Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Με νέο σύστημα οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

Ηλεκτρονικό μάτι στις μεταθέσεις

Στοχευμένες μεταθέσεις, που θα συνδέονται αποκλειστικά με τα πραγματικά κενά που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες προωθεί το υπουργείο Παιδείας, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει «μαχαίρι» στις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια μοριοδότησης για τις μεταθέσεις δεν θα αλλάξουν, ενώ οι αποσπάσεις θα ελαχιστοποιηθούν
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια μοριοδότησης για τις μεταθέσεις δεν θα αλλάξουν, ενώ οι αποσπάσεις θα ελαχιστοποιηθούν
Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η πλήρης καταγραφή των αναγκών ανά ειδικότητα σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα εκδοθεί η εγκύκλιος για τις μεταθέσεις, όπου εξειδικεύονται τα κριτήρια και η μοριοδότηση για τις μετακινήσεις δασκάλων και καθηγητών.
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να υπάρξει εξορθολογισμός στην κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού ώστε να πάψει πλέον το φαινόμενο των προηγούμενων ετών όπου διορίζονταν εκπαιδευτικοί σε περιοχές που δεν υπήρχαν καταγεγραμμένες ανάγκες, με αποτέλεσμα σε έναν νομό να περισσεύουν και στον διπλανό νομό να υπάρχουν κενά στην ίδια ειδικότητα...
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο υπήρχε μια μετακίνηση (αποσπάσεις, μεταθέσεις) που αφορούσε το 25% του εκπαιδευτικού πληθυσμού πράγμα που σήμαινε σπατάλη πόρων. Επίσης το γενικότερο στρεβλό σύστημα προσλήψεων και μετακινήσεων του προσωπικού το οποίο έλυνε προβλήματα σε κάποιες περιοχές και δημιουργούσε σοβαρές ανάγκες σε άλλες οδηγούσε στην εύκολη λύση της πρόσληψης αναπληρωτών, η οποία επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με 200.000 ευρώ τον χρόνο.
Καταλυτικό ρόλο στην ορθή αξιοποίηση του προσωπικού θα παίξει το σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής. Με το σύστημα αυτό φαίνονται σε πραγματικό χρόνο όλα τα αριθμητικά δεδομένα των σχολικών μονάδων (μαθητές, καθηγητές, ειδικότητες, ώρες διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό, κενά και πλεονάσματα).
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια μοριοδότησης για τις μεταθέσεις δεν θα αλλάξουν, ενώ θα γίνουν βελτιώσεις μόνο στον τρόπο των μεταθέσεων οι οποίες σε κάθε περίπτωση την ερχόμενη σχολική χρονιά θα είναι λιγότερες από φέτος, ενώ οι αποσπάσεις θα ελαχιστοποιηθούν.
Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι «από φέτος βάζουμε φρένο στη σπατάλη αξιοποιώντας τους εκπαιδευτικούς σωστά ώστε τα σχολεία να λειτουργούν χωρίς προβλήματα».
Πάντως το θέμα των μεταθέσεων αφορά έναν πολύ μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφού κάθε χρονιά σχετικές αιτήσεις καταθέτουν περίπου 15.000• 20.000 άτομα. Το καθεστώς των μεταθέσεων, εκτός από την κρατική μηχανή, ταλαιπωρεί και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διεκδικούν αναμόρφωση της ισχύουσας νομοθεσίας μεταθέσεων με στόχο τη διαμόρφωση ενός απλού, κατανοητού, αντικειμενικού και δικαιότερου συστήματος μεταθέσεων.
Μετακινήσεις Τα έξι κριτήρια
Τα κριτήρια για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών είναι: • η συνολική υπηρεσία, • η συνυπηρέτηση, • οι οικογενειακοί λόγοι, • οι συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων όπου υπηρέτησαν ή υπηρετούν, • η εντοπιότητα, • η πρώτη προτίμηση.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας των εκπαιδευτικών κατά τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή, προηγούνται οι εκπαιδευτικοί που υπερέχουν κατά κριτήριο, εάν αυτά συντρέχουν και με την εξής σειρά: α) στη συνυπηρέτηση β) στην εντοπιότητα γ) στους οικογενειακούς λόγους δ) στη συνολική υπηρεσία ε) στις δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας των σχολείων όπου υπηρέτησαν ή υπηρετούν στ) στην πρώτη προτίμηση.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας και στα επιμέρους κριτήρια τότε λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία και η σειρά δημοσίευσης του διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥSCHOOL Από τα πλέον καινοτόμα συστήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το myschool είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα και καινοτόμα πληροφοριακά συστήματα που υπάρχουν σήμερα εγκατεστημένα στον χώρο της Παιδείας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πολύ σημαντική είναι η συμβολή του myschool στον εξορθολογισμό και την αποτελεσματικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων (ανθρωπίνων και μη) του υπουργείου Παιδείας με παράλληλη αύξηση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα και τις διαδικασίες που αφορούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Δίνεται πλέον η δυνατότητα στο υπουργείο Παιδείας να κάνει έγκαιρο και έγκυρο προγραμματισμό, ώστε να είναι δυνατή η πλήρης κάλυψη όλων των διδακτικών αναγκών από την αρχή της κάθε σχολικής χρονιάς για όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.
Εργαλείο
Το myschool είναι πολύ ισχυρό εργαλείο στα χέρια των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, των Περιφερειακών Διευθύνσεων και του υπουργείου, για βέλτιστη και διαφανή διαχείριση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των διαθέσιμων υποδομών του υπουργείου.
Μειώνονται δραστικά ο απαιτούμενος χρόνος και η γραφειοκρατία για μια πληθώρα διοικητικών ενεργειών (τοποθετήσεις, άδειες, μετεγγραφές μαθητών, δημιουργία τμημάτων ένταξης κ.λπ.). Θα μπορεί πλέον να υπάρξει η δυνατότητα αμοιβαίων μεταθέσεων των εκπαιδευτικών χωρίς να απαιτείται από τον κάθε εκπαιδευτικό να βρει τον αμοιβαία μετατιθέμενο συνάδελφό του αλλά και χωρίς να απαιτείται 1 προς 1 αμοιβαιότητα μετάθεσης αλλά με δυνατότητα συνδυασμού πολλαπλών αιτημάτων.
Στο myschool είναι ήδη καταχωρισμένα στοιχεία για:
  • 14.852 σχολικές μονάδες
  • 290.534 τμήματα
  • 168.575 εκπαιδευτικούς
  • 1.367.171 μαθητές.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου