για τσάροι να μη γίνετε Ρασπούτιν.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Υπουργός για να απαντήσει για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο: Είναι πολύ επικίνδυνος ο διαχωρισμός σε Έλληνες που κοιμούνται τα βράδια κι έχουν ήσυχη τη συνείδηση και σε αυτούς που δεν κοιμούνται τα βράδια. Αυτό παραπέμπει σε συνειρμούς άλλων εποχών. Προσέξτε το αυτό, διότι δημιουργούμε έτσι ένα διχαστικό πνεύμα στον ελληνικό λαό, για το ποιος είναι ο σωστός και ποιος είναι ο λάθος πολίτης, ποιος είναι ο πατριώτης και ποιος είναι ο μη πατριώτης. Αυτό πρέπει να το προσέξετε πάρα πολύ καλά όταν κάνετε τέτοιες αναφορές.
Όσον αφορά το τι υποσχεθήκαμε στις προγραμματικές δηλώσεις, μπορείτε να διαβάσετε τι υποσχέθηκα για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα γίνουν πράξη, και η αναμόρφωση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η φορολογία εισοδήματος και το ποινολόγιο και το περιουσιολόγιο και όλα αυτά τα οποία είναι σε εξέλιξη. Ακόμη και στο πρόβλημα της φορολογίας εισοδήματος με τις δόσεις δώσαμε μία λύση μέσα στο καλοκαίρι.
Θα ήθελα να σας πω ότι το να αλλάξουμε τη φορολογική μας νομοθεσία και να προχωρήσουμε σε μία μεταρρύθμιση, το να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα κατά των φοροφυγάδων, το να βρούμε ποιος στέλνει εμβάσματα και δεν έχει κάνει τις σωστές δηλώσεις ή έχει κάνει ανακριβείς δηλώσεις, το να ανακουφίσουμε όλους τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς με το να πάρουμε τα χρήματα από αυτούς που δεν δηλώνουν, δεν νομίζω ότι είναι μνημονιακή λαίλαπα, ούτε μνημονιακή επιταγή, αλλά είναι επιταγή που επιβάλλεται από την πατρίδα μας, γιατί επιτέλους κάποια μέρα θα πρέπει να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να πληρώσουν φόρους εκείνοι που πρέπει να πληρώνουν τόσα χρόνια και δεν πληρώνουν, για να ανακουφιστούν και οι ευπαθείς ομάδες, αυτές οι οποίες για τόσα χρόνια έχουν γίνει το υποζύγιο.
Εγώ τουλάχιστον αυτό θα προσπαθήσω να κάνω κι ελπίζω, με τη βοήθεια και κατανόηση όλων των πλευρών σε αυτήν την Αίθουσα, να το πετύχω.
Ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Κύριε Υπουργέ, τόσα χρόνια η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Να μην γράφεται τίποτα στα Πρακτικά.
Είστε εκτός Κανονισμού, κύριε Πάντζα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Κύριε Πρόεδρε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου