Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Εφορία: Κόβει κεφάλια για τεκμήρια - αποδείξεις

Ρημάζει στα πρόστιμα η Εφορία τους πολίτες, ακόμα και όσους δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας, χρησιμοποιώντας ένα απίστευτο κόλπο με τα τεκμήρια και τις αποδείξεις!

Ο φορολογούμενος δηλώνει χαμηλό εισόδημα (είτε γιατί έχασε τη δουλειά του είτε γιατί μειώθηκε ο μισθός ή σύνταξή του κ.λπ.), η Εφορία όμως χρησιμοποιεί τα τεκμήρια (που έχουν αυξηθεί 30%-70%) για το σπίτι ή το αυτοκίνητό του, προσδιορίζει έτσι ένα αυξημένο τεκμαρτό εισόδημα και υπολογίζει τον φόρο πάνω σε αυτό. Και εδώ έρχονται οι αποδείξεις: Βάσει του νόμου ο φορολογούμενος πρέπει να υποβάλει αποδείξεις για δαπάνες που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματος που δηλώνει. Η Εφορία όμως αγνοεί το δηλωθέν -χαμηλό- εισόδημα και «βλέπει» (όπου μπορεί) το τεκμαρτό εισόδημα, που είναι σημαντικά υψηλότερο. Αρα οι αποδείξεις που υποβλήθηκαν δεν φτάνουν για να καλύψουν το τεκμαρτό εισόδημα!

Και έτσι η Εφορία κόβει πρόστιμο 10% πάνω στο ποσό των αποδείξεων που υπολείπεται. Τα πρόστιμα θα φτάσουν στους φορολογουμένους μαζί με τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ένα απλό παράδειγμα που δείχνει πώς στήνεται η παγίδα.

Το δηλωθέν εισόδημα του φορολογουμένου μπορεί να είναι χαμηλότερο του τεκμαρτού, π.χ. μπορεί το εισόδημα που δηλώνεται να είναι μόλις 2.000 ευρώ, αλλά το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα νέα τεκμήρια να είναι 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, ο φορολογούμενος μπορεί να νομίζει ότι, για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο του εισοδήματος των 2.000 ευρώ, αρκούν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος, δηλαδή 500 ευρώ, και να έχει υποβάλει ακριβώς τόσες. Η Εφορία όμως, με όπλο τα τεκμήρια, του «βρήκε» εισόδημα 6.000 ευρώ και περιμένει να δει αποδείξεις ύψους 1.500 ευρώ! Αρα, για τα 1.000 ευρώ των αποδείξεων που υπολείπονται θα του ρίξει πρόστιμο 10%, δηλαδή 100 ευρώ.

Και τα βάσανα του φορολογουμένου δεν σταματούν εκεί! Επειδή το τεκμαρτό εισόδημα των 6.000 ευρώ υπερβαίνει το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ο ίδιος φορολογούμενος θα πληρώσει και φόρο 10% επί των επιπλέον 1.000 ευρώ του εισοδήματος, δηλαδή άλλα 100 ευρώ! Συνολικά, λοιπόν, θα πληρώσει φόρο 200 ευρώ, παρά το γεγονός ότι το πραγματικό εισόδημά του είναι κάτω από το όριο της φτώχειας!

Με τον τρόπο αυτόν, δηλαδή το χαμηλότερο αφορολόγητο, τα αυξημένα τεκμήρια και τις αποδείξεις, παγιδεύονται και υψηλότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται ανάλογα οι φόροι και τα πρόστιμα.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μεσώ του taxisnet 39.939 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Από τα στοιχεία της Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκύπτουν τα εξής:

-Τα 24.100 σημειώματα είναι χρεωστικά και αναγράφουν συνολικό ποσό φόρου προς πληρωμή ύψους 32.000.000 ευρώ. Στο καθένα από τα σημειώματα αυτά αντιστοιχεί κατά μέσο όρο φόρος προς πληρωμή ύψους 1.327,80 ευρώ!
-Mόλις 4.400 εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά και αναγράφουν συνολικό ποσό επιστρεπτέου φόρου ύψους 3.500.000 ευρώ
-τα υπόλοιπα 10.439 είναι μηδενικά.

Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν εκκαθαριστεί, μέσω του taxinet, περίπου 200.000 φορολογικές δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα που προβλέπουν πληρωμή φόρου θα καταφθάσουν στις αρχές Ιουνίου στους φορολογουμένους, που θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα πληρώσουν ολόκληρο το ποσό η θα επιλέξουν την καταβολή με δόσεις.


Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου